Dip serowy - idealny do przekąsek i prosty w przygotowaniu

Dip serowy to jeden z ulubionych sosów, którego możemy skosztować w kinie podczas seansu filmowego. Zastanawiacie się jak zrobić sos serowy w domu? To niezwykle proste! Wystarczy kilka składników, choć oczywiście podstawą jest dobrej jakości ser. Przedstawiamy prosty i szybki w przygotowaniu przepis na sos serowy.

Prosty dodatek do przekąsek: jak zrobić dip serowy?

Dip serowy to pyszny sos, który idealnie pasuje do nachos, warzyw, potraw z grilla, frytek czy makaronów. Przepis na sos serowy w swojej najprostszej wersji opiera się dosłownie na kilku składnikach. Najlepszy to ten średnio gęsty. Zbyt płynny nie będzie pozostawał na chipsach czy innych przekąskach, z kolei zbyt gęsty może utrudniać zanurzanie chipsów. Warto pamiętać o tym, że gęstość można modyfikować za pomocą płynnych składników i sera. Jeśli sos serowy jest rzadki, dodajemy garść sera – najlepiej Cheddar, by całość stała się bardziej aksamitna. Ser ten już sam w sobie ma bogaty smak. Warto zrezygnować z soli, ponieważ ten rodzaj sera jest dość słony. 

Przepis na dip serowy

Pyszny, ostry i kremowy dip serowy - niezastąpiony dodatek do nachos lub innych przekąsek. Gotowy w 10 minut, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko parę składników.

Składniki:

  • 150 g serka topionego Ementaler do smarowania
  • 90 g sera Cheddar 
  • 1/3 ostrej papryki w proszku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
Zobacz wideo Doskonały przepis:

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy serek topiony.

2. Następnie dodajemy przyprawy: paprykę suszoną ostrą i słodką.

3. Ścieramy na grubych oczkach ser Cheddar i dodajemy do rondelka do reszty składników.

4. Podgrzewamy na malutkim ogniu ciągle mieszając, aż do momentu połączenia się składników. Użyjmy do mieszania trzepaczki, to powoli nam idealnie połączyć produkty.

5. Mieszamy sos do momentu, gdy ser całkowicie połączy się z mlekiem i będzie miał konsystencję aksamitnego kremu. Sos może się zagotować, jednak ustawiamy małą moc palnika, by się nie przypalił.  

6. Jeśli uznamy, że dip jest mało słony możemy użyć soli. Sos podajemy ciepły, wtedy najlepiej smakuje.

Gotowy dip serowy podajemy do chipsów kukurydzianych, krakersów, paluszków grissini, czy też warzyw krojonych w słupki. 

Dip serowy z podanego powyżej przepisu gęstnieje w trakcie studzenia. Po odłożeniu go do lodówki zastygnie i będzie miał konsystencję zimnego masła. Dlatego możemy wykorzystać go do kanapek. Niewykorzystany sos serowy będzie też świetnym dodatkiem do wszelkich kremowych zup.

Zobacz też: Zupa serowa z chrupiącymi grzankami. Wykorzystaj ten patent, aby nadać jej niepowtarzalnego aromatu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.