Dobra masa makowa powinna składać się przede wszystkim z maku i bakalii. Do jej przygotowania potrzebne są też miód, cukier oraz masło. Lista składników masy makowej ze sklepu niestety jest dłuższa, a króluje na niej zwykle syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia i konserwanty. Domowa masa będzie lepszym pomysłem niż gotowa masa makowa. Co dodać do maku i jak go przygotować?
Składniki:
Mielony mak zalej wrzątkiem i przestudź trochę. Następnie odcedź go, używając czystej bawełnianej ściereczki, pieluchy tetrowej bądź gazy. Orzechy posiekaj, wrzuć do maku, dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki oraz miód. Wszystko wymieszaj i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Ciasto z masą makową i kremem
Składniki:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw. Do drugiej miski wlej żółtka, masę makową, wsyp proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie, używając drewnianej łopatki, wmieszaj delikatnie pianę z białek. Całość połącz, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180 stopni Celsjusza.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach ciepłej wody. Wszystko dobrze połącz. Gdy makowiec się upiecze, przekrój go na dwa blaty. Połowę kremu śmietankowego wyłóż na pierwszy z nich, przykryj drugim blatem ciasta i przykryj kolejną warstwą kremu. Na wierzch zetrzyj na tarce o największych oczkach czekoladę mleczną. Ciasto podawaj schłodzone.
Wolisz przepisy w formie filmów? Zobacz również nasz prosty przepis na makowiec bez pieczenia:
Jeśli po przygotowaniu makowca przekładanego kremem lub świątecznej kutii została ci masa makowa i nie wiesz, co zrobić z jej nadmiarem, postaw na ciasteczka! Aby je przygotować w najprostszej wersji, wystarczy ciasto francuskie – trzeba je po prostu posmarować masą i upiec! Jeżeli jednak nie masz ciasta francuskiego, przygotuj ciasto krucho-drożdżowe z poniższego przepisu. Przygotuj:
Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej wszystkie składniki. Wszystko połącz dłonią i dobrze zagnieć, by składniki się rozmieszały. Zagnieć w kulę i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Potem rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na nim masę makową. Zwiń w rulon, pokrój na plasterki i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciastka będą rumiane.