Ciasto zawsze warto dostosować do okazji. Podczas gdy przepis na makowiec zawijany sprawdzi się tuż przed świętami, to makowiec na kruchym cieście będzie idealny również poza okresem świątecznym. Obydwie wersje można bogato udekorować i sprawić, że zwykły placek zyska indywidualny charakter. Makowiec tradycyjny to też idealne ciasto po prostu do kawy. Jego specyficzny i sycący smak sprawia, że do szczęścia potrzebny jest tylko jeden kawałek. Poniżej prezentujemy dwie receptury. Zanim przejdziemy do szczegółów trzeba jeszcze odpowiedzieć na jedno pytanie: czy makowiec z gotowej masy makowej będzie różnił się w smaku od tego z masą makową wykonaną samodzielnie?
Zobacz też: Masa makowa arakowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Jeśli dysponujemy czasem, możemy pozwolić sobie na własnoręczne przygotowaną masę makową. Będziemy mieli wtedy pewność, że przygotujemy ją dokładnie tak, jak lubimy. Możemy dostosować proporcje, zadecydować o dodatku bakalii lub kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz poziomie słodyczy. Należy jednak od razu zaznaczyć, że jest to zadanie pracochłonne i wymaga dedykowanego sprzętu. Z drugiej strony gotowa masa makowa nie jest droga i znacznie skraca czas potrzebny na wykonanie całego makowca. Gotową puszkę można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym.
Czas na konkretny - poniżej prezentujemy dwa proste i w miarę szybkie przepisy. Wystarczy skompletować potrzebne produkty i rozgościć się w kuchni. Polecamy uwadze dwie propozycje z wykorzystaniem słodkiej, aromatycznej masy makowej.
Makowiec na kruchym cieście - lista zakupów
To pyszna wersja makowca, w której miękka masa makowa zestawiona została z przepysznym kruchym ciastem. Te dwie warstwy doskonale się uzupełniają i tworzą niezwykle udaną całość. Ciasto w tym wydaniu będzie się też pięknie prezentować na stole.
Składniki:
Makowiec prosty przepis krok po kroku:
Przepis na makowiec zawijany - lista składników
Makowiec zawijany to świąteczna klasyka. Ciekawa forma ciasta jest znana i gości zwykle na świątecznych stołach. Szczegóły poniżej.
Składniki:
Przepis na makowiec zawijany - przygotowanie: