Chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy z tortilli pszennej. Przepis na pyszną alternatywę dla gotowych przekąsek

Chipsy z tortilli (inaczej domowe nachosy) są banalnie proste do przyrządzenia, a smakują naprawdę świetnie. Po chwili w piekarniku stają się bardzo chrupiące, a przy tym można je doprawić wedle uznania. Są też na pewno zdrowsze niż gotowe, smażone przekąski ze sklepu. Jak zrobić chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy? Przepis jest bardzo prosty.

Chipsy z tortilli czyli domowe nachosy

Chipsy z tortilli to jedna z łatwiejszych i bardziej wdzięcznych przekąsek, które sprawdzą się zarówno na posiadówkę przy planszówkach, jako przegryzka przed telewizor, jak i jako przekąska na przyjęcie. Robi się je bardzo łatwo - wystarczy pokroić tortille na trójkąciki, wymieszać z odrobiną oliwy lub oleju i ulubionymi przyprawami, a następnie wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i upiec do zrumienienia. Czym doprawić domowe nachosy? Sprawdzą się zarówno zioła, czosnek (także niedźwiedzi), suszona papryka, jak i twardy, starty ser. Co podać do nachosów? Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami i dipami, jak np. guacamole, ajvar, sos serowy, sos czosnkowy, salsa czy też np. hummus.

Zobacz również: nachos domowej roboty, głód matką inwencji kulinarnej:

Zobacz wideo

Chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy - przepis

Składniki:

  • opakowanie tortilli pszennych, pełnoziarnistych lub kukurydzianych (wedle uznania)
  • oliwa lub olej rzepakowy do skropienia tortilli
  • ulubione dodatki wedle uznania: zioła, czosnek (świeży, przeciśnięty przez praskę lub suszony), papryka suszona, parmezan (u nas dwie wersje - zioła z czosnkiem i papryka)
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

Chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy - przygotowanie krok po kroku:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka).
  2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Tortille wyjmij z opakowania, potnij na paski, a następnie na trójkąty.
  4. Do miski wsyp trójkąciki z tortilli, dodaj oliwę lub olej i przyprawy. Mieszaj, aż każdy z trójkącików pokryje się olejem i przyprawami.
  5. Następnie wyłóż pierwszą partię chipsów z tortilli na papier do pieczenia. Postaraj się, żeby nachosy nie zachodziły na siebie nawzajem.
  6. Chipsy z tortilli włóż do piekarnika. Piecz przez około 5-8 minut, aż staną się rumiane.
  7. Po tym czasie wyciągnij blachę z nachosami z piekarnika. Chipsy z tortilli przesyp do czystej miski, a na blasze z papierem wyłóż kolejną porcję przyprawionych trójkącików.
  8. Gotowe domowe nachosy podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz również inne nasze przepisy na domowe przekąski:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.