kutia
-
Słowiański przysmak na Wigilię. Jak przygotować idealną kutię? [PRZEPIS]
Przepis na kutię bazuje na trzech podstawowych składnikach, a jej genezy należy szukać w mitologii. Jaka symbolika kryje się za tą starodawną potrawą i jak zrobić kutię w zaciszu własnej kuchni?
-
Postaw ją jako dwunastą wigilijną potrawę. Sięgnie po nią każdy, kto lubi słodkie smaki
Dzisiejszy dzień to ostatni dzwonek, by wykonać bardziej wymagające potrawy. Jednak to danie jest banalnie proste i nie potrzebuje czasu i cierpliwości. Każdy, kto lubi słodkie i nieoczywiste smaki z pewnością skusi się na choć jedną porcję. Ten...
-
Oto prosty przepis na kutię stworzony z myślą o smacznej Wigilii. Najważniejsze są dobre proporcje
Przepis na kutię może być wykonany w różnorodny sposób. Tradycyjna kutia wykonywana jest z pszenicy. Mamy dla Was przepis nie tylko na klasyczną wersję, ale i nietypową z ryżem.
-
Tej słodkiej potrawy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ania Starmach dodaje zaskakujący składnik
Kutia to przepis typowo bożonarodzeniowy. Niektórzy czekają cały rok, aby w końcu posmakować tego słodkiego świątecznego dania. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na kutię. Musicie go wypróbować.
-
Jak gotować mak? Ta metoda gwarantuje, że nie wyjdzie gorzki - wszystko dzięki odrobinie nabiału
Mak to tradycyjny składniki potraw wigilijnych. Dodaje się go do słodkiego makowca, kutii, biszkoptu czy innych przysmaków. Jak zatem gotować ziarna, by nie były gorzkie? Kluczowy jest dodatek nabiału i odpowiednie proporcje.
-
Kutia z makaronem - przepis na tradycyjny rarytas świąteczny. Kluczem idealnego smaku jest słodka masa
Jednym z nieco zapomnianych, a zarazem wyjątkowych rarytasów świątecznych jest kutia z makaronem. Słodkie danie przygotowane według tradycyjnej receptury podbije kubki smakowe domowników i gości. Liczą się słodkie dodatki i ładne podanie.
-
Potrawy wigilijne - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy
Potrawy wigilijne z przepisów świętej Hildegardy to z pewnością dania, których jeszcze nie próbowaliście. Na szczęście można to zmienić. Spróbujcie sami, jakie są wspaniałe w smaku i jednocześnie proste w wykonaniu.
-
Kutia - przepis stary jak świat. Świąteczny przysmak wymaga jednak trochę uwagi - podpowiemy, jak go zrobić dobrze
Kutia to kolejna potrawa wigilijna, którą przygotowywały już nasze prababki setki lat temu. To danie miało być czymś w rodzaju nagrody po ukończonym czasie adwentu, który charakteryzował się zadumą i rezygnacją z przyjemności. Stąd w kutii miód,...
-
Kutia - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną. Mieszankę pszenicy i maku połącz z bakaliami i miodem
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć słodkich rarytasów. Kutia to prawdziwy must have bożonarodzeniowy! To nic innego jak pszenica połączona z makiem, bakaliami i osłodzona miodem. Przygotuj dawny przysmak i zaskocz gości w te...
-
Kutia - przepis. Bez pszenicy też da się ją przygotować!
Kutia - przepis bożonarodzeniowy nie jest trudny. Kutia to danie, które wywodzi się z dawnej kuchni kresowej i wciąż jest obecne na wielu stołach w czasie wieczerzy wigilijnej. Jak przygotować tradycyjną kutię?
-
Przepis na kutię. Zdradzamy pomysł na świąteczne danie z twistem
Kutia pochodząca z dawnej kuchni kresowej nazywana jest także bożonarodzeniowym deserem. Danie to zalicza się do tradycyjnych 12 wigilijnych dań. Choć jej popularność w ostatnich latach zmalała, warto odświeżyć ten przepis i poeksperymentować z...
-
Kutia - przepis tradycyjny. Kluczowy jest wybór dodatków
Kutia to jedna z dwunastu potraw, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Ta słodka potrawa jest naprawdę pyszna i wydobywa tradycyjny smak polskich świąt. Przepis na kutię jest bardzo prosty, kluczowy jest jednak wybór dodatków. Należy zadba...
-
Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
Wiele wigilijnych potraw i ciast nie może istnieć bez maku. Nie każdy lubi jego smak, ale nie da się zaprzeczyć, że jest stałym gościem na świątecznym stole. Być może ciągle szukacie przepisu na przygotowanie maku do swoich potraw. Zdradzamy, jak...