Jak przechowywać owoce jagodowe, żeby dłużej zachowały świeżość? Prosty trik z octem

Zbliża się powoli sezon na owoce jagodowe. Truskawki, które się do nich zaliczają, już można kupić na straganach. Jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie ten prosty trik.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Do owoców jagodowych zaliczamy skarby późnej wiosny i lata: truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, porzeczki, poziomki. Wszystkie to prawdziwe bomby witaminowe, dlatego w sezonie warto spożywać je jak najczęściej. A jak przechowywać, by jak najdłużej były świeże? Jest prosty sposób, który możecie zastosować. Sprawdźcie, co należy zrobić.

Przechowywanie owoców jagodowych - jak to zrobić?

Metoda jest bardzo prosta, choć wymaga trochę przygotowań. Najpierw owoce trzeba przejrzeć, usunąć te nadgniłe, uszkodzone czy z oznakami pleśni. Najlepiej usunąć także wszelkie ogonki i listki. Następnie należy przygotować roztwór wody z octem, w proporcjach 3:1 (trzy jednostki wody do jednej jednostki octu). Miksturę wlewamy do sporego garnka, a następnie wrzucamy do niej owoce. Trzymamy pół minuty-minutę, a następnie odcedzamy i przelewamy wodą. Dzięki temu pozbędziemy się zarodników grzybów i zabezpieczymy owoce przed pleśnią. Owoce można także wrzucić do durszlaka i zanurzyć w roztworze. Warto wtedy poruszać trochę naczyniem, aby wszystkie zostały dobrze oblane wodą.

Następnie odcedzone owoce wysypujemy na blat wyłożony ręcznikiem papierowym - osuszamy je przez kilka-kilkanaście minut. Dobrze jest wystawić je wtedy na słoneczną część blatu. Gdy całkowicie obeschną, umieszczamy je w pojemniku wyłożonym papierem, zamykamy i wstawiamy do lodówki. W takich warunkach mogą być przechowywane nawet do dwóch tygodni.

Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Filmik z instrukcją, jak wykonać poszczególne kroki znajdziecie na Instagramie, na profilu użytkowniczki @eatinghealthytoday pod tym linkiem.

Jakie są wasze ulubione słodkości z owocami jagodowymi?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA