Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto z rabarbarem to smak polskiego lata. Przepis na ciasto z rabarbarem jest banalny, ale żeby wyszło puszyste, należy stopniowo dodawać mąkę. Jeśli zapamiętasz tę jedyną zasadę, twoje ciasto będzie najlepsze na świecie.
Przepis na ciasto z rabarbarem
Składniki:
- ok. 500 g rabarbaru
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta cynamonu
Ciasto z rabarbarem - sposób wykonania:
Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Rabarbar umyj i osusz. Następnie pokrój łodygi w kawałki ok. 1,5 cm. Oprósz je cynamonem i wymieszaj.
- Do miski wbij jajka i zacznij je ucierać, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubij je na jasny i puszysty krem. Następnie powoli wlewaj olej (postaraj się to zrobić jak najcieńszą strużką) Miksuj jeszcze przez chwilę.
- Przygotuj drugą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj wszystko. Następnie ok.1/4 mąki dodaj do ubitej masy z jajek i cukru. Wymieszaj składniki na niskich obrotach. Jak tylko składniki się połączą, dodawaj kolejne części mąki.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wysmaruj ją masłem (możesz także wyłożyć ją papierem). Ostrożnie wlej ciasto i na wierzch wysyp kawałki rabarbaru. Delikatnie wstrząśnij blaszką z ciastem, by kawałki rabarbaru zatopiły się w cieście.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut lub do "suchego patyczka".
Takie ciasto to rarytas w najprostszej postaci. Oprósz je cukrem pudrem i ciesz się najlepszym letnim deserem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.