Rodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów

Różne rodzaje miodu potrafią zaskakiwać smakiem i właściwościami. Przekonaj się, które miody warto włączyć do swojej diety i zobacz, co możesz dzięki nim zyskać.

Z czego robi się miód?  

Zastanawiasz się, z czego robi się miód, ceniony za właściwości prozdrowotne i wyjątkowe walory smakowe? Miód jest słodką substancją, wytwarzaną przez pszczoły miodne. Powstaje z nektaru kwiatów (nektar jest zbierany przez pszczoły z nektarników kwiatów) bądź spadzi – lepkiej wydzieliny, pochodzącej od owadów (czerwców i mszyc), żerujących na liściach drzew. Do wytworzenia nektaru, potrzebnego do produkcji 1 kg miodu, pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów.

Miód wrzosowy: sposób na wspomaganie odporności i źródło biopierwiastków. Zdjęcie ilustracyjneMiód wrzosowy: sposób na wspomaganie odporności i źródło biopierwiastków

Rodzaje miodu pszczelego - miód nektarowy, spadziowy i mieszany   

Rodzaje miodu pszczelego dzielą się na:

  • miód nektarowy (kwiatowy)
  • spadziowy
  • mieszany (mieszaniny miodów nektarowych ze spadziowymi)

Wśród odmian miodów nektarowych, odnajdziemy rodzaje jasne (np. miód lipowy, faceliowy, rzepakowy), jak i ciemne (np. miód wielokwiatowy, gryczany). Miody nektarowe, wytwarzane z wielu gatunków i odmian kwiatów, różnią się od siebie pod względem właściwości prozdrowotnych.

Miód spadziowy powstaje ze spadzi z drzew i roślin rolniczych. Wyróżniamy miody ze spadzi iglastej, a także miody ze spadzi liściastej, które różnią się od siebie pod względem konsystencji, szybkości krystalizacji, barwy, smaku i aromatu. Miody spadziowe są gęstsze niż nektarowe, a także bardziej bogate w minerały, takie jak fosfor, potas, magnez, żelazo czy wapń. Posiadają działanie bakteriobójcze, wykrztuśne i przeciwzapalne, a także wspierają odporność.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Jakie są rodzaje miodów? Wybór miodu        

Jakie są rodzaje miodów, które najczęściej można spotkać w Polsce? Wybór miodów, kuszących różnymi barwami i smakami, jest naprawdę spory. Poznaj najpopularniejsze z nich i odkryj ich wyjątkowe walory.  

  • miód wielokwiatowy – jest wytwarzany z nektarów wielu roślin, rosnących na polach, lasach, łąkach i w sadach. Ten, wytwarzany z kwiatów wiosennych, wyróżnia się łagodnym smakiem i jasnym kolorem. Miód wielokwiatowy, pochodzący z kwiatów, zbieranych latem, ma ciemniejszy kolor, bardziej intensywny zapach i smak. W szczególności poleca się go sportowcom, szukającym źródła łatwo przyswajalnej energii, a także osobom, zmagającym się z chorobami układu pokarmowego. Warto również sięgać po niego przy przeziębieniach i problemach z dolnymi drogami oddechowymi. 
  • miód rzepakowy – odznacza się jasnym, kremowym kolorem i niezwykle słodkim smakiem z wyczuwalnym aromatem kwiatu rzepaku. Posiada miękką konsystencję, ułatwiającą jego rozsmarowywanie. Miód rzepakowy wzmacnia serce, wspiera leczenie chorób zapalnych, łagodzi kaszel i pomaga podczas infekcji nosa, gardła i oskrzeli. Ze względu na wyjątkowo łagodny smak, jest polecany dla dzieci.
  • miód wrzosowy – wyróżnia się galaretowatą konsystencją i słodkim smakiem z delikatną, wrzosową goryczą. Posiada wyrazisty aromat oraz rubinowo-brunatną barwę. Obfituje w witaminy (A i witaminy z grupy B) i mikroelementy (magnez, wapń, sód, żelazo, potas, chlor). Jego działanie moczopędne i antyseptyczne okazuje się wsparciem przy problemach z układem moczowym, natomiast właściwości bakteriobójcze i łagodzące sprawdzają się przy zwalczaniu dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.
  • miód lipowy – jest wyjątkowo smaczny i bogaty w wartościowe dla zdrowia składniki. Zawiera garbniki, związki goryczkowe, olejki eteryczne oraz flawonoidy. Wykazuje działanie antybiotyczne, działa wykrztuśnie i przeciwkaszlowo. Pomaga zwalczać grypę, przeziębienie i okazuje się skuteczny przy problemach z drogami oddechowymi. Poleca się go osobom zmagającym się z bezsennością, nerwicą i schorzeniami reumatycznymi. Miód lipowy może mieć zielonkawożółty lub złotożółty kolor. Odznacza się delikatnie gorzkawym posmakiem i intensywnym aromatem kwiatu lipy.
  • miód gryczany – można rozpoznać go po charakterystycznym słodkawo-ostrym, lekko piekącym smaku i ziołowym aromacie. Może mieć jasno lub ciemnobrązowy kolor. Jest bogaty w witaminy i minerały (zwłaszcza magnez i żelazo). Miód gryczany wspiera układ odpornościowy, łagodzi kaszel, wspomaga leczenie chorób układu krążenia oraz serca. Spożywanie miodu gryczanego to również świetna recepta na piękny wygląd – zawarty w nim cynk wpływa na kondycję włosów oraz paznokci, natomiast krzem wspiera leczenie stanów zapalnych skóry.
  • miód akacjowy – ma jasną barwę i płynną konsystencję, a dzięki dużej zawartości fruktozy wolno krystalizuje. Odznacza się słodkim, łagodnym smakiem. Wspomaga detoksykację wątroby, działa osłonowo na żołądek, pomaga zwalczać kaszel i łagodzi ból gardła.
  • miód faceliowy – posiada jasną barwę (żółtawą lub zielonkawą), delikatny smak i przyjemny, kwiatowy zapach. Jest uważany za jeden z najzdrowszych miodów. Warto po niego sięgać przy osłabionej odporności, schorzeniach górnych dróg oddechowych, wysokim ciśnieniu i w ramach profilaktyki miażdżycy.

miód (zdjęcie ilustracyjne)Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Garść sprawdzonych porad

Od czego zależy smak miodu?  

Nie wiesz, od czego zależy smak miodu? Główne znaczenie dla smaku, aromatu, a także barwy miodu, ma rodzaj roślin, z których pszczoły zebrały nektar bądź spadź. Istotny jest również dostęp pszczół do konkretnych rodzajów roślin, na co wpływ ma lokalizacja pasieki, jak również pory roku (wiosną, latem i jesienią, pszczoły zbierają nektar z zupełnie innych kwiatów).

Zobacz też: Ciasto miodownik - niezastąpione jesienią. Miód akacjowy robi robotę

Więcej o: