Tort makowy - różne oblicza świątecznego ciasta idealnego na Boże Narodzenie

Tort makowy to idealny pomysł na słodki torcik. Sprawdź różne warianty tradycyjnego makowca, który stworzy idealny duet z aromatyczną kawą lub kubkiem gorącej czekolady.

Boże Narodzenie już niedługo. Przed świętami warto przejrzeć różne przepisy na dania lub desery i zaskoczyć domowników jakąś nowością. Dobrym pomysłem na pewno będzie tort makowy.

Tradycyjny tort makowy - smak świąt 

Makowiec to ciasto, które króluje na świątecznym stole - pojawia się zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Na co dzień raczej rzadko sięgamy po tradycyjny tort makowy, tymczasem to doskonała baza do kolejnych smaków. 

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Torcik makowy na każdą okazję 

Mak idealnie komponuje się z orzechową lub kawową nutą, a gdy do maku dodamy mascarpone, to chrupką bazę otuli jedwabista masa. Jak skomponować idealny torcik makowy i kiedy podać go gościom? 

  • Tort makowo-orzechowy sprawdzi się w formie tortu urodzinowego. Ten nieoczywisty wybór będzie miłą odmianą od słodkich, śmietanowych wypieków. 
  • Tort makowy z kremem kawowym to pomysł na słodki deser po obiedzie. Z pewnością przypadnie do gustu kawoszom. To wyjątkowa propozycja na weekendowe słodkości. 
  • Tort makowy z mascarpone to idealna baza do cukierniczych eksperymentów. Serek mascarpone można połączyć z dowolnym składnikiem - aksamitna konsystencja i wyjątkowy smak gwarantowany.  

Tort makowy przepis - dobry start 

Niezależnie od późniejszych wyborów liczy się dobra baza. Przepis na tort makowy powinien być w miarę prosty i szybki w wykonaniu. Poniżej prezentujemy szczegółową instrukcję na puszystą bazę do tortu. 

Szybki tort makowy - przepis na blaty 

Szybki tort makowy nie uda się bez blatów. Poniżej prezentujemy prosty przepis na bazę do tortu. Sprawdź listę produktów i poszczególne kroki. 

Lista składników: 

  • jajka - 12 sztuk,
  • bułka tarta - pół szklanki,
  • kakao - łyżka stołowa,
  • mak - 50 dkg,
  • cukier - 1,5 szklanki, 
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki.

Blaty makowe - przepis krok po kroku 

  • Mak należy zaparzyć i następnie odstawić do wystudzenia. 
  • Gdy to nastąpi, należy zmielić mak i powtórzyć tę czynność dwukrotnie. 
  • W kolejnym kroku oddziel białka od żółtek i ubij te pierwsze, następnie powoli dodaj cukier oraz żółtka, następnie bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz mak. 
  • Teraz wszystkie składniki wymieszaj. 
  • Na koniec ciasto należy wylać na tortownicą uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. 
  • Po ostudzeniu ciasto można przekroić na trzy oddzielne placki. 

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Tort makowy z mascarpone - przepisy na masę 

Upieczone blaty można przełożyć dowolną masą. Tort makowy z mascarpone sprawi, że nawet mała ilość masy znacznie zwiększy swoją objętość. Jak przygotować idealną masę? 

Lista składników:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g mascarpone.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach. Ważne: jeśli śmietanka się nie ubiła. to mogła być za ciepła, przeterminowane lub ubijana w wilgotnym naczyniu.
  2. Gdy masa zacznie być sztywna, wówczas dodajemy mascarpone. Ubijamy całość przez około 4-5 minut na sztywny krem i gotowe.

Tort makowy z kremem kawowym - przepis na masę 

Lista składników 

  • mleko - szklanka,
  • cukier - szklanka,
  • żółtka - 4 sztuki,
  • kawa - 2 łyżki,
  • margaryna - 25 dkg.

Przygotowanie: 

  • Kawę, mleko, cukier i żółtka łączymy w garnku i gotujemy na małym ogniu. 
  • Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. 
  • Następnie należy odstawić masę do wystudzenia. 
  • Do wystudzonej masy należy dodać utartą margarynę. 

Tort makowo orzechowy - przepis na masę 

Lista składników:

  • jajka - 2 sztuki,
  • masło - 20 dag,
  • cukier - pół szklanki,
  • orzechy włoskie zmielone - pół szklanki.

Przygotowanie:

  • Jajka należy wbić do miski i dodać cukier oraz orzechy. 
  • Miskę z takim wypełnieniem ustawiamy nad garnkiem z gorąca wodą. 
  • Przy pomocy miksera ubijamy składniki na puszystą masę. 
  • Jak tylko masa zgęstnieje, należy ją zdjąć z pary.
  • W kolejnym kroku ucieramy mało i dodajemy po łyżce do masy i ponownie wszystko razem należy utrzeć.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.