Jak zrobić własnoręcznie masę makową? Przepis niezbędny do przygotowania świątecznej strucli

Święta Bożego Narodzenia to czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół. Przyrządzamy różne potrawy i desery. Zanim zabierzemy się go wypiekania pierwszych ciast, przyda się nam wiedza jak zrobić własnoręcznie masę makową. Dzięki temu świąteczna strucla nabierze wyjątkowego smaku.
Zobacz wideo Strudel z jabłkami i orzechami

Jak zrobić własnoręcznie masę makową? To pytanie pada coraz częściej, ponieważ Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Aby domowe wypieki smakowały wyjątkowo i miały niepowtarzalny aromat, warto przygotować własne nadzienie do świątecznej strucli

Ciasto makowa panienkaMakowa panienka ? ciasto idealne nie tylko na święta. Jak się za nie zabrać?

Przepis na idealne nadzienie, czyli jak zrobić własnoręcznie masę makową

Przepis wbrew powozom wcale nie jest trudny. Wystarczy właściwe połączenie kilku składników i gotowe. Jednak, aby smakowała wyjątkowo i nie była sucha, istotne są proporcje. Własnoręcznie wykonana masa makowa może stać się pysznym dodatkiem do domowych drożdżówek, ciast, muffinek, rolady czy tradycyjnej świątecznej strucli.

Składniki:

  • 250 g suchego maku,
  • 400 ml wody,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • półtorej łyżki masła,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 150 g suszonych owoców (żurawina, rodzynki, morele).

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Makowiec, ciasto z makiem, strucla. Taki deser musi pojawić się na świątecznym stoleŚwiąteczna strucla makowa. Najszybszy przepis na ciasto

Masa makowa. Przepis krok po kroku

  1. Mak wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą, kiedy zacznie wrzeć, gotujemy około 10 minut.
  2. Po tym czasie odcedzamy mak na gęstym sitku, czekamy, aż cała woda się odsączy i przestanie kapać.
  3. Orzechy oraz suszone owoce siekamy drobniutko i przesypujemy do garnka.
  4. Ostudzony mak mielimy w maszynce, korzystając z najdrobniejszego sitka. Czynność powtarzamy i przekładamy do posiekanych bakali. Wlewamy miód, dodajemy masło i cukier.
  5. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia składników. Kiedy masa stanie się kleista, zdejmujemy garnek z palnika.
  6. Oto jak zrobić własnoręcznie masę makową. 

Uwaga!

Podczas podgrzewania masy należy ją mieszać i pilnować, aby przez przypadek jej nie przypalić.

Więcej o: