• Link został skopiowany

Beza pavlova - przepis na królową deserów. Krucha, słodka, lepsza niż z cukierni

To jeden z najpopularniejszych deserów. Nie sposób mu się oprzeć. Jest słodka, krucha, a w połączeniu z owocami i mascarpone tworzy zgrany duet. Wiele osób twierdzi, że jest bardzo trudna do zrobienia w domu. Dziś obalamy ten mit, mamy bardzo prosty przepis, który zrobisz bez większych problemów.
beza
Volha Zvonik / shutterstock.com

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Beza zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem. Odważyłam się zrobić ją po raz pierwszy z tego przepisu i od tego czasu stale gości na moim stole. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, ale piecze się ją dosyć długo, bo aż dwie, a nawet dwie i pół godziny. Na ubity serek mascarpone ze śmietanką zazwyczaj u mnie lądują truskawki, w sezonie świeże, poza mrożone. Gwarantujemy, że zrobisz ją raz, po czym na stałe wejdzie do twojego menu. Do dzieła!

Zobacz wideo Beza z owocami - bez niej nie ma lata!

Składniki:

Beza:

  • Sok z cytryny (1 łyżka)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • Jajka (6 białek w temperaturze pokojowej)
  • Cukier (300g)
  • Szczypta soli

Masa:

  • Owoce – truskawki, maliny, jeżyny, borówki dodaj to, co lubisz
  • Mascarpone (250g)
  • Śmietanka 30% (250g)

Przygotowanie:

  1. Białka wrzuć do miski lub misy robota planetarnego, dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać, gdy powstanie z nich piana zacznij stopniowo po łyżce dodawać cukier. Cukier musi się połączyć z białkami i nie może być wyczuwalny pod palcami (sprawdź palcem czy piana nie ma grudek). Następnie dodaj łyżkę soku z cytryny, cały czas miksuj.  Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze chwilkę (około minuty).
  2. Gotową masę bezową przełóż na papier do pieczenia, narysuj sobie okrąg lub nakładaj na oko. Na sam koniec weź łyżkę i po bokach unieś bezę.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, następnie po włożeniu bezy automatycznie zmniejsz na 100-110 stopni i piecz od 2-2.5 godziny.
  4. Masa- w misce ubij serek mascaropone ze śmietanką.
  5. Gdy już beza będzie upieczona i wystygnięta wyłóż na wierz masę i ozdób owocami.

Domowa beza to idealny deser, aby świętować Dzień Matki. Zaskocz swoją mamę, zaproś ją na kawę w towarzystwie królowej pavlovej. Gwarantujemy, że będzie zachwycona tak słodką niespodzianką. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: