Ciasto z rabarbarem - przepis na najlepszy i najszybszy deser. 15 minut i gotowe

Przepis na ciasto z rabarbarem to obowiązkowa pozycja w zeszycie z przepisami każdej pani domu. Przygotowanie tego deseru jest błyskawiczne i trzeba się bardzo postarać, by się nie udało. Jak zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem? Ważne jest stopniowe dodawanie mąki.

Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto z rabarbarem to smak polskiego lata. Przepis na ciasto z rabarbarem jest banalny, ale żeby wyszło puszyste, należy stopniowo dodawać mąkę. Jeśli zapamiętasz tę jedyną zasadę, twoje ciasto będzie najlepsze na świecie.

Przepis na ciasto z rabarbarem 

Składniki:

  • ok. 500 g rabarbaru
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta cynamonu

Ciasto z rabarbarem - sposób wykonania:

Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.

  1. Rabarbar umyj i osusz. Następnie pokrój łodygi w kawałki ok. 1,5 cm. Oprósz je cynamonem i wymieszaj. 
  2. Do miski wbij jajka i zacznij je ucierać, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubij je na jasny i puszysty krem. Następnie powoli wlewaj olej (postaraj się to zrobić jak najcieńszą strużką) Miksuj jeszcze przez chwilę.
  3. Przygotuj drugą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj wszystko. Następnie ok.1/4 mąki dodaj do ubitej masy z jajek i cukru. Wymieszaj składniki na niskich obrotach. Jak tylko składniki się połączą, dodawaj kolejne części mąki.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wysmaruj ją masłem (możesz także wyłożyć ją papierem). Ostrożnie wlej ciasto i na wierzch wysyp kawałki rabarbaru. Delikatnie wstrząśnij blaszką z ciastem, by kawałki rabarbaru zatopiły się w cieście.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut lub do "suchego patyczka".

Takie ciasto to rarytas w najprostszej postaci. Oprósz je cukrem pudrem i ciesz się najlepszym letnim deserem.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA