Przepis na makowiec - dwa oblicza ciasta

Przepis na makowiec tradycyjny zawijany jest bardzo popularny i to właśnie w tej formie gości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Równie efektownie może prezentować się makowiec na kruchym cieście, który zachwyca połączeniem miękiego i aromatycznego nadzienia z chrupiącą warstwą. Boisz się, że przepisy na makowiec są zbyt pracochłonne? Przygotuj makowiec z gotowej masy makowej. Makowiec: prosty przepis dla zapracowanych.

Makowiec: którą opcję wybrać? 

Ciasto zawsze warto dostosować do okazji. Podczas gdy przepis na makowiec zawijany sprawdzi się tuż przed świętami, to makowiec na kruchym cieście będzie idealny również poza okresem świątecznym. Obydwie wersje można bogato udekorować i sprawić, że zwykły placek zyska indywidualny charakter. Makowiec tradycyjny to też idealne ciasto po prostu do kawy. Jego specyficzny i sycący smak sprawia, że do szczęścia potrzebny jest tylko jeden kawałek. Poniżej prezentujemy dwie receptury. Zanim przejdziemy do szczegółów trzeba jeszcze odpowiedzieć na jedno pytanie: czy makowiec z gotowej masy makowej będzie różnił się w smaku od tego z masą makową wykonaną samodzielnie?

Zobacz też: Masa makowa arakowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Makowiec z gotowej masy makowej - oszczędność czasu i porządek w kuchni 

Jeśli dysponujemy czasem, możemy pozwolić sobie na własnoręczne przygotowaną masę makową. Będziemy mieli wtedy pewność, że przygotujemy ją dokładnie tak, jak lubimy. Możemy dostosować proporcje, zadecydować o dodatku bakalii lub kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz poziomie słodyczy. Należy jednak od razu zaznaczyć, że jest to zadanie pracochłonne i wymaga dedykowanego sprzętu. Z drugiej strony gotowa masa makowa nie jest droga i znacznie skraca czas potrzebny na wykonanie całego makowca. Gotową puszkę można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. 

Zobacz wideo Pyszny makowiec na Święta:

Makowiec tradycyjny - dwa sprawdzone przepisy

Czas na konkretny - poniżej prezentujemy dwa proste i w miarę szybkie przepisy. Wystarczy skompletować potrzebne produkty i rozgościć się w kuchni. Polecamy uwadze dwie propozycje z wykorzystaniem słodkiej, aromatycznej masy makowej.

Makowiec na kruchym cieście - lista zakupów 

To pyszna wersja makowca, w której miękka masa makowa zestawiona została z przepysznym kruchym ciastem. Te dwie warstwy doskonale się uzupełniają i tworzą niezwykle udaną całość. Ciasto w tym wydaniu będzie się też pięknie prezentować na stole.

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki 
  • masa makowa z bakaliami - ok. 850 g
  • białka - 2 sztuki 
  • margaryna - 1 kostka
  • kwaśna śmietana - 4 łyżki stołowe 
  • żółtka - 3 sztuki 
  • cukier - pół szklanki 
  • proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki 

Makowiec prosty przepis krok po kroku: 

  • Ze składników powyżej, oprócz masy makowej i białek, zagniatamy ciasto. 
  • Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. 
  • Jedną z nich układamy na blasze i nakłuwamy spód widelcem. 
  • W kolejnym kroku ubite białka mieszamy z masą makową, którą następnie należy wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. 
  • Z drugiej części ciasta wycinamy równe paski i układamy naprzemiennie na masie makowej, tworząc kratkę.
  • Tak przygotowany placek pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Przepis na makowiec zawijany - lista składników 

Makowiec zawijany to świąteczna klasyka. Ciekawa forma ciasta jest znana i gości zwykle na świątecznych stołach. Szczegóły poniżej. 

Składniki:

  • mąka pszenna - 3 szklanki 
  • żółtka - 6 sztuk 
  • drożdże - 45 g
  • mleko - 180 ml 
  • margaryna - 150 g 
  • olej - 1,5 łyżki stołowej
  • sól - pół łyżeczki 
  • spirytus - 1,5 łyżki stołowej
  • cukier - 6 łyżek stołowych 
  • laska wanilii - 1 sztuka 
  • masa makowa - 850 g 
  • białka - 2 sztuki 

Przepis na makowiec zawijany - przygotowanie:

  • Drożdże rozpuść z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie odstaw na 15 minut. 
  • Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, na koniec dodaj tłuszcz i odstaw aż do wyrośnięcia. 
  • Masę makową wymieszaj z ubitymi białkami. 
  • Ciasto podziel na trzy części, rozwałkuj na trzy prostokąty, przełóż masą i zwiń. 
  • Tak powstały rulon zawiń w pergamin, wstaw do piekarnika na 40 minut i piecz w temperaturze ok. 190 stopni. 
  • Po upieczeniu ciasto należy polać lukrem i ozdobić bakaliami. 
  • Przepis na lukier jest banalnie prosty, wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną wrzątku. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA