Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju. Przepis, który warto wykorzystać podczas wiosennych przyjęć

Szybkie ciasto z rabarbarem to oleju warto przygotować szczególnie teraz, gdy w przydomowych ogrodach i na targach nie brakuje tej uwielbianej rośliny. Ten przepis sprawdzi się także wtedy, gdy w odwiedziny wpadną niezapowiedziani goście, samo zrobienie wypieku zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Rabarbar to warzywo, które świetnie pasuje do rozmaitych wypieków. Jego kwaskowaty smak przełamuje bowiem słodycz deserów. Warto wykorzystać go w kuchni właśnie teraz, wiosną, gdy jest najsmaczniejszy.

Zobacz wideo chłodnik z botwinki

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju. Zrobisz je ze składników, które z pewnością masz w swojej kuchni

Dużym plusem szybkiego ciasta z rabarbarem na oleju jest to, że można je przygotować z tych produktów, które niema każdy ma w swojej kuchni. Ten wypiek będzie więc świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdy najdzie nas ochota na słodką przekąskę.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • cztery jaja,
  • szklanka cukru (najlepiej drobnego do wypieków),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łodyga rabarbaru,
  • aromat waniliowy.

Ten wypiek przygotujesz w kilka minut. Z pewnością zasmakuje domownikom

Jajka wbij do miski i przez chwilę ucieraj mikserem, powoli dodając cukier. Całość miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta. Następnie dodaj olej, a całość dokładnie wymieszaj.

Do osobnego naczynia przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Do ucieranej masy ostrożnie dodawaj porcje suchych składników. Całość wymieszaj, aby dokładnie połączyć produkty. Masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Rabarbar umyj i osusz, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Tak przygotowany ułóż na wierzchu ciasta i lekko dociśnij.

Formę przełóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, możesz wyciągnąć deser z piekarnika. Przed podaniem wystudź ciasto. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA