Pierniczki alpejskie to hit. Przygotowując je na święta, nie zapomnij o dodaniu tego składnika! [PRZEPIS]

Pierniczki alpejskie pachnące świętami, to nieodłączny element grudniowych przygotowań. Chcąc, aby były aromatyczne i puszyste, nie można zapomnieć o dodaniu jednego składnika! Podpowiadamy wam też, jak przyrządzić pyszny lukier na pierniczki.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Zapach pierniczków unoszący się w domu to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych elementów przygotowań świątecznych. Wbrew pozorom przyrządzenie pysznych ciasteczek korzennych wcale nie jest trudne. Mamy dla Was przepis, który sprawdzi się za każdym razem. 

Pierniczki alpejskie - lista potrzebnych składników

Do przygotowania alpejskich pierniczków potrzebujemy: 

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 ml śmietany 18 proc. w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 250 g masła,
  • 400 g ulubionego miodu.

Pierniczki alpejskie - jak przygotować te puszyste ciasteczka? Sekretem jest dodatek śmietany

W dużej misce mieszamy kakao z mąką w dużej misce i odstawiamy na bok. Jednocześnie możemy do kubeczka ze śmietaną dodać sodę i również odstawić do momentu zwiększenia objętości. Miód należy zagotować z przyprawą piernikową i zdjąć z palnika. Do garnka dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich cukru łyżka po łyżce. Piana jest gotowa, gdy nie wyczuwamy w niej grudek cukru. Do piany dodać żółtka i miksować na najniższych obrotach. Tak przygotowaną masę jajeczną dodajemy do mieszanki mąki z kakao, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy do miski miód, a na koniec śmietanę z sodą, cały czas mieszając. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 24 godziny do zgęstnienia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i lekko podsypujemy mąką. Wałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy pierniczki. Pierniczki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. 

Przepis na wyjątkowy lukier na pierniczki

Czym byłyby jednak pierniczki bez domowego lukru. Do dekorowania pierniczków idealny będzie lukier królewski, do którego będziemy potrzebować: 

  • 2 białka średnich jaj,
  • 180 g cukru pudru,
  • kilka kropel soku z cytryny. 

Białka zaczynamy ubijać przez 30 sekund od najmniejszych obrotów, stopniowo je zwiększając. Następnie dodajemy do nich cukier puder i ponownie zaczynamy ubijać na średnich obrotach, wydłużając jednak ten czas do około 20 minut. Na koniec możemy do lukru dodać kilka kropel cytryny i wymieszać całość. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.