Beza pavlova - przepis na królową deserów. Krucha, słodka, lepsza niż z cukierni

To jeden z najpopularniejszych deserów. Nie sposób mu się oprzeć. Jest słodka, krucha, a w połączeniu z owocami i mascarpone tworzy zgrany duet. Wiele osób twierdzi, że jest bardzo trudna do zrobienia w domu. Dziś obalamy ten mit, mamy bardzo prosty przepis, który zrobisz bez większych problemów.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Beza zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem. Odważyłam się zrobić ją po raz pierwszy z tego przepisu i od tego czasu stale gości na moim stole. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, ale piecze się ją dosyć długo, bo aż dwie, a nawet dwie i pół godziny. Na ubity serek mascarpone ze śmietanką zazwyczaj u mnie lądują truskawki, w sezonie świeże, poza mrożone. Gwarantujemy, że zrobisz ją raz, po czym na stałe wejdzie do twojego menu. Do dzieła!

Zobacz wideo Beza z owocami - bez niej nie ma lata!

Składniki:

Beza:

  • Sok z cytryny (1 łyżka)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • Jajka (6 białek w temperaturze pokojowej)
  • Cukier (300g)
  • Szczypta soli

Masa:

  • Owoce – truskawki, maliny, jeżyny, borówki dodaj to, co lubisz
  • Mascarpone (250g)
  • Śmietanka 30% (250g)

Przygotowanie:

  1. Białka wrzuć do miski lub misy robota planetarnego, dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać, gdy powstanie z nich piana zacznij stopniowo po łyżce dodawać cukier. Cukier musi się połączyć z białkami i nie może być wyczuwalny pod palcami (sprawdź palcem czy piana nie ma grudek). Następnie dodaj łyżkę soku z cytryny, cały czas miksuj.  Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze chwilkę (około minuty).
  2. Gotową masę bezową przełóż na papier do pieczenia, narysuj sobie okrąg lub nakładaj na oko. Na sam koniec weź łyżkę i po bokach unieś bezę.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, następnie po włożeniu bezy automatycznie zmniejsz na 100-110 stopni i piecz od 2-2.5 godziny.
  4. Masa- w misce ubij serek mascaropone ze śmietanką.
  5. Gdy już beza będzie upieczona i wystygnięta wyłóż na wierz masę i ozdób owocami.

Domowa beza to idealny deser, aby świętować Dzień Matki. Zaskocz swoją mamę, zaproś ją na kawę w towarzystwie królowej pavlovej. Gwarantujemy, że będzie zachwycona tak słodką niespodzianką. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.