Strucla makowa nie tylko na święta. Sprawdź nasze przepisy, a będziesz robić to ciasto co tydzień

Strucla makowa inaczej zwana popularnie makowcem to ciasto, które pojawia się na naszych stołach zwłaszcza w okresie świąt Wielkanocnych bądź Bożego Narodzenia. W artykule przedstawimy kilka przepisów na strucle w różnym wydaniu.

Makowiec zawijany, czyli jak zrobić tradycyjną roladę makową?

Makowiec zawijany inaczej nazywany struclą to ciasto, które bezwzględnie kojarzy nam się ze świętami. Jednak kto powiedział, że nie możemy podać go także przy innych okazjach? Jeżeli nie wiecie, jak przygotować makowca w zawijanej formie, to chętnie podpowiemy. Poniżej przepis na makowiec, który zawsze się udaje.

Przepis na makowiec z puszki: 

Składniki na ciasto:

  • około 750 gramów mąki
  • 1,5 kostki masła
  • około 80 gramów drożdży - najlepiej świeżych
  • około 3-4 żółtek - w zależności od wielkości
  • około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany
  • około 2-3 łyżek cukru
  • odrobina soli
  • odrobina wody

Składniki na masę makową:

  • około 400-500 gramów zmielonego maku - może być z puszki
  • około 150-200 gramów masła
  • około 1/2 szklanki miodu płynnego
  • 1 cukier waniliowy
  • około 150 gramów orzechów - już posiekanych
  • 50 gramów migdałów
  • 50 gramów skórki pomarańczowej
  • około 150 gramów rodzynek
  • 1 olejek o smaku migdałowym
  • około 1/2 szklanki cukru
  • około 4-5 żółtek
  • ubita piana z 4-5 białek

Składniki na lukier pomarańczowy:

  • 200 gramów cukru pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mąkę przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. Dalej dodać posiekane masło. Całość wymieszać.
  2. Wykonać zaczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie gotowy przelać do mąki.
  3. Dołożyć śmietanę oraz żółtka.
  4. Przejść do wyrobienia ciasta. Zrobić "kulę" i zanurzyć ją w wodzie. Następnie pozostawić do odsączenia.
  5. Gotowy mak połączyć ze składnikami na masę makową. Tak przygotowaną masę podsmażamy na patelni. Pamiętajmy o wyparzeniu rodzynek.
  6. Następnie masa musi przestygnąć.
  7. Ubić białka na sztywno i dodać do wystudzonej masy makowej. Całość wymieszać.
  8. Ciasto oraz masę dzielimy na pół. Obie części ciasta wałkujemy. Nakładamy na nie masę. Pamiętajmy o zachowaniu kilku centymetrów, aby wykonać rulony. Dwa rulony ciasta z masą zawijamy lekko w papier do pieczenia i wkładamy do dwóch foremek - keksówek.
  9. Nagrzewamy piekarnik i wkładamy makowce na około 50 minut do temperatury około 180 stopni Celsjusza.
  10. Na koniec należy wykonać lukier. Wymieszać cukier z sokiem z pomarańczy i polać wystudzone ciasto.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Zobacz też: Sernik japoński: ciasto lekkie jak chmurka. Oryginalny przepis zawiera tylko trzy składniki

Makowiec na kruchym cieście - koniecznie sprawdźcie przepis

Makowiec na kruchym cieście w płaskiej wersji to dla wielu nowość. Jednak ma on już wielkie grono miłośników. To oczywiście za sprawą jego niezwykłego smaku. Chcecie wiedzieć, jak go wykonać? To proste! Przekonajcie się sami:

Przepis na ciasto z masą makową z puszki na kruchym spodzie:

Składniki na ciasto:

  • około 350 gramów mąki pszennej, może być na przykład samopsza bądź orkisz
  • 1 kostka masła + około 50 gramów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • około 80 gramów cukru pudru
  • około 3-4 żółtek

Składniki na masę makową:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • niepełna szklanka orzechów
  • około 3/4 szklanki żurawiny
  • ubita piana z 3 białek jajka
  • około 2 łyżek bułki tartej

Dodatkowe składniki:

  • przygotowany lukier
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Dodaj masło, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dołóż dwa rodzaje cukru. Całość siekamy. Masę należy ukształtować rękami lub specjalnym mieszadłem. Wyrób ciasto.
  2. Dodaj żółtka. Ponownie wyrób. Włóż do folii spożywczej i włóż do lodówki.
  3. Wymieszaj składniki na masę makową.
  4. Następnie wyciągnij ciasto. Podziel na dwie części. Włóż jedną część do foremki i dodaj masę makową na wierzch.
  5. Drugą część ciasta pokrój w paski. Ułóż paski na wierzchu.
  6. Piecz przez 45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  7. Po ostudzeniu polać lukrem i ozdobić skórką.

Strucla makowa jest świetnym ciastem na wiele okazji. Jak widać, makowiec nie jest trudny do zrobienia. Dlatego też mogą wykonać go osoby, które nie mają dużego doświadczenia kulinarnego. Sprawdź i przekonaj się sam! 

Zobacz też: Ciasto marchewkowe - przepis na puszysty wypiek z polewą. Dodatki sprawią, że smak będzie obłędny

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.