Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na wigilijnym stole obok karpia, pierogów i barszczu z uszkami nie może zabraknąć także wypieków i słodkich deserów. Ciekawym daniem jest kutia. Przysmak z pszenicy i maku połączony z miodem, bakaliami i orzechami podbije kubki smakowe domowników i gości!
Kutia - przepis. Bez pszenicy też da się ją przygotować!
Kutia - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wśród tradycyjnych dań, takich jak barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, czy zupa z leśnych grzybów, nie może zabraknąć także słodkich dodatków.
Kutia to przysmak z dawnych lat i jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Chociaż w wielu domach jest często pomijana, warto skusić się na jej przygotowanie. To nic innego jak mieszanka maku, pszenicy i ciekawych dodatków: orzechów, skórki pomarańczy, migdałów, orzechów włoskich, suszonych owoców czy nawet mleka i miodu. Chociaż danie jest czasochłonne i wymagające warto poświęcić mu wysiłek - niepowtarzalny smak wszystko wynagrodzi!
Zobacz wideo
Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Przepis na świąteczną kutię z miodem i bakaliami
Składniki:
- 250 g zmielonego maku,
- 250 g pszenicy łuskanej,
- 100 g rodzynek,
- 100 g migdałów
- 75 g orzechów włoskich,
- 150 ml wody,
- 200 ml miodu dobrej jakości.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od zalania pszenicy wrzątkiem - tak przygotowane ziarno odstawiamy na godzinę. Następnie odcedzamy i ponownie zalewamy, tym razem zimną wodą. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż ziarna będą bardzo miękkie - około 40 minut.
- Kolejnym krokiem jest zalanie wrzątkiem maku, który odcedzamy po 20-30 minutach. Warto użyć do tego pieluchy tetrowej lub kuchennego ręcznika, odciskając nadmiar wody.
- Mak dodajemy do przestudzonej pszenicy razem z posiekanymi orzechami i rodzynkami.
- Całość zalewamy zimną wodą i miodem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie danie jest gotowe do podania.
Kutia - przepis tradycyjny. Kluczowy jest wybór dodatków