Więcej przepisów na dania świąteczne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć barszczu. Najczęściej serwujemy pyszny barszcz czerwony i podajemy go w towarzystwie uszek, kołdunów, krokietów lub pasztecików. I chociaż barszcz czerwony w zasadzie robi się sam, tak nad dodatkami do niego trzeba trochę postać. Najdłużej robi się krokiety i drożdżowe paszteciki - na ich zrobienie poświęcamy naprawdę sporo czasu, ale nie musi tak być.
Paszteciki z ciasta francuskiego w niczym, a na pewno w smaku nie odbiegają od innych dodatków do barszczu świątecznego. Mogą być także samodzielną przekąską na imprezę lub sylwestra - wówczas wystarczy zrobić do nich dowolny sos i zajadać ze smakiem. Jaki farsz - oczywiście grzyby i kapusta.
Paszteciki z ciasta francuskiego - przepis na szybki dodatek do barszczu
Składniki:
- 1 duży arkusz ciasta francuskiego
- 400 g kapusty kiszonej
- szklanka suszonych grzybów
- 1 większa cebula
- jajko
- odrobina masła lub innego tłuszczu
Sposób wykonania:
- Na samym początku zajmij się grzybami. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą. Kiedy już zmiękną, ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym. Odcedź (wodę zachowaj, bo ma mnóstwo aromatu).
- Kapustę posiekaj dość drobno. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać, ale ja zazwyczaj tego nie robię.
- Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj chwilkę, by lekko się ścięły. Następnie dodaj posiekaną kapustę i podsmażaj całość przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dopraw pieprzem i odrobiną kminku. Gotowy farsz odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i delikatnie rozwiń. Następnie przetnij je wzdłuż na pół. Na środku każdej połówki ułóż porcję farszu, zachowując delikatny odstęp, by brzegi mogły się zlepiać. Następnie uformuj obie połówki w rulon. "Uturlaj" każdy wężyk z ciasta francuskiego i połóż tak, by miejsce zlepiania było na dole.
- Wężyki z ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i przekrój na ostrym nożem, by wyszły ci paszteciki. Następnie przełóż je na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 15 minut, aż paszteciki się pięknie zarumienią.
Wskazówka: Żeby jeszcze bardziej skrócić czas przygotowania pasztecików do barszczu, zamiast suszonych grzybów użyj pieczarek lub boczniaków. Nie musisz ich moczyć ani gotować - wystarczy zeszklić razem z cebulą i później dodać kapustę.