Pierogi z jagodami - przepis babci. Przygotujesz je ekspresowo, a smakują obłędnie

Pierogi z jagodami - przepis babci. Ten deser pamięta chyba każdy z nas. Pyszne, pulchne ciasto i słodko-kwaśny farsz. Aż ślinka cieknie! Jak zrobić pierogi z jagodami, by nie spędzać w kuchni całego dnia? Podpowiadamy.

Na pierogi z jagodami czekamy cały rok. Nic dziwnego, to prawdziwy, sezonowy rarytas! Jak więc przygotować pyszne danie i nie zmarnować owoców? Zdradzamy najlepsze, sprawdzone sposoby, z których korzystały nasze babcie.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Pierogi z jagodami - przepis babci. Powrót do dzieciństwa

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szklanka wrzącej wody,
  • pół szklanki cukru (lub więcej, jeśli chcemy, by owoce były słodsze),
  • 35 g masła,
  • 250 g jagód,
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Pierogi z jagodami - smakują wspaniale. Przygotowanie krok po kroku

Ciasto na pierogi z jagodami zrobimy z najprostszych składników. Farsz można przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i mrożonych. W sezonie warto jednak sięgać po te prosto z lasu.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposób przygotowania:

  • Pierwszy krok to przygotowanie ciasta na pierogi. Mąkę pszenną oraz masło i sól łączymy ze sobą. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto.
  • Co jakiś czas podsypujemy ciasto mąką. Nie powinno lepić się do rąk i stolnicy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 15 minut, by "odpoczęło".
  • Następnie przygotowujemy farsz do pierogów. Jagody płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Suche owoce posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i dosypujemy cukru wedle uznania. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy, a następnie szklanką wycinamy kółka. Na każdy placek nakładamy łyżkę jagód i składamy ciasto na pół. Zalepiamy brzegi dokładnie, by farsz nie wydostał się z pierogów podczas gotowania.
  • Gotujemy wodę w dużym garnku, dodajemy łyżkę soli oraz łyżkę oleju. Dzięki niemu pierogi nie będą się sklejać. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi i gotujemy aż do wypłynięcia - około trzech minut.

Gotowe pierogi możemy podawać ze słodką śmietanką, śmietaną z cukrem lub serkiem waniliowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA