Zobacz wideo Strudel z jabłkami i orzechami
Jak zrobić własnoręcznie masę makową? To pytanie pada coraz częściej, ponieważ Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Aby domowe wypieki smakowały wyjątkowo i miały niepowtarzalny aromat, warto przygotować własne nadzienie do świątecznej strucli.
Przepis na idealne nadzienie, czyli jak zrobić własnoręcznie masę makową
Przepis wbrew powozom wcale nie jest trudny. Wystarczy właściwe połączenie kilku składników i gotowe. Jednak, aby smakowała wyjątkowo i nie była sucha, istotne są proporcje. Własnoręcznie wykonana masa makowa może stać się pysznym dodatkiem do domowych drożdżówek, ciast, muffinek, rolady czy tradycyjnej świątecznej strucli.
Składniki:
- 250 g suchego maku,
- 400 ml wody,
- 50 g brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- półtorej łyżki masła,
- 50 g orzechów włoskich,
- 150 g suszonych owoców (żurawina, rodzynki, morele).
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Masa makowa. Przepis krok po kroku
- Mak wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą, kiedy zacznie wrzeć, gotujemy około 10 minut.
- Po tym czasie odcedzamy mak na gęstym sitku, czekamy, aż cała woda się odsączy i przestanie kapać.
- Orzechy oraz suszone owoce siekamy drobniutko i przesypujemy do garnka.
- Ostudzony mak mielimy w maszynce, korzystając z najdrobniejszego sitka. Czynność powtarzamy i przekładamy do posiekanych bakali. Wlewamy miód, dodajemy masło i cukier.
- Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia składników. Kiedy masa stanie się kleista, zdejmujemy garnek z palnika.
- Oto jak zrobić własnoręcznie masę makową.
Uwaga!
Podczas podgrzewania masy należy ją mieszać i pilnować, aby przez przypadek jej nie przypalić.