Zupa z serków topionych. Doskonale aksamitna. Podkręć jej smak jednym dodatkiem

Robiliście kiedyś zupę z serków topionych? To bardzo prosta potrawa, która na pewno posmakuje domownikom. Kremowa zupa swój delikatny smak i gładką konsystencję zawdzięcza jednemu składnikowi. Jakiemu?

Więcej przepisów na sycące zupy znajdziesz na naszej stronie głównej

Danie, które dzieciaki zjedzą bez marudzenia? Kremowa zupa z serków topionych! Jest kremowa i aromatyczna, można dodać do niej ulubione dodatki i smakuje wprost wyśmienicie. A jeśli dodacie do niej trochę śmietanki, będzie cudownie gładka i pyszna. Sprawdźcie, jak zrobić kremową zupę z serków topionych.

Zupa z serków topionych - przepis

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • 300 g serka topionego,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1,5 litra wody,
  • sól i pieprz do smaku

Do podania: grzanki (np. zrobione z tostowanego chleba).

Jak zrobić zupę z serków topionych?

Marchewkę, pietruszkę, por i seler zalewamy wodą, dodajemy opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy bulion przez około 40 minut, a następnie odcedzamy go.

W garnuszku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy do niej serki topione i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie dolewamy je do gorącego bulionu. Zupę dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, każdą porcję podajemy z grzankami i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zobacz wideo Serowa bagieta w boczku

Jeśli chcecie zrobić zupę w bardziej sycącej wersji, dodajcie do niej mięso mielone (może być w formie okrągłych klopsików) oraz pieczarki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.