Świąteczna strucla makowa. Najszybszy przepis na ciasto

Trudno wyobrazić sobie święta bez słodkich wypieków. Jednym z nich jest bez wątpienia tradycyjny makowiec zawijany w drożdżowym cieście, pełen aromatycznych bakalii. Co ciekawe, przepis na niego jest dziecinnie prosty i powinny sobie z nim poradzić nawet osoby bez dużego, kulinarnego doświadczenia.

Więcej kulinarnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Świąteczna strucla makowa najlepiej będzie smakowała z przyrządzonym samodzielnie makiem z bakaliami. Dzięki temu, nasze ciasto nie będzie się rozpadać, a jego zapach na długo pozostanie w waszej pamięci. Sposób na jego przygotowanie opisaliśmy w jednym z naszych materiałów.

Makowiec japońskiJak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki

Strucla makowa. Składniki na dwa ciasta

  • 0,5 kg mąki,
  • 60 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 90 g masła,
  • 50 g świeżych drożdży (lub 3 opakowania suchych),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • masa makowa z naszego przepisu lub 800 g gotowej masy z puszki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 3 łyżki soku z cytryny i 1 szklanka cukru pudru,
  • bakalie do ozdobienia ciast.

Sposób przygotowania

1. Drożdże wkruszyć do wysokiego pojemnika. Wymieszać dokładnie z 2 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min, aż masa podwoi objętość,

2. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, spirytus, utarte z pozostałym cukrem żółtka, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Kiedy składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie elastyczne - odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę,

3. Masę makową mieszamy z bułką tartą. Jeśli mamy do dyspozycji jedynie masę z puszki - warto dodać do niej jeszcze 2 ubite białka,

4. Kiedy ciasto będzie gotowe - wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut, a następnie dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy jedną z nich na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm i wykładamy masę makową. Ważne, aby zachować około 1 cm wolnego brzegu,

5. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu i sklejamy brzegi. Następnie dociskamy ciasto dłońmi, aby nadzienie idealnie się trzymało,

6. Kładziemy roladę na papierze do pieczenia wysmarowanym tłuszczem i wkładamy do dużej blaszki do pieczenia. To samo robimy z drugą porcją ciasta, a następnie przykrywamy strucle ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 min,

7. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180 st. C. w trybie góra-dół,

8. Strucle pieczemy przez około 35-40 min, a następnie odstawiamy do ostudzenia,

9. Przygotowujemy lukier: ciepły sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem a następnie polać ciasta,

10. Rolady możemy ozdobić bakaliami. Ważne, aby zrobić to, gdy lukier jest jeszcze mokry - bakalie będą się wtedy trzymały w jednym miejscu. 

Zobacz wideo
Więcej o: