Syrop z lawendy - przepis na aromatyczny napój. Nie tylko pięknie pachnie, łagodzi też te dolegliwości

Syrop z lawendy - przepis na domowy wyrób, który nie tylko pięknie pachnie, ale również łagodzi szereg rozmaitych dolegliwości. Dlaczego warto mieć go w swojej spiżarni?

Syrop z lawendy - przepis na ten domowej roboty naturalny suplement diety warto wykorzystać zwłaszcza teraz. Początek lipca to bowiem moment, w którym lawenda kwitnie. Syrop można wykonać zarówno z kwiatów zakupionych u sprawdzonego dostawcy, jak i z tych, wyhodowanych samodzielnie w domowym ogrodzie, czy na parapecie.

Zobacz wideo Zastanawiasz się, co możesz wyczarować z lawendy? Mamy dla ciebie aż cztery propozycje!

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Lawenda łagodzi szereg dolegliwości

Lawendowy syrop ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Co ważne, można go wykorzystać nie tylko w kuchni, jest świetnym kosmetykiem, który poprawia kondycję skóry, czy włosów. Lawenda łagodzi skutki napięcia i stresu, ma działanie uspokajające, a także ułatwia zasypianie. Zawarte w tej roślinie substancje pobudzają układ pokarmowy i łagodzą dolegliwości trawienne. Lawenda wykazuje także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.  

Butter chicken - przepis na aromatyczne danie kuchni indyjskiejButter chicken - przepis na aromatyczne indyjskie danie

Syrop z lawendy - przepis na domowy specyfik

Przepis na lawendowy syrop nie jest skomplikowany, nie wymaga również wielu składników. Wystarczy przygotować:

  • pełną szklankę kwiatów lawendy,
  • litr wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 cytryny.

Przygotowanie:

Kwiaty lawendy oczyść, usuń też łodyżki. Wodę zagotuj z cukrem, gdy się rozpuści dodaj miód, a następnie lawendę. Syrop gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.

Wyciśnij sok z cytryn i powoli dodawaj do gotującego się wywaru. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ściągnij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Ostudzony syrop przelej przez gazę. Oczyszczony rozlej do słoików, a następnie je zakręć.

Słoiki z syropem włóż do dużego garnka, a następnie zalej je do połowy wodą. Całość zagotuj i pasteryzuj przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki i postaw je do góry dnem. Tak przygotowane po kilkunastu godzinach możesz odstawić do spiżarni.

Syrop z lawendy możesz dodawać do herbaty, czy zimnych napojów. Możesz również wykorzystać go do deserów, czy wypieków. Świetnie nada się także do pielęgnacji ciała - możesz dodawać do kremów, czy balsamów.

WiśniówkaPrzepis na nalewkę z wiśni. Tak robili ją nasi dziadkowie

Więcej o: