Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Ten popularny owoc to nie tylko świetny dodatek do ciast. Te jagodowe owoce świetnie nadają się na różnego rodzaju przetwory. Zachęcamy do przetestowania poniższych przepisów.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Przetwory z borówek warto zrobić właśnie teraz, gdy trwa sezon na te owoce. Choć można kupić je w sklepach niemal przez cały rok, teraz są najsmaczniejsze. Dżem z borówek amerykańskich zimą będzie świetnym dodatkiem do ciast, czy naleśników.
Składniki:
Przygotowanie:
Owoce myjemy i delikatnie rozgniatamy. Wrzucamy je garnka i podgrzewamy, przez cały czas mieszając. Do gotujących się owoców stopniowo dodajemy cukier, a następnie cukier żelujący. Dżem gotujemy przez minimum dwie godziny, od czasu do czasu mieszając.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wieczko. Słoiki pasteryzujemy. Tak przygotowany
Sok z borówki amerykańskiej będzie świetnym zamiennikiem kompotu. Zimą wzbogaci smak herbaty, ale sprawdzi się także jako dodatek do ciast.
Składniki:
Przygotowanie:
Owoce płuczemy, a następnie wrzucamy do miski. Blendujemy, a następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Co jakiś czas warto przemieszać owoce z cukrem.
Masę owocową odcedzamy na sitku, a następnie przelewamy przez gazę. Gotowy sok przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy wieczka. Tak przygotowany sok należy przechowywać w lodówce.