Rabarbar to warzywo, które świetnie pasuje do rozmaitych wypieków. Jego kwaskowaty smak przełamuje bowiem słodycz deserów. Warto wykorzystać go w kuchni właśnie teraz, wiosną, gdy jest najsmaczniejszy.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Dużym plusem szybkiego ciasta z rabarbarem na oleju jest to, że można je przygotować z tych produktów, które niema każdy ma w swojej kuchni. Ten wypiek będzie więc świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdy najdzie nas ochota na słodką przekąskę.
Składniki:
Jajka wbij do miski i przez chwilę ucieraj mikserem, powoli dodając cukier. Całość miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta. Następnie dodaj olej, a całość dokładnie wymieszaj.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Do ucieranej masy ostrożnie dodawaj porcje suchych składników. Całość wymieszaj, aby dokładnie połączyć produkty. Masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar umyj i osusz, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Tak przygotowany ułóż na wierzchu ciasta i lekko dociśnij.
Formę przełóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, możesz wyciągnąć deser z piekarnika. Przed podaniem wystudź ciasto. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.