Z czego robi się miód?
Zastanawiasz się, z czego robi się miód, ceniony za właściwości prozdrowotne i wyjątkowe walory smakowe? Miód jest słodką substancją, wytwarzaną przez pszczoły miodne. Powstaje z nektaru kwiatów (nektar jest zbierany przez pszczoły z nektarników kwiatów) bądź spadzi – lepkiej wydzieliny, pochodzącej od owadów (czerwców i mszyc), żerujących na liściach drzew. Do wytworzenia nektaru, potrzebnego do produkcji 1 kg miodu, pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów.
Rodzaje miodu pszczelego - miód nektarowy, spadziowy i mieszany
Rodzaje miodu pszczelego dzielą się na:
- miód nektarowy (kwiatowy)
- spadziowy
- mieszany (mieszaniny miodów nektarowych ze spadziowymi)
Wśród odmian miodów nektarowych, odnajdziemy rodzaje jasne (np. miód lipowy, faceliowy, rzepakowy), jak i ciemne (np. miód wielokwiatowy, gryczany). Miody nektarowe, wytwarzane z wielu gatunków i odmian kwiatów, różnią się od siebie pod względem właściwości prozdrowotnych.
Miód spadziowy powstaje ze spadzi z drzew i roślin rolniczych. Wyróżniamy miody ze spadzi iglastej, a także miody ze spadzi liściastej, które różnią się od siebie pod względem konsystencji, szybkości krystalizacji, barwy, smaku i aromatu. Miody spadziowe są gęstsze niż nektarowe, a także bardziej bogate w minerały, takie jak fosfor, potas, magnez, żelazo czy wapń. Posiadają działanie bakteriobójcze, wykrztuśne i przeciwzapalne, a także wspierają odporność.
Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?
Jakie są rodzaje miodów? Wybór miodu
Jakie są rodzaje miodów, które najczęściej można spotkać w Polsce? Wybór miodów, kuszących różnymi barwami i smakami, jest naprawdę spory. Poznaj najpopularniejsze z nich i odkryj ich wyjątkowe walory.
- miód wielokwiatowy – jest wytwarzany z nektarów wielu roślin, rosnących na polach, lasach, łąkach i w sadach. Ten, wytwarzany z kwiatów wiosennych, wyróżnia się łagodnym smakiem i jasnym kolorem. Miód wielokwiatowy, pochodzący z kwiatów, zbieranych latem, ma ciemniejszy kolor, bardziej intensywny zapach i smak. W szczególności poleca się go sportowcom, szukającym źródła łatwo przyswajalnej energii, a także osobom, zmagającym się z chorobami układu pokarmowego. Warto również sięgać po niego przy przeziębieniach i problemach z dolnymi drogami oddechowymi.
- miód rzepakowy – odznacza się jasnym, kremowym kolorem i niezwykle słodkim smakiem z wyczuwalnym aromatem kwiatu rzepaku. Posiada miękką konsystencję, ułatwiającą jego rozsmarowywanie. Miód rzepakowy wzmacnia serce, wspiera leczenie chorób zapalnych, łagodzi kaszel i pomaga podczas infekcji nosa, gardła i oskrzeli. Ze względu na wyjątkowo łagodny smak, jest polecany dla dzieci.
- miód wrzosowy – wyróżnia się galaretowatą konsystencją i słodkim smakiem z delikatną, wrzosową goryczą. Posiada wyrazisty aromat oraz rubinowo-brunatną barwę. Obfituje w witaminy (A i witaminy z grupy B) i mikroelementy (magnez, wapń, sód, żelazo, potas, chlor). Jego działanie moczopędne i antyseptyczne okazuje się wsparciem przy problemach z układem moczowym, natomiast właściwości bakteriobójcze i łagodzące sprawdzają się przy zwalczaniu dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.
- miód lipowy – jest wyjątkowo smaczny i bogaty w wartościowe dla zdrowia składniki. Zawiera garbniki, związki goryczkowe, olejki eteryczne oraz flawonoidy. Wykazuje działanie antybiotyczne, działa wykrztuśnie i przeciwkaszlowo. Pomaga zwalczać grypę, przeziębienie i okazuje się skuteczny przy problemach z drogami oddechowymi. Poleca się go osobom zmagającym się z bezsennością, nerwicą i schorzeniami reumatycznymi. Miód lipowy może mieć zielonkawożółty lub złotożółty kolor. Odznacza się delikatnie gorzkawym posmakiem i intensywnym aromatem kwiatu lipy.
- miód gryczany – można rozpoznać go po charakterystycznym słodkawo-ostrym, lekko piekącym smaku i ziołowym aromacie. Może mieć jasno lub ciemnobrązowy kolor. Jest bogaty w witaminy i minerały (zwłaszcza magnez i żelazo). Miód gryczany wspiera układ odpornościowy, łagodzi kaszel, wspomaga leczenie chorób układu krążenia oraz serca. Spożywanie miodu gryczanego to również świetna recepta na piękny wygląd – zawarty w nim cynk wpływa na kondycję włosów oraz paznokci, natomiast krzem wspiera leczenie stanów zapalnych skóry.
- miód akacjowy – ma jasną barwę i płynną konsystencję, a dzięki dużej zawartości fruktozy wolno krystalizuje. Odznacza się słodkim, łagodnym smakiem. Wspomaga detoksykację wątroby, działa osłonowo na żołądek, pomaga zwalczać kaszel i łagodzi ból gardła.
- miód faceliowy – posiada jasną barwę (żółtawą lub zielonkawą), delikatny smak i przyjemny, kwiatowy zapach. Jest uważany za jeden z najzdrowszych miodów. Warto po niego sięgać przy osłabionej odporności, schorzeniach górnych dróg oddechowych, wysokim ciśnieniu i w ramach profilaktyki miażdżycy.
Od czego zależy smak miodu?
Nie wiesz, od czego zależy smak miodu? Główne znaczenie dla smaku, aromatu, a także barwy miodu, ma rodzaj roślin, z których pszczoły zebrały nektar bądź spadź. Istotny jest również dostęp pszczół do konkretnych rodzajów roślin, na co wpływ ma lokalizacja pasieki, jak również pory roku (wiosną, latem i jesienią, pszczoły zbierają nektar z zupełnie innych kwiatów).
Zobacz też: Ciasto miodownik - niezastąpione jesienią. Miód akacjowy robi robotę