dżem
-
Przepis na ten przepyszny dżem z winogron dostałam od dziadka. Zawsze dodaje łyżeczkę tej przyprawy
Jesień to czas, kiedy w mojej kuchni nie może zabraknąć winogron. W końcu można z nich wyczarować naprawdę wiele pyszności - wino, nalewki, soki czy dżemy. Ja szczególnie chętnie sięgam po tą ostatnią propozycję. Wszystko dzięki mojemu dziadkowi,...
-
Robię go co roku na początku jesieni. Dżem pachnie bosko. Sąsiadki podpytują, co to za łakocie
Jeśli szukasz pomysłu na jesienny przysmak, który doda smaku każdemu śniadaniu, mamy coś idealnego. Dżem z dyni to propozycja, która zachwyci wszystkich domowników. Słodki, aromatyczny i pełen przypraw, doskonale sprawdzi się na tostach czy...
-
Na Chorwatach nie robią żadnego wrażenia, ale na Polakach już tak. Można z nich zrobić pyszny dżem
Druga połowa sierpnia i początek września to sezon na te owoce zwłaszcza w Chorwacji, gdzie powszechnie występują. Za to Polacy chętnie je zbierają i robią z ich dodatkiem różne dania. A co konkretnie można z nich zrobić? Choćby pyszny dżem. W jak...
-
Nie uwierzysz, z czym łączę jabłka, by zrobić dżem. Zerwałam je i od razu wrzuciłam do garnka
Zima tuż tuż, a to oznacza, że już od dawna powinniśmy zajmować się przyrządzaniem domowych smakołyków. To właśnie one zostaną przez nas wyciągnięte, gdy tylko zrobi się chłodniej, by przypomnieć najlepsze smaki lata. Jeśli w twoim domu produkcja...
-
Tylko 4 składniki i trochę pracy. Ten dżem jest smaczniejszy od truskawkowego i malinowego
W wielu domach przyrządzanie przetworów w pełni. Każdy gospodarz i gospodyni chce jak najlepiej przygotować się do zimy, dzięki czemu robi bardzo dużo przysmaków. Jednym z nich są dżemy, które połączone ze świeżym pieczywem tworzą niezapomniany...
-
Nigdy nie słyszałam, by ktoś dodawał to do dżemu. Ja to zrobiłam, a słoiki znikają jeden za drugim
Niedawno odkryłam ten przepis, zrobiłam go, a cała rodzina była wniebowzięta. Wszystko to za sprawą tego jednego dodatku, o którym pewnie nie pomyślisz. Dzięki niemu klasyczne przetwory nabiorą dodatkowego smaku, a ty będziesz je dodawać do...
-
Zapomnij o śliwkach i pigwie. Zbierz z krzewów jesienią. Z tego zapomnianego owocu zrobisz boski dżem
Kiedyś była uprawiana w ogrodach królewskich, dziś widywana jest rzadko, choć coraz częściej sadzona jest w ogródkach. Nieszpułka zwyczajna znana była już w średniowieczu, a to za sprawą jej owoców. Można z nich zrobić pyszny dżem pełen witaminy....
-
Kupiłam to warzywo na targu tylko po to, by zrobić marmoladę. Ta z jabłek okazuje się niesmaczna
Sierpień to miesiąc, w którym można zasmakować różnych smakowitych owoców i warzyw. Jednym z nich jest dynia, z której można wykonać nie tylko dania obiadowe, a także słodkie i smaczne smarowidła. Zrobienie ich jest tak proste, że będziesz robić...
-
Zamiast robić kiszonki, zasypuję cukrem. Dżem wychodzi lepszy niż z owoców. Słodki i gęsty
Lato to czas, kiedy wiele osób przygotowuje przetwory na zimę. Jeśli w tym roku ogórki ładnie obrodziły i szukasz oryginalnego pomysłu, jak je wykorzystać, pamiętaj, że kiszonki to niejedyne rozwiązanie. Możesz zrobić ogórkowy dżem. Brzmi nietypow...
-
Ten dżem niejednego smakosza już zmylił. Wcale nie jest z owoców, a mimo to kusi delikatną słodyczą
Jak zrobić dżem z cukinii? To pytanie może się wydawać podchwytliwe, bo przecież cukinia to warzywo, a słodkie przetwory zwykle przyrządza się z owoców. Wystarczy jednak spróbować tego smakołyku, aby rozpłynąć się z rozkoszy. Jeśli zastanawiasz si...
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Grzybiarze niesłusznie omijają. Te grzyby są lepsze od podgrzybków
- To już ten czas! Doskonała zabawa i wymarzone trasy narciarskie gwarantowaneMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Bywa mylony z pysznym, jadalnym gatunkiem. Jest jednak silnie trujący
- Gdzie wyrzucić chleb? To wciąż nie jest takie oczywiste
- Dlaczego panierka odchodzi od kotleta schabowego? Oto najczęstsze powody
- Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób obiad. Nikt nie uwierzy, że to z resztek
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Jak zrobić kapustę czerwoną do słoików na zimę? Jest obłędna i chrupiąca
-
Takiego dżemu nie widziałam w sklepie. Zrobiłam kilka słoików i musiałam robić dokładkę
Robienie dżemów to w niektórych domach coroczna tradycja. Jeśli i w twoim domu to letni punkt obowiązkowy, to koniecznie musisz zrobić ten przepis. Takiego dżemu nie widziałam nigdzie, a świetnie komponuje się z naleśnikami i goframi.
-
Postaw ją zaraz obok kiszonych ogórków i soków. Przyda się zimą na kanapki i do herbat
Lato to najlepszy czas, aby w pełni wykorzystać dary, które daje nam natura. Robimy więc słodkie i pyszne soki, a także dżemy, które otworzymy dopiero zimą. Przydadzą się one nie tylko do robienia kanapek, a także ciast, deserów i innych pyszności...
-
Nigdy nie robiłam dżemu z tych owoców. Ale spróbowałam u teściowej i przepadłam. Czemu dopiero teraz?
Robię dżemy co roku. Najczęściej z truskawek, wiśni i jabłek, ale nigdy z nektarynek. Byłam więc zaskoczona, gdy teściowa dała mi spróbować przetworu z tych owoców. Podejrzewałam, że będzie pyszny, ale żeby aż tak?
-
Ciocia Helenka co roku daje mi swój podrasowany dżem gruszkowy. Niedawno zdradziła mi też przepis
Dżem gruszkowy doskonale uchwyca słodycz lata i pozwala cieszyć się nią nawet wtedy, kiedy za oknem słota. Przetwory nigdy nie były moją smykałką, ale dzięki recepturze cioci Helenki, nawet ja stałam się dżemową mistrzynią. Jak w prosty sposób...
-
Dżem morelowy jest obłędny. Nie zapomnij zamknąć tego smaku lata w słoiku. Zrobisz to w banalny sposób
Lato, kiedy to możemy cieszyć się pysznymi i zdrowymi owocami oraz warzywami, zdecydowanie sprzyja robieniu przetworów. W moim domu nie może zabraknąć zatem robienia ogórków, soków, ale i konfitur. Tego lata postawiłam przede wszystkim na dżem...
-
Babcia zrywała je z krzaka i wkładała do słoików. Mówiła, że to czyste źródło witamin
Przygotowywanie zapasów na jesień i zimę trwa. Każdy chce zamknąć w słoikach jak najwięcej smaku, a to nic dziwnego, bo zimą takie smakołyki smakują nam najlepiej. Oprócz znanych wszystkim ogórków, cukinii i innych warzyw, warto zrobić również to....
-
Nie dodawaj cukru do gotowania dżemu. Borówka amerykańska żeluje się sama. A smak? Niebo w gębie
Borówki amerykańskie właśnie dojrzewają na krzaczkach. To świetny moment, żeby zaplanować zrobienie pysznych dżemów. Jeśli zastanawiasz się nad zdrowszą wersją przysmaku, zrezygnuj z dosładzania owoców. Jak zrobić dżem z borówki bez dodatku cukru?...
-
Leć po dojrzałe owoce, póki na nie sezon. Zrobisz z nich boski dżem. Bez ulepszaczy i konserwantów
Czarne porzeczki to małe, ale pełne intensywnego smaku owoce, którymi można cieszyć się przez cały rok. Zbiory dojrzałych egzemplarzy zaczynają się z początkiem lipca, dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na przygotowanie pysznych przetworów....
-
Wcale nie malinowy czy truskawkowy. Ten dżem to lato zamknięte w słoiku! Rodzinka zajada się cały rok
Domowe przetwory to wspaniały sposób na to, by zamknąć smaki lata w słoiku i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem także zimą. Szczególną popularnością cieszą się dżemy. Poza truskawkami warto wykorzystać do nich również mniej doceniane owoce. Dżem z...
