Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnych dóbr takich jak słodkie wypieki, aromatyczne przekąski, fikuśne sałatki czy rozgrzewające buliony. Jednym ze składników, który wówczas króluje, jest mak. Małe, ciemne ziarenka stanowią ważny element bożonarodzeniowych kulinariów, a na dodatek obłędnie smakują!
Jednym z niezbędnych dodatków do makowca, kutii, śląskich makówek i innych smacznych wypieków jest oczywiście mak. Kluczem w jego przygotowaniu jest gotowanie w mleku, zachowanie odpowiednich proporcji i kremowa konsystencja. W wielu domach stosuje się moczenie w wodzie, jednak nabiał sprawdzi się w tej roli znacznie lepiej. Mleko zniweluje nieprzyjemny smak goryczy - warto podkreślić, że na szklankę ziaren należy dodać dwie szklanki nabiału.
Kluczowe w przygotowaniu odpowiedniej masy makowej są także dodatki. Nie może zabraknąć prawdziwego miodu, bakalii, orzechów czy suszonych owoców. Zasadą, której nie można zapomnieć, jest wcześniejsze płukanie ziaren maku. Później wystarczy przełożyć produkt do garnka, zalać mlekiem i gotować przez 30 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Następnie pozwalamy masie na odpoczynek i przepuszczamy ja wielokrotnie przez maszynkę. Efekt idealny jest gwarantowany!