Szybkie ciasto z jagodami - przepyszna opcja na ekspresowy deser. Goście zaniemówią

Szybkie ciasto z jagodami to idealny pomysł na prosty, a przy tym bardzo smaczny deser. Sprawdzi się w każdych okolicznościach, zachwycisz nim niespodziewanych gości. Wykorzystaj ten przepis, a z pewnością się uda.

Ciasto jagodowe to świetny pomysł na deser, który z łatwością przygotujecie zarówno ze świeżych jagód, jak i tych mrożonych. Możesz również wykorzystać jagody ze słoika lub dżem z tych owoców.

Świetnie się sprawdzi jako słodycz dla niezapowiedzianych gości, ale również mocno zachwyci szczególnie najmłodszych smakoszy. 

Szybkie ciasto jagodowe - niezawodny przepis na smaczny deser

Składniki:

  • 4 duże jajka (lub 5 małych),
  • 100 g cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 225 g mąki,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii,
  • 300 g jagód.

Tak przygotujesz przepyszny deser

1. Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej, a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.

3. Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody. Można również zrobić wcześniej kruszonkę i pokruszyć ją na jagody.

4. Blachę z ciastem wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut. Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyciągnąć z pieca i postawić na kratce do studzenia. Ostudzone wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, lub udekorować jagodami.

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: