Ciasto biszkoptowe: z masą makową z puszki czy zrobioną własnoręcznie?
Dawnej masę makową przygotowywano samodzielnie. Współczesny gotowy produkt znacznie skraca cały proces przygotowywania deseru, a pieczenie ciasta jest o wiele bardziej przyjemne. W świątecznej kuchni czasami warto pójść na skróty, a zaoszczędzony czas wykorzystać na przyjemności. Trochę odpoczynku przy ulubionym serialu doskonale zrównoważy przedświąteczną gorączkę. Z drugiej strony masa makowa zrobiona w domowym zaciszu to gwarancja naturalnych składników i świeży smak. Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki lub zrobioną własnoręcznie - to Twój wybór. Szczegółowy przepis prezentujemy poniżej.
Makowiec na biszkopcie z gotowej masy makowej
Zanim wybierzemy się na zakupy zawsze najpierw warto sprawdzić, czy niektórych składników nie ma już w naszej lodówce. Zakupy na wyrost nie tylko generują dodatkowe koszty, ale też przyczyniają się do marnotrawienia jedzenia. Makowiec na biszkopcie z gotowej masy makowej: pełną listę produktów prezentujemy poniżej.
Składniki na biszkopt:
- jajka - 4 sztuki
- mąka pszenna - ¾ szklanki
- cukier - 3 łyżki stołowe
- proszek do pieczenia - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki stołowe
- olej - 2 łyżki
Składniki na masę makową:
- mielony mak - 20 dag
- jajka - 3 sztuki
- cukier - 3/4 szklanki
- aromat rumowy
- masło - 25 dag
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy
Zobacz wideo Znacie ten przepis?
Makowiec na biszkopcie przepis krok po kroku
Cały proces nie należy do szczególnie trudnych, ale zdecydowanie trzeba zarezerwować sobie trochę wolnego czasu. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania tego ciasta, możemy wykorzystać gotową masę makową z puszki. To rozwiązanie wcale nie musi negatywnie wpłynąć na ostateczny wygląd i smak naszego ciasta. Wręcz przeciwnie - gotowa masa makowa o dobrym składzie z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych skórek i orzechów, może okazać się doskonałym wyborem.
Rolada makowa na biszkopcie - jak zrobić biszkopt?
Bez względu na to, czy zdecydujemy się na makowiec na biszkopcie odwracany, czy też będzie to tradycyjna rolada makowa na biszkopcie, warto sięgnąć po poniższy przepis na biszkopt.
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
- W trakcie ubijania należy też stopniowo dodawać cukier, w następnej kolejności żółtka.
- Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, całość mieszamy i na ostatnim etapie dodajemy olej.
- Tak powstałe ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40 minut.
- Gdy ciasto wystygnie wykładamy na nie gotową masę makową i delikatnie zawijamy ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Całość możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
- Upieczony biszkopt można również podzielić na dwie oddzielne warstwy lub więcej, w zależności od wybranej formy.
Makowiec na biszkopcie odwracany - przepis na masę makową
- W małym rondlu należy rozpuścić masło z dodatkiem cukru.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz jajka.
- Do rozpuszczonego masła dodaj masę makową, olejek o zapachu rumu oraz dodatki: skórkę z pomarańczy kandyzowaną i rodzynki.
- Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia masy, co powinno potrwać około 5 minut.
- Gorącą masą należy przełożyć biszkopt i delikatnie docisnąć warstwy.
- Tak przygotowany biszkopt odstawiamy do ostudzenia.
- Ciasto po wierzchu można polać polewą czekoladową i posypać rodzynkami.
Zobacz też: Ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Podczas pieczenia pamiętaj o tych zasadach