potrawy świąteczne
-
Została ci kapusta z grochem po świętach? Możesz ją "wskrzesić", dodając do tego przepysznego dania
Jeśli została wam kapusta z grochem po świętach, możecie dać jej drugie życie dodając ją do pewnego pysznego dania. Chodzi o krokiety. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, ale dzięki ich przygotowaniu sprawicie, że święta w waszych domac...
-
Ile dni można jeść sałatkę jarzynową? Oto jak długo można przechowywać żywność pozostałą po świętach
Sałatka jarzynowa to jedno z dań świątecznych, które najszybciej traci świeżość. Ile dni można jeść sałatkę jarzynową? Podpowiadamy, jak długo można przechowywać żywność, która pozostała po Bożym Narodzeniu.
-
Skandynawski rarytas idealny na świąteczny stół. Robert Makłowicz radzi jak oryginalnie podać rybę
Na świątecznym stole nie może zabraknąć rybnych specjałów i ciekawych przystawek. Robert Makłowicz zdradza przepis na skandynawski rarytas w aromatycznej marynacie. Północna receptura świetnie zastąpi tradycyjną rybę w galarecie czy śledziowe...
-
To tradycyjne dania, więc teoretycznie wszyscy je znają. Zdobędziesz komplet?
Większość z nich (o ile nie wszystkie) na pewno jadłeś, ale co o nich wiesz?
-
Za cenę jednego pieroga u Magdy Gessler przygotujesz obiad dla całej rodziny. Tak ceni się gwiazda
Pierogi to jedno z tradycyjnych i najprostszych dań kuchni polskiej. Nie może ich zabraknąć w Boże Narodzenie. Magda Gessler oferuje catering świąteczny - średnio jeden pieróg u słynnej restauratorki kosztuje niemal tyle, ile całe opakowanie...
-
Świąteczna beza - zjawiskowy, słodki wieniec z dodatkiem mascarpone i owoców. Efekt wow dadzą suszki
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Słodki rarytas w kształcie wieńca nie tylko pysznie smakuje, ale i spektakularnie wygląda. Dodaj mascarpone, owoce i ozdobne suszki. Efekt...
-
Zupełnie nowa wersja wigilijnych pierogów. Farsz z białej kaszy gryczanej podkręci cebulka i słodki owoc
Pierogi to tradycyjne danie wigilijne i z racji postnego charakteru święta, stawia się na farsze w wersji bezmięsnej. Najczęściej jadamy pierogi z kapustą i grzybami, ale w wielu domach podawane są z ziemniakami, czy z kaszą gryczaną. Dziś mamy dl...
-
Kutia - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną. Mieszankę pszenicy i maku połącz z bakaliami i miodem
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć słodkich rarytasów. Kutia to prawdziwy must have bożonarodzeniowy! To nic innego jak pszenica połączona z makiem, bakaliami i osłodzona miodem. Przygotuj dawny przysmak i zaskocz gości w te...
-
Karkówka na obiad świąteczny - aromatyczna, miękka, rozpływa się w ustach przy każdym kęsie! Czego chcieć więcej?
Karkówka na obiad świąteczny to strzał w dziesiątkę! Jeżeli nie wiesz, co przygotować na uroczysty obiad z bliskimi to koniecznie wypróbuj nasz przepis w ten weekend. Na pewno nie pożałujesz.
-
Sałatka śledziowa z przepisu babci. Doskonała na Boże Narodzenie i zrobisz ją w mgnieniu oka
Śledzie na Boże Narodzenie można szykować na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiamy przepis na sałatkę śledziową, która idealnie sprawdzi się w pierwszy dzień świąt. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie.
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zajmie ci to 10 minut
-
Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej
-
Pierś i butelka, czyli jak sprawnie karmić mlekiem mamyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sałatka na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Banalna sałatka warstwowa w 10 minut
-
Czym wyczyścić ruszt od kuchenki? Te sposoby cię zaskoczą
- Pieczony rosół będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny od tego, który znasz
- Babka gotowana - przepis z kilku składników da puszyste niczym chmurka ciasto
- Gyros w sprężystym cieście naleśnikowym. Trzy banalne kroki i gotowe
- Nowe wydanie kurczaka. Zapiekany z ziemniakami nada świeżości przy obiedzie
- Pozbądź się szkodników naturalnym sposobem nim wiosna zacznie się na dobre
-
Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami
Potrawy świąteczne, które można mrozić to znakomita propozycja dla osób, które przygotowania do świąt muszą rozłożyć na etapy. Jest to praktyczne rozwiązanie, które ogranicza stres, a przy tym możesz zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami.
-
Śniadanie wielkanocne - potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole [LISTA]
Śniadanie wielkanocne to jeden z najbardziej wyczekiwanych momentów. Planowanie menu, które umili wspólne celebrowanie tego czasu, to nie lada wyzwanie. Jakie produkty, zgodnie z tradycją, powinny znaleźć się na świątecznym stole?
-
Potrawy na Wielkanoc. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Postaw nie tylko na klasyki
Do świąt wielkanocnych został już niecały miesiąc. To najlepsza pora na zaplanowanie nie tylko wiosennych porządków, ale przede wszystkim zrobienie listy zakupów. To ostatni dzwonek, aby bez pośpiechu i w spokoju zaplanować świąteczne menu. Jakie...
-
Pomysł na świąteczny obiad: co podać w pierwszy lub drugi dzień świąt?
Warto mieć dobry pomysł na świąteczny obiad, by z jednej strony przyrządzić potrawy, które będą wszystkim smakowały, z drugiej zaś nie spędzić całego dnia w kuchni na przygotowaniu jedzenia. Ponieważ w czasie świąt postne potrawy odchodzą w...
-
Muffinki piernikowe z niespodzianką - dziecinnie prosty przepis
Muffinki piernikowe, czyli korzenno-czekoladowe ciasteczka w formie babki to fantastyczny pomysł na świąteczne słodycze domowej roboty. Kropką nad i jest środek ze śliwkowych powideł. Poszukujesz naturalnych smaków? Sprawdź poniższy przepis na...
-
Pomysł na rybę: propozycje świątecznych potraw z ryb
Warto mieć ciekawy pomysł na rybę na Święta Bożego Narodzenia, by wigilijna wieczerza czy świąteczny obiad pozostały na długo w pamięci. Można korzystać ze sprawdzonych, tradycyjnych przepisów, przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie....
-
Pieczeń świąteczna na różne sposoby. Mamy trzy pyszne przepisy
Jak zrobić pyszną pieczeń na Święta? To wcale nie jest takie trudne, a satysfakcja i smak są gwarantowne. Sprawdźcie trzy przepisy na pieczone mięso, które można podać w Boże Narodzenie.
-
Makiełki. Jak zrobić idealne makiełki na Wigilię? Mamy prosty przepis
Makiełki to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makiełki to nic innego jak danie, którego głównym składnikiem jest mak oraz bakalie, czyli blisko tradycyjnych klusek z makiem czy kutii. Jak przygotować makiełki?
-
Potrawy wigilijne w Anglii? 24 grudnia dla Brytyjczyków jest zupełnie zwyczajnym dniem
Potrawy wigilijne w Anglii tak naprawdę nie istnieją, gdyż w Wielkiej Brytanii nie ma zwyczaju zbierania się przy stole w wigilię. Brytyjczycy zasiadają do uroczyście zastawionego stołu dopiero w Święto Bożego Narodzenia. Co znajduje się na ich...
-
Wykwintne dania na Boże Narodzenie. Co zaserwować na świąteczny obiad?
Wykwintne dania na Boże Narodzenie to przede wszystkim pieczone mięsa, które mogą pojawić się na stole dopiero w dni świąteczne. Jakie dania przygotować, aby zachwycić swoich gości?
-
Święta first minute. Niektóre potrawy można (a nawet trzeba!) przygotować już teraz
Grudzień tuż-tuż, a to oznacza, że trzeba zacząć myśleć o Świętach. Im bliżej do wigilii, tym bardziej gorączkowe przygotowania. My proponujemy, by rozłożyć je w czasie. Niektórze rzeczy możesz przygotować już teraz.
-
Domek z piernika: przepis. Jak zrobić dekoracyjny domek z piernika na święta?
Domek z piernika to nie tylko bajkowa dekoracja, ale również smaczny i efektowny poczęstunek. Jak go wykonać? Sprawdź nasz prosty przepis na efektowny świąteczny wypiek.
-
Menu wielkanocne - co zaserwować gościom na Święta? Mamy garść pomysłów i inspiracji
Menu wielkanocne spędza sen z oczu wszystkim osobom, które zaprosiły na Wielkanoc całą rodzinę. Jakie potrawy podać? Czy zostać przy klasycznych recepturach, czy może iść w nowoczesne przepisy? Podpowiadamy pomysły na potrawy!
-
Karp w galarecie, czyli świąteczna klasyka
Karp w galarecie... Chyba wszyscy znamy to danie. Mogłoby się wydawać, że gości na wigilijnych stołach od wieków - tymczasem karp w galarecie to kulinarny bestseller dopiero od około 60 lat.
-
Co musi pojawić się na świątecznych stołach gwiazd kulinariów? Oczywiście barszcz i bigos, ale też... ostrygi i foie gras
Święta to wyjątkowy czas nie tylko pod względem duchowym, lecz także kulinarnym. Nawet tygodnie wcześniej przygotowuje się rozmaite mięsa, pierniki czy zakwasy na barszcz. Zaciekawiona tym, jak to jest po drugiej stronie ekranu, zapytałam gwiazdy...
-
Śledzie w śmietanie - postna klasyka rodem ze średniowiecza
Czas śledzia trwa i szybko się nie skończy - ta ryba króluje na stołach już od kilkuset lat. Śledzie w śmietanie, po japońsku, z cebulą, w oleju... Jeśli śledzie w śmietanie to twój ulubiony wigilijny przysmak, poznaj historię śledzia i klasyczny...