Ciasto z rabarbarem - przepis na najlepszy i najszybszy deser. 15 minut i gotowe

Przepis na ciasto z rabarbarem to obowiązkowa pozycja w zeszycie z przepisami każdej pani domu. Przygotowanie tego deseru jest błyskawiczne i trzeba się bardzo postarać, by się nie udało. Jak zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem? Ważne jest stopniowe dodawanie mąki.

Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto z rabarbarem to smak polskiego lata. Przepis na ciasto z rabarbarem jest banalny, ale żeby wyszło puszyste, należy stopniowo dodawać mąkę. Jeśli zapamiętasz tę jedyną zasadę, twoje ciasto będzie najlepsze na świecie.

MąkaJak idealnie odmierzyć mąkę? Blogerka kulinarna pokazuje prosty trik

Przepis na ciasto z rabarbarem 

Składniki:

  • ok. 500 g rabarbaru
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta cynamonu

Ciasto z rabarbarem - sposób wykonania:

Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.

  1. Rabarbar umyj i osusz. Następnie pokrój łodygi w kawałki ok. 1,5 cm. Oprósz je cynamonem i wymieszaj. 
  2. Do miski wbij jajka i zacznij je ucierać, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubij je na jasny i puszysty krem. Następnie powoli wlewaj olej (postaraj się to zrobić jak najcieńszą strużką) Miksuj jeszcze przez chwilę.
  3. Przygotuj drugą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj wszystko. Następnie ok.1/4 mąki dodaj do ubitej masy z jajek i cukru. Wymieszaj składniki na niskich obrotach. Jak tylko składniki się połączą, dodawaj kolejne części mąki.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wysmaruj ją masłem (możesz także wyłożyć ją papierem). Ostrożnie wlej ciasto i na wierzch wysyp kawałki rabarbaru. Delikatnie wstrząśnij blaszką z ciastem, by kawałki rabarbaru zatopiły się w cieście.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut lub do "suchego patyczka".

Jak przechowywać owoce jagodowe? Prosty trikJak przechowywać owoce jagodowe, żeby dłużej zachowały świeżość? Prosty trik

Takie ciasto to rarytas w najprostszej postaci. Oprósz je cukrem pudrem i ciesz się najlepszym letnim deserem.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: