pigwa
-
Quiz o pigwie niby prosty, ale możesz się zdziwić! 8/13 to minimum
Pigwa to owoc znany od wieków, ale dopiero od kilku lat zyskuje na popularności w naszym kraju. I dobrze, bo jest pełen witamin i korzystnie wpływa na organizm. Ile wiesz o pigwie? Nasz quiz wiedzy to sprawdzi!
-
Stary przepis na najlepszy sok z pigwy. Proporcje trudno zapomnieć
Jesień to czas rozgrzewających herbatek i odpoczynