• Link został skopiowany

Najlepsza świąteczna pieczeń. Znana na całym świecie, ale polskie gospodynie się jej boją

Polędwica Wellington to klasyka świątecznych dań w wielu zakątkach świata. Przepis pochodzi z Wysp Brytyjskich, ale szybko rozprzestrzenił się w niemal całej Europie Zachodniej i oczywiście w USA. Polędwica Wellington to prawdziwy przysmak, delikatne, różowe mięso otulone jest pierzyną z ciasta francuskiego i aksamitnego farszu, ale w polskich domach trudno doświadczyć przyjemności z jedzenia tego dania. Zamiast tego polskie gospodynie robią oklepane schaby i balerony. Może czas to zmienić? Z tym przepisem trudno o błędy.
Polędwica Wellington
Anna Hoychuk /Shutterstock

Polędwica Wellington to nie lada rarytas, który tradycyjnie pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia w krajach anglojęzycznych, ale nie tylko. Danie zyskuje coraz większą popularność także w Polsce, chociaż wciąż większość z nas nie chce wychodzić poza znane schematy i zwyczajnie boi się próbować nowych rzeczy. Polędwica Wellington dla starszych gospodyń może wydawać się co najmniej egzotyczna, ale to tak naprawdę tylko soczyste mięso, pieczarki i ciasto francuskie, które można kupić gotowe w każdym sklepie.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Jednak chyba inna rzecz sprawia, że to danie nie jest na szczycie wśród pieczeni na święta w Polsce. Niestety, dużą rolę odgrywa cena - polędwica wołowa to mięso dość drogie. Pewnie większość może i miałaby ochotę zrobić polędwicę Wellington, ale boi się, że popełni błąd i mięso stanie się twarde, a cała pieczeń wyląduje w koszu. Nie z naszym przepisem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą pieczeń na święta. Lepiej postawić na jedną, ale przepyszną niż na trzy oklepane schaby i karkówki - cenowo polędwica wyjdzie taniej, a goście będą oczarowani. 

Najlepsza pieczeń na święta. Jak zrobić kultową polędwicę Wellington?

Składniki:

  • ok. 700 g świeżej polędwicy wołowej, 
  • 700 g pieczarek, 
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 
  • musztarda,
  • masło klarowane, 
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie sezam lub czarnuszka. 

Polędwica Wellington - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania pieczarek. Oczyść je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmaż na odrobinie masła. Możesz dodać posiekaną cebulkę dla aromatu. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodaj dwie łyżki musztardy. Odstaw na bok. 
  2. Polędwicę osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj solą i pieprzem. Następnie na bardzo mocno rozgrzanej patelni obsmaż ją z każdej strony przez ok. 45 sekund, by mięso się zamknęło. 
  3. Przygotuj folię spożywczą i wyłóż na nią podsmażone pieczarki. Następnie połóż na nich podsmażoną polędwicę i szczelnie zawiń w tak zwany baton. Postaraj się, by farsz pieczarkowy miał jednakową grubość na całej długości mięsa z góry, dołu i po bokach. Następnie odłóż do lodówki, by nadzienie stężało. 
  4. Po upływie 30 minut wyjmij mięso z lodówki i ostrożnie odwiń folię, uważając przy tym, by farsz nie odpadł. Następnie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i szczelnie owiń polędwicę, zamykając ją z każdej strony. 
  5. Zrób niewielkie nacięcia w cieście francuskim, by umożliwić oddawanie ciepła. Z kolejnego arkusza ciasta francuskiego możesz wyciąć cienkie paski i udekorować nimi polędwicę, tworząc ozdobną kratkę, ale nie jest to konieczne. 
  6. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanymi jajkami i posyp czarnuszką lub sezamem dla dekoracji. Następnie włóż całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu odłóż polędwicę na kilka minut, by soki gotujące się w mięsie nieco się uspokoiły - dopiero wówczas możesz kroić pyszną pieczeń Wellington i podawać gościom. 

To klasyczny przepis na polędwicę Wellington, ale możesz go udoskonalić. Na przykład pieczarki możesz zastąpić suszonymi grzybami. Wcześniej je namocz, zmiel w maszynce i podsmaż z cebulką na maśle tak, jak robisz farsz do uszek. Oprócz farszu grzybowego możesz zrobić także farsz szpinakowy. Wystarczy, że mrożony szpinak usmażysz z czosnkiem i odrobiną białego sera. Jednak dlaczego mamy się rozdrabniać? Można zrobić oba farsze i oddzielić je naleśnikami lub plastrami dojrzewającej szynki. Jednak jeśli dopiero zaczynasz przygodę z polędwicą Wellington, zacznij od klasycznego przepisu.

Więcej o: