Na pierogi z jagodami czekamy cały rok. Nic dziwnego, to prawdziwy, sezonowy rarytas! Jak więc przygotować pyszne danie i nie zmarnować owoców? Zdradzamy najlepsze, sprawdzone sposoby, z których korzystały nasze babcie.
Zobacz wideo
Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]
Pierogi z jagodami - przepis babci. Powrót do dzieciństwa
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- szklanka wrzącej wody,
- pół szklanki cukru (lub więcej, jeśli chcemy, by owoce były słodsze),
- 35 g masła,
- 250 g jagód,
- łyżka oleju
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Pierogi z jagodami - smakują wspaniale. Przygotowanie krok po kroku
Ciasto na pierogi z jagodami zrobimy z najprostszych składników. Farsz można przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i mrożonych. W sezonie warto jednak sięgać po te prosto z lasu.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sposób przygotowania:
- Pierwszy krok to przygotowanie ciasta na pierogi. Mąkę pszenną oraz masło i sól łączymy ze sobą. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto.
- Co jakiś czas podsypujemy ciasto mąką. Nie powinno lepić się do rąk i stolnicy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 15 minut, by "odpoczęło".
- Następnie przygotowujemy farsz do pierogów. Jagody płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Suche owoce posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i dosypujemy cukru wedle uznania. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy, a następnie szklanką wycinamy kółka. Na każdy placek nakładamy łyżkę jagód i składamy ciasto na pół. Zalepiamy brzegi dokładnie, by farsz nie wydostał się z pierogów podczas gotowania.
- Gotujemy wodę w dużym garnku, dodajemy łyżkę soli oraz łyżkę oleju. Dzięki niemu pierogi nie będą się sklejać. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi i gotujemy aż do wypłynięcia - około trzech minut.
Gotowe pierogi możemy podawać ze słodką śmietanką, śmietaną z cukrem lub serkiem waniliowym.