Składniki (5porcji)
-
Cukier - 1 kgSkórka pomarańczowa - 1 kg (wymieszane z innymi skórkami cytrusów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Skórki kroimy w wąskie paski długości 5 cm. Wkładamy do rondla z grubym dnem, zalewamy wodą tak, by je zakryła. Gotujemy 10 minut. Skórki osączamy, zalewamy świeżą wodą. Gotujemy 20 minut i znów osączamy. Wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na dobę. Skórki osączamy. Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy 350 ml wody. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy skórki i smażymy na małym ogniu 2-3 godziny, aż staną się szkliste. Często mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików razem z syropem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory