Dawnej masę makową przygotowywano samodzielnie. Współczesny gotowy produkt znacznie skraca cały proces przygotowywania deseru, a pieczenie ciasta jest o wiele bardziej przyjemne. W świątecznej kuchni czasami warto pójść na skróty, a zaoszczędzony czas wykorzystać na przyjemności. Trochę odpoczynku przy ulubionym serialu doskonale zrównoważy przedświąteczną gorączkę. Z drugiej strony masa makowa zrobiona w domowym zaciszu to gwarancja naturalnych składników i świeży smak. Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki lub zrobioną własnoręcznie - to Twój wybór. Szczegółowy przepis prezentujemy poniżej.
Zanim wybierzemy się na zakupy zawsze najpierw warto sprawdzić, czy niektórych składników nie ma już w naszej lodówce. Zakupy na wyrost nie tylko generują dodatkowe koszty, ale też przyczyniają się do marnotrawienia jedzenia. Makowiec na biszkopcie z gotowej masy makowej: pełną listę produktów prezentujemy poniżej.
Składniki na biszkopt:
Składniki na masę makową:
Cały proces nie należy do szczególnie trudnych, ale zdecydowanie trzeba zarezerwować sobie trochę wolnego czasu. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania tego ciasta, możemy wykorzystać gotową masę makową z puszki. To rozwiązanie wcale nie musi negatywnie wpłynąć na ostateczny wygląd i smak naszego ciasta. Wręcz przeciwnie - gotowa masa makowa o dobrym składzie z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych skórek i orzechów, może okazać się doskonałym wyborem.
Bez względu na to, czy zdecydujemy się na makowiec na biszkopcie odwracany, czy też będzie to tradycyjna rolada makowa na biszkopcie, warto sięgnąć po poniższy przepis na biszkopt.
Zobacz też: Ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Podczas pieczenia pamiętaj o tych zasadach
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!