Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na wigilijnym stole obok karpia, pierogów i barszczu z uszkami nie może zabraknąć także wypieków i słodkich deserów. Ciekawym daniem jest kutia. Przysmak z pszenicy i maku połączony z miodem, bakaliami i orzechami podbije kubki smakowe domowników i gości!
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wśród tradycyjnych dań, takich jak barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, czy zupa z leśnych grzybów, nie może zabraknąć także słodkich dodatków.
Kutia to przysmak z dawnych lat i jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Chociaż w wielu domach jest często pomijana, warto skusić się na jej przygotowanie. To nic innego jak mieszanka maku, pszenicy i ciekawych dodatków: orzechów, skórki pomarańczy, migdałów, orzechów włoskich, suszonych owoców czy nawet mleka i miodu. Chociaż danie jest czasochłonne i wymagające warto poświęcić mu wysiłek - niepowtarzalny smak wszystko wynagrodzi!
Składniki:
Sposób przygotowania: