Więcej kulinarnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Świąteczna strucla makowa najlepiej będzie smakowała z przyrządzonym samodzielnie makiem z bakaliami. Dzięki temu, nasze ciasto nie będzie się rozpadać, a jego zapach na długo pozostanie w waszej pamięci. Sposób na jego przygotowanie opisaliśmy w jednym z naszych materiałów.
1. Drożdże wkruszyć do wysokiego pojemnika. Wymieszać dokładnie z 2 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min, aż masa podwoi objętość,
2. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, spirytus, utarte z pozostałym cukrem żółtka, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Kiedy składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie elastyczne - odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę,
3. Masę makową mieszamy z bułką tartą. Jeśli mamy do dyspozycji jedynie masę z puszki - warto dodać do niej jeszcze 2 ubite białka,
4. Kiedy ciasto będzie gotowe - wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut, a następnie dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy jedną z nich na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm i wykładamy masę makową. Ważne, aby zachować około 1 cm wolnego brzegu,
5. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu i sklejamy brzegi. Następnie dociskamy ciasto dłońmi, aby nadzienie idealnie się trzymało,
6. Kładziemy roladę na papierze do pieczenia wysmarowanym tłuszczem i wkładamy do dużej blaszki do pieczenia. To samo robimy z drugą porcją ciasta, a następnie przykrywamy strucle ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 min,
7. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180 st. C. w trybie góra-dół,
8. Strucle pieczemy przez około 35-40 min, a następnie odstawiamy do ostudzenia,
9. Przygotowujemy lukier: ciepły sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem a następnie polać ciasta,
10. Rolady możemy ozdobić bakaliami. Ważne, aby zrobić to, gdy lukier jest jeszcze mokry - bakalie będą się wtedy trzymały w jednym miejscu.