-
Nie wszyscy znają ten owoc. Dżem z niego jest tak dobry, że słoik wyliżesz do dna
Jagoda kamczacka z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, ale wciąż przetwory chętniej robimy z innych owoców. Pora to zmienić, bo ta odmiana jagody to bomba witaminowa, na dodatek przepyszna. Dżem z jagody kamczackiej umie trafić w...
-
Każdy o nim zapomniał, a wychodzą z niego przepyszne przetwory. Ten dżem musisz mieć w piwnicy
Lato to idealny czas na to, aby przygotować swoje zapasy na okres jesieni i zimy. Wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw jest do tego idealnym sposobem, ponieważ można zamknąć w słoikach ich smak i powrócić do niego kiedy tylko będziemy mieć na ...
-
W mojej piwnicy nie znajdziesz dżemu z truskawek i malin. W tym roku robię tylko to smarowidło
Wiele osób postanawia przyrządzać dżemy, które zimą będą nam towarzyszyć na kanapkach. Wykorzystujemy wtedy najróżniejsze owoce, by przetwory były jak najlepsze. W tym roku nie używam malin, porzeczek, czy truskawek, tylko sięgam po tym konkretny...
-
Z rzadkiej papki w gęsty dżem? Żaden cukier żelujący ani żelatyna. Naturalny trik na idealne przetwory
Co się dodaje do dżemu, aby był odpowiednio gęsty? By owocowe przetwory zachwycały nie tylko smakiem, lecz także konsystencją, zwróć uwagę na jeden szczegół. Dzięki temu dżem wyjdzie idealny bez żadnych dodatków żelujących.
-
Szwagierka zdradziła mi przepis na dżem z czereśni. Nie przypuszczałam, że stanie się moim ulubionym
W moim domu nigdy nie robiło się dżemów z czereśni. Przepis dostałam od szwagierki i od razu pobiegłam na targ po te soczyste owoce. Nie przypuszczałam, że stanie się moim ulubionym i przebije słodki rarytas z truskawek.
-
To już czas, by zrobić go na zimę. Biegnij na targ i kup kilogramy tych owoców
Dżemy nigdy się nie znudzą, a teraz właśnie mamy odpowiedni czas, by zrobić je z najsmaczniejszych owoców. Na rynkach i targach możemy dorwać słodkie kąski i to je włożyć do słoików. Zimą sam sobie podziękujesz, że o tej porze roku to zrobiłeś....
-
Niezawodny sposób na dżem truskawkowy. Babcia zawsze robiła go z tym przepisem. To mój smak dzieciństwa
Dżem truskawkowy z przepisu babci to letni przysmak zamknięty w słoiku. Nie obejdzie się bez dorodnych owoców sezonowych - najlepiej tych z polskich upraw. Reszta dosłownie robi się sama, bo wystarczy gotować truskawki z dodatkami, zamknąć rarytas...
-
Jak zrobić dżem z truskawek? W łatwy sposób możesz go podkręcić - wystarczy kilka kulek
Dżem z truskawek to obowiązkowa pozycja na liście domowych przetworów do zrobienia latem. Truskawki to bez wątpienia jeden z ulubionych owoców Polaków. Przepis na dżem truskawkowy jest banalny, jednak ja lubię eksperymenty kulinarne i dodałam coś ...
-
Musisz mieć ten dżem w piwnicy. Teraz jest sezon na ten składnik, dlatego nie zwlekaj ze zrobieniem
Wiosna, a także lato to idealny czas na to, by zająć się robieniem domowych przetworów. To właśnie teraz możemy cieszyć się najlepszymi smakami, a także świeżymi owocami, które można zamknąć w słoikach. Na to warzywo jest aktualnie sezon i można j...
-
Tego dżemu prawie nikt nie zna, a jest lepszy niż truskawkowy. Idealny do gofrów
Przepis na dżem, który dziś wam pokażemy, jest niemal nieznany. Wszyscy doskonale znamy przepisy na dżem truskawkowy, porzeczkowy, a nawet mandarynkowy. Jednak dżem zrobiony z tego owocu bije te wszystkie na głowę. Spróbujesz raz i od tej pory nie...
-
Połącz mandarynki, cukier i cynamon, a otrzymasz genialny specjał. Smakuje jak letnie popołudnie
Dżem z mandarynek to doskonale słodkie smarowidło do kanapek. Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do ciasta, ciasteczek lub babeczek. Dodatek cynamonu nadaje mu lekko korzennego aromatu, a sok z cytryny wzbogaca o kwaskową nutę. Jak przygotow...
-
To najlepszy i najłatwiejszy dżem na świecie. W roli głównej świąteczny ulubieniec
Robienie dżemów kojarzy nam się z latem i jesienią, kiedy trwa sezon na najróżniejsze owoce. Jednak zimą także możesz zrobić dżem, i to jaki! Bije na głowę powidła i inne dżemy owocowe, idealnie pasuje do naleśników i tostów, ale najlepiej smakuje...
-
By dżem na zimę miał odpowiedni smak, dodaj ten składnik. Babcia nie znała tego sposobu
Choć mogłaby się wydawać, że przygotowania na zimę mamy już za sobą, jest to mylne stwierdzenie. Dalej możemy przyrządzać przetwory, które później umieścimy w spiżarniach i piwnicach. Jednym z nich jest ten właśnie dżem. Z pewnością nie masz go w...
-
Już nigdy nie wyrzucisz resztek dżemu ze słoika. "Moja mama zawsze tak robiła"
Komu nigdy nie zdarzyło się wyrzucić słoik z resztkami dżemu, niech pierwszy rzuci łyżką. Rzadko kiedy wygrzebujemy do końca wszystko, co osiadło na ściankach. Jest jednak pewien prosty sposób na to, by tych resztek nie zmarnować. Wystarczy dodać...
-
Hokus-pokus, czary-mary, czyli prosty przepis na dżem pomarańczowy z... gruszek. Istna magia smaku
Masz spory zapas dojrzałych gruszek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na słodki, gruszkowy dżem o intensywnym aromacie pomarańczy. Kombinacja słodyczy i cytrusowego smaku idealnie sprawdzi się przy naleśnikach, ciasta...
-
To ostatnia chwila, by przygotować to smarowidło. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników
Pod koniec lata i jesienią chętnie przygotowujemy przetwory na chłodniejsze dni. Zamykamy w słoikach przepyszne owoce i warzywa, i wracamy do nich zimą. Wśród ogórków i cukinii warto również znaleźć miejsce dla mniej oczywistych przetworów....
-
Dynia w occie chowa się przy tym przepisie. Mocno korzenny dżem dyniowy poleca się na jesienne śniadanie
Dynia to wręcz warzywny symbol jesieni. Dekorujemy nią domy, oraz przygotowujemy znakomite przetwory i posiłki, które następnie można wspominać cały rok. Warto więc odrobinę jesieni zamknąć w słoiczku i cieszyć się nią o wiele dłużej. Dżem z dyni ...
-
Przepis na domowy dżem z brzoskwini. Idealnie słodkie smarowidło lub nadzienie do wypieków
Dżem brzoskwiniowy to przysmak, który można wykorzystać na wiele sposobów. Przygotowuje się go bajecznie prosto, zatem nawet jeśli nie masz doświadczenia w robieniu słodkich przetworów, z pewnością dasz sobie z nim radę. Podążaj za naszymi...
-
Dżem z aronii według receptury siostry Anastazji. Dzięki tym 2 składnikom straci całą goryczkę
Dżem z aronii wcale nie musi mieć gorzkiego posmaku. Siostra Anastazja zwykła dodawać do niego dwa składniki, dzięki którym smarowidło było słodkie i obłędnie wyśmienite. Warto się na niego skusić, póki sezon na owoce jeszcze się nie skończył. Dże...
-
Dżem z gruszek możesz wykorzystać na kanapki, ale również jako dodatek do mięs. Jak go przygotować?
Dżem z gruszek to niezwykły sposób na wykorzystanie tego owocu. Gdy nie mamy w pobliżu sklepu, który sprzedaje ten smakołyk, w bardzo łatwy sposób możemy zrobić go sami. Wystarczy kilka składników.
-
Dżem z cukinii: odkryj nowe smaki, które rozgoszczą się na stałe na Twoim stole
Dżem z cukinii to zaskakująco łatwy i smakowity przepis, którym możesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. W świecie kulinarnych eksperymentów czasami najlepsze smaki skrywają się w najmniej oczekiwanych miejscach. Cukinia, zwykle kojarzona z wytrawny...