Ciasto jagodowe to świetny pomysł na deser, który z łatwością przygotujecie zarówno ze świeżych jagód, jak i tych mrożonych. Możesz również wykorzystać jagody ze słoika lub dżem z tych owoców.
Świetnie się sprawdzi jako słodycz dla niezapowiedzianych gości, ale również mocno zachwyci szczególnie najmłodszych smakoszy.
Składniki:
1. Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej, a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
3. Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody. Można również zrobić wcześniej kruszonkę i pokruszyć ją na jagody.
4. Blachę z ciastem wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut. Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyciągnąć z pieca i postawić na kratce do studzenia. Ostudzone wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, lub udekorować jagodami.
Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl