18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Przepis na nalewkę z wiśni - rarytas, jakiego pozazdrości niemal każdy. Tak robili ją nasi dziadkowie

Przepis na nalewkę z wiśni warto wykorzystać zwłaszcza teraz, gdy rozpoczyna się sezon na wiśnie. To prawdziwy rarytas, który idealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych lub trunek na spokojne zimowe wieczory. Oto przepis na tradycyjną wiśniówkę, którą produkowano jeszcze przed wojną

Przepisów na nalewki wiśniowe jest wiele, jednak wszystkie łączy to, że są proste w wykonaniu. Jeśli ktoś choć raz miał okazję spróbować domowej nalewki, już więcej nie będzie usatysfakcjonowany sklepowymi wiśniówkami. Domowy wyrób nie tylko idealnie rozgrzeje w chłodne zimowe wieczory, ale z pewnością wzbudzi także zachwyt na każdej imprezie. Własnoręcznie wykonana wiśniówka jest także świetnym pomysłem na prezent dla najbliższych. 

Przepis na nalewkę z wiśni. Możesz ją zrobić na dwa sposoby  

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni niedrylowanych,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 proc.,
  • 1000 ml wódki 40 lub 45 proc.,
  • 400 g cukru.

Wiśniówka z niewydrylowanych owoców 

Jeśli zdecydujemy się nie drylować owoców, musimy mieć świadomość, że wpłynie to na smak naszego trunku. Pestki wiśni nadadzą nalewce charakterystyczny migdałowy posmak. Taki sposób pozwoli także zaoszczędzić trochę czasu, który musielibyśmy spędzić na wyciąganiu pestek. 

Nalewka z wiśni bez pestek

Drylowanie wiśni jest długą i nieco monotonną czynnością. Niewielki rozmiar owoców nie ułatwia tego zadania, dodatkowo możemy się przy tym nieźle ubrudzić. Jeśli jednak preferujemy nieco bardziej intensywny aromat trunku, powinniśmy zdecydować się na tę wersję. 

Nalewka z orzechów włoskichOrzechówka - przepis na nalewkę. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników

Przepis krok po kroku. Tak nalewkę robili nasi dziadkowie

Półtora kilograma wiśni oczyść z ogonków i umyj pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli używasz niedrylowanych wiśni, wrzuć je do dużego, czystego słoika. Jeśli drylujesz owoce, najpierw trzeba wyciągnij z nich pestki. 

Do słoika z wiśniami w pierwszej kolejności wlej 500 ml wódki, a następnie dolej także 500 ml spirytusu. Słoik z wiśniami i alkoholem poruszaj, aby składniki się połączyły i zamknij. Wyrób odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce. 

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Okres maceracji. Tyle należy odczekać, aby wiśniówka była gotowa

Nalewka z niedrylowanych owoców powinna macerować się maksymalnie dwa tygodnie. Ten sam proces w przypadku nalewki z drylowanych owoców jest znacznie dłuższy, bo trwa od czterech do sześciu tygodni. Pamiętać, aby w tym okresie, co kilka dni zakołysać słojem z nalewką. 

Po zakończonym okresie maceracji czystą nalewkę przelej do mniejszego słoja. Słoik zakręć i odstaw na bok. Do dużego naczynia, w którym zostały wiśnie, wlej pozostałe 500 ml wódki. Wsyp też 400 gramów cukru. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce w domu. Proces rozpuszczania się cukru będzie trwał minimum cztery dni. Każdego dnia dokładnie zakołysz słojem. 

Sok oraz owoce przecedź przez sitko do słoika z wcześniej zlaną nalewką wiśniową. Słoik z nalewką zostaw na kilka dni w ciepłym, ale ciemnym miejscu, a następnie przefiltruj nalewkę z fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń. Nalewka wiśniowa ma niewiele osadu i nie wpływa on na smak trunku.

Gotową nalewkę możesz przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Nalewka z wiśni powinna leżakować np. w kuchennym schowku lub piwniczce minimum miesiąc.

A co zrobić z wiśniami?

Jeśli robiliśmy nalewkę z owoców niewydrylowanych, wiśni nie powinniśmy spożywać. Pestki w procesie fermentacji mogą wytwarzać bowiem szkodliwe dla ludzi substancje. Jeśli jednak produkowaliście nalewkę z wyśni drylowanych, to owoce spokojnie można wykorzystać ponownie.

Najlepiej przełożyć je do mniejszego słoika, zasypać cukrem i przechowywać w lodówce.  Same w sobie również stanowią smaczną przekąskę, a jeśli obtoczymy je w czekoladzie to uzyskamy dobrze znane, popularne wiśniowe pralinki.

Wiśnie można również ponownie zalać alkoholem - wódką lub winem. Po 10 dniach otrzymasz ciekawe wino o wiśniowym aromacie, lub też wódkę smakową. 

Więcej o: