Zupa serowa z chrupiącymi grzankami. Wykorzystaj ten patent, aby nadać jej niepowtarzalnego aromatu

Zupy serowa to chętnie wybierane danie obiadowe, które jest sycące i doskonale smakuje. Dlaczego warto poznać ten przepis?

Zupa serowa to potrawa, którą warto przygotować we własnej kuchni. Danie można przygotować zarówno na bulionie warzywnym, jak i mięsnym. Później wystarczy dodać do niego ser oraz ulubione przyprawy i możemy cieszyć się smacznym i sytym obiadem. Warto wykorzystać serki topione, dzięki którym potrawa nabierze wyjątkowego aromatu.

Zobacz wideo Zupa serowa to ciągnąca się przyjemność

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa serowa będzie smakować wybornie, jeśli użyjesz do jej przygotowania serków topionych

  • 1 litr bulionu
  • 250 g serka topionego, najlepiej śmietankowego
  • pokrojone w kostkę 2 cebule
  • posiekany czosnek: 2 ząbki
  • garść posiekanej pietruszki
  • garść posiekanej cebuli dymki
  • sól
  • biały pieprz

Treściwa, a zarazem szybka do przygotowania. Dodaj grzanki, aby podbić smak tej zupy

  1. Na rozgrzaną patelnię należy wlać oliwę, a następnie wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć aż do zeszklenia.
  2. W rondelku podgrzewamy bulion, dodajemy serki topione i dokładnie mieszamy.
  3. Zupę gotujemy, wciąż mieszając, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się serków.
  4. Kiedy serek rozpuści się w bulionie, do serowej zupy dodajemy usmażoną cebulę oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. 
  5. Warto przygotować także grzanki, które świetnie podkręcą smak zupy serowej. Można przygotować je z jasnego lub ciemnego chleba. Pokrojone w drobną kostkę pieczywo smażymy na rozgrzanym maśle, aż do momentu zarumienienia się. Tak przygotowane grzanki warto posypać ziołami lub czosnkiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: