Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Dwa pomysły na wykorzystanie uwielbianych owoców

Co można zrobić z borówki amerykańskiej? To pytanie, zwłaszcza teraz, zadają sobie miłośnicy tych owoców. Borówka może być świetnym dodatkiem do ciast, ale nie tylko. Przedstawiamy dwa sposoby na wykorzystanie jej w kuchni.

Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Ten popularny owoc to nie tylko świetny dodatek do ciast. Te jagodowe owoce świetnie nadają się na różnego rodzaju przetwory. Zachęcamy do przetestowania poniższych przepisów.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Smaczny dżem!

Przetwory z borówek warto zrobić właśnie teraz, gdy trwa sezon na te owoce. Choć można kupić je w sklepach niemal przez cały rok, teraz są najsmaczniejsze. Dżem z borówek amerykańskich zimą będzie świetnym dodatkiem do ciast, czy naleśników.

Składniki:

  • kilogram borówki amerykańskiej,
  • 400 g cukru,
  • opakowanie cukru żelującego.

Przygotowanie:

Owoce myjemy i delikatnie rozgniatamy. Wrzucamy je garnka i podgrzewamy, przez cały czas mieszając. Do gotujących się owoców stopniowo dodajemy cukier, a następnie cukier żelujący. Dżem gotujemy przez minimum dwie godziny, od czasu do czasu mieszając.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wieczko. Słoiki pasteryzujemy. Tak przygotowany

Karpatka bez pieczenia (zdjęcie ilustracyjne)Szybka karpatka bez pieczenia. Przepis na tradycyjne ciasto ze słodkim kremem

Słodki sok. Przygotujesz go z borówki amerykańskiej

Sok z borówki amerykańskiej będzie świetnym zamiennikiem kompotu. Zimą wzbogaci smak herbaty, ale sprawdzi się także jako dodatek do ciast.

Składniki:

  • kilogram borówki amerykańskiej,
  • szklanka cukru.

Przygotowanie:

Owoce płuczemy, a następnie wrzucamy do miski. Blendujemy, a następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Co jakiś czas warto przemieszać owoce z cukrem.

Masę owocową odcedzamy na sitku, a następnie przelewamy przez gazę. Gotowy sok przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy wieczka. Tak przygotowany sok należy przechowywać w lodówce.

Syrop z lawendy - przepis na aromatyczny napójSyrop z lawendy - przepis na aromatyczny napój. Nie tylko pięknie pachnie

Więcej o: