Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu, czyli łatwo, pysznie i szybko. Farsz doskonale znasz

Paszteciki z ciasta francuskiego to szybka i pyszna odmiana dla krokietów lub pasztecików drożdżowych. Ten przepis będzie dla ciebie wybawieniem w ferworze świątecznych przygotowań i pozwoli zaoszczędzić ci sporo czasu. Jak zrobić szybkie paszteciki? Farsz doskonale znasz.

Więcej przepisów na dania świąteczne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć barszczu. Najczęściej serwujemy pyszny barszcz czerwony i podajemy go w towarzystwie uszek, kołdunów, krokietów lub pasztecików. I chociaż barszcz czerwony w zasadzie robi się sam, tak nad dodatkami do niego trzeba trochę postać. Najdłużej robi się krokiety i drożdżowe paszteciki - na ich zrobienie poświęcamy naprawdę sporo czasu, ale nie musi tak być. 

Zobacz wideo

Paszteciki z ciasta francuskiego w niczym, a na pewno w smaku nie odbiegają od innych dodatków do barszczu świątecznego. Mogą być także samodzielną przekąską na imprezę lub sylwestra - wówczas wystarczy zrobić do nich dowolny sos i zajadać ze smakiem. Jaki farsz - oczywiście grzyby i kapusta.

Paszteciki z ciasta francuskiego - przepis na szybki dodatek do barszczu

Składniki:

  • 1 duży arkusz ciasta francuskiego
  • 400 g kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybów
  • 1 większa cebula
  • jajko
  • odrobina masła lub innego tłuszczu

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się grzybami. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą. Kiedy już zmiękną, ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym. Odcedź (wodę zachowaj, bo ma mnóstwo aromatu). 
  2. Kapustę posiekaj dość drobno. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać, ale ja zazwyczaj tego nie robię. 
  3. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj chwilkę, by lekko się ścięły. Następnie dodaj posiekaną kapustę i podsmażaj całość przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dopraw pieprzem i odrobiną kminku. Gotowy farsz odstaw do lekkiego ostygnięcia. 
  4. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i delikatnie rozwiń. Następnie przetnij je wzdłuż na pół. Na środku każdej połówki ułóż porcję farszu, zachowując delikatny odstęp, by brzegi mogły się zlepiać. Następnie uformuj obie połówki w rulon. "Uturlaj" każdy wężyk z ciasta francuskiego i połóż tak, by miejsce zlepiania było na dole. 
  5. Wężyki z ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i przekrój na ostrym nożem, by wyszły ci paszteciki. Następnie przełóż je na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 15 minut, aż paszteciki się pięknie zarumienią. 

Wskazówka: Żeby jeszcze bardziej skrócić czas przygotowania pasztecików do barszczu, zamiast suszonych grzybów użyj pieczarek lub boczniaków. Nie musisz ich moczyć ani gotować - wystarczy zeszklić razem z cebulą i później dodać kapustę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.