Chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy z tortilli pszennej. Przepis na pyszną alternatywę dla gotowych przekąsek
Chipsy z tortilli czyli domowe nachosy
Chipsy z tortilli to jedna z łatwiejszych i bardziej wdzięcznych przekąsek, które sprawdzą się zarówno na posiadówkę przy planszówkach, jako przegryzka przed telewizor, jak i jako przekąska na przyjęcie. Robi się je bardzo łatwo - wystarczy pokroić tortille na trójkąciki, wymieszać z odrobiną oliwy lub oleju i ulubionymi przyprawami, a następnie wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i upiec do zrumienienia. Czym doprawić domowe nachosy? Sprawdzą się zarówno zioła, czosnek (także niedźwiedzi), suszona papryka, jak i twardy, starty ser. Co podać do nachosów? Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami i dipami, jak np. guacamole, ajvar, sos serowy, sos czosnkowy, salsa czy też np. hummus.
Zobacz również: nachos domowej roboty, głód matką inwencji kulinarnej:
Chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy - przepis
Składniki:
- opakowanie tortilli pszennych, pełnoziarnistych lub kukurydzianych (wedle uznania)
- oliwa lub olej rzepakowy do skropienia tortilli
- ulubione dodatki wedle uznania: zioła, czosnek (świeży, przeciśnięty przez praskę lub suszony), papryka suszona, parmezan (u nas dwie wersje - zioła z czosnkiem i papryka)
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
Chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy - przygotowanie krok po kroku:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka).
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Tortille wyjmij z opakowania, potnij na paski, a następnie na trójkąty.
- Do miski wsyp trójkąciki z tortilli, dodaj oliwę lub olej i przyprawy. Mieszaj, aż każdy z trójkącików pokryje się olejem i przyprawami.
- Następnie wyłóż pierwszą partię chipsów z tortilli na papier do pieczenia. Postaraj się, żeby nachosy nie zachodziły na siebie nawzajem.
- Chipsy z tortilli włóż do piekarnika. Piecz przez około 5-8 minut, aż staną się rumiane.
- Po tym czasie wyciągnij blachę z nachosami z piekarnika. Chipsy z tortilli przesyp do czystej miski, a na blasze z papierem wyłóż kolejną porcję przyprawionych trójkącików.
- Gotowe domowe nachosy podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz również inne nasze przepisy na domowe przekąski:
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy