Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Przepisów na nalewki wiśniowe jest wiele, jednak wszystkie łączy to, że są proste w wykonaniu. Jeśli ktoś choć raz miał okazję spróbować domowej nalewki, już więcej nie będzie usatysfakcjonowany sklepowymi wiśniówkami. Domowy wyrób nie tylko idealnie rozgrzeje w chłodne zimowe wieczory, ale z pewnością wzbudzi także zachwyt na każdej imprezie. Własnoręcznie wykonana wiśniówka jest także świetnym pomysłem na prezent dla najbliższych.
Wiśniówka z niewydrylowanych owoców
Jeśli zdecydujemy się nie drylować owoców, musimy mieć świadomość, że wpłynie to na smak naszego trunku. Pestki wiśni nadadzą nalewce charakterystyczny migdałowy posmak. Taki sposób pozwoli także zaoszczędzić trochę czasu, który musielibyśmy spędzić na wyciąganiu pestek.
Nalewka z wiśni bez pestek
Drylowanie wiśni jest długą i nieco monotonną czynnością. Niewielki rozmiar owoców nie ułatwia tego zadania, dodatkowo możemy się przy tym nieźle ubrudzić. Jeśli jednak preferujemy nieco bardziej intensywny aromat trunku, powinniśmy zdecydować się na tę wersję.
Półtora kilograma wiśni oczyść z ogonków i umyj pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli używasz niedrylowanych wiśni, wrzuć je do dużego, czystego słoika. Jeśli drylujesz owoce, najpierw trzeba wyciągnij z nich pestki.
Do słoika z wiśniami w pierwszej kolejności wlej 500 ml wódki, a następnie dolej także 500 ml spirytusu. Słoik z wiśniami i alkoholem poruszaj, aby składniki się połączyły i zamknij. Wyrób odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce.
Nalewka z niedrylowanych owoców powinna macerować się maksymalnie dwa tygodnie. Ten sam proces w przypadku nalewki z drylowanych owoców jest znacznie dłuższy, bo trwa od czterech do sześciu tygodni. Pamiętać, aby w tym okresie, co kilka dni zakołysać słojem z nalewką.
Po zakończonym okresie maceracji czystą nalewkę przelej do mniejszego słoja. Słoik zakręć i odstaw na bok. Do dużego naczynia, w którym zostały wiśnie, wlej pozostałe 500 ml wódki. Wsyp też 400 gramów cukru. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce w domu. Proces rozpuszczania się cukru będzie trwał minimum cztery dni. Każdego dnia dokładnie zakołysz słojem.
Sok oraz owoce przecedź przez sitko do słoika z wcześniej zlaną nalewką wiśniową. Słoik z nalewką zostaw na kilka dni w ciepłym, ale ciemnym miejscu, a następnie przefiltruj nalewkę z fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń. Nalewka wiśniowa ma niewiele osadu i nie wpływa on na smak trunku.
Gotową nalewkę możesz przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Nalewka z wiśni powinna leżakować np. w kuchennym schowku lub piwniczce minimum miesiąc.
Jeśli robiliśmy nalewkę z owoców niewydrylowanych, wiśni nie powinniśmy spożywać. Pestki w procesie fermentacji mogą wytwarzać bowiem szkodliwe dla ludzi substancje. Jeśli jednak produkowaliście nalewkę z wyśni drylowanych, to owoce spokojnie można wykorzystać ponownie.
Najlepiej przełożyć je do mniejszego słoika, zasypać cukrem i przechowywać w lodówce. Same w sobie również stanowią smaczną przekąskę, a jeśli obtoczymy je w czekoladzie to uzyskamy dobrze znane, popularne wiśniowe pralinki.
Wiśnie można również ponownie zalać alkoholem - wódką lub winem. Po 10 dniach otrzymasz ciekawe wino o wiśniowym aromacie, lub też wódkę smakową.