Masa makowa do makowca, klusek z makiem i drożdżówek - przysmak na Boże Narodzenie
Masa makowa – skład
Dobra masa makowa powinna składać się przede wszystkim z maku i bakalii. Do jej przygotowania potrzebne są też miód, cukier oraz masło. Lista składników masy makowej ze sklepu niestety jest dłuższa, a króluje na niej zwykle syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia i konserwanty. Domowa masa będzie lepszym pomysłem niż gotowa masa makowa. Co dodać do maku i jak go przygotować?
Masa makowa z mielonego maku – przepis
Składniki:
- 500 g niebieskiego maku mielonego,
- 80 g orzechów włoskich,
- 80 g skórki pomarańczowej,
- 80 g rodzynek,
- 80 g cukru,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 2 łyżki masła
Masa makowa z mielonego maku – przygotowanie
Mielony mak zalej wrzątkiem i przestudź trochę. Następnie odcedź go, używając czystej bawełnianej ściereczki, pieluchy tetrowej bądź gazy. Orzechy posiekaj, wrzuć do maku, dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki oraz miód. Wszystko wymieszaj i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Masa makowa – przepisy
Ciasto z masą makową i kremem
Składniki:
- 800 g masy makowej (domowej lub kupionej),
- 6 łyżek kaszy manny,
- 5 jajek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 400 g serka mascarpone,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- tabliczka czekolady mlecznej
Ciasto z masą makową i kremem – przygotowanie
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw. Do drugiej miski wlej żółtka, masę makową, wsyp proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie, używając drewnianej łopatki, wmieszaj delikatnie pianę z białek. Całość połącz, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180 stopni Celsjusza.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach ciepłej wody. Wszystko dobrze połącz. Gdy makowiec się upiecze, przekrój go na dwa blaty. Połowę kremu śmietankowego wyłóż na pierwszy z nich, przykryj drugim blatem ciasta i przykryj kolejną warstwą kremu. Na wierzch zetrzyj na tarce o największych oczkach czekoladę mleczną. Ciasto podawaj schłodzone.
Wolisz przepisy w formie filmów? Zobacz również nasz prosty przepis na makowiec bez pieczenia:
Ciasteczka z masą makową
Jeśli po przygotowaniu makowca przekładanego kremem lub świątecznej kutii została ci masa makowa i nie wiesz, co zrobić z jej nadmiarem, postaw na ciasteczka! Aby je przygotować w najprostszej wersji, wystarczy ciasto francuskie – trzeba je po prostu posmarować masą i upiec! Jeżeli jednak nie masz ciasta francuskiego, przygotuj ciasto krucho-drożdżowe z poniższego przepisu. Przygotuj:
- 300 g mąki,
- 1 jajko,
- 25 g pokruszonych drożdży,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- 125 g masła pokrojonego na kawałki,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli
Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej wszystkie składniki. Wszystko połącz dłonią i dobrze zagnieć, by składniki się rozmieszały. Zagnieć w kulę i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Potem rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na nim masę makową. Zwiń w rulon, pokrój na plasterki i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciastka będą rumiane.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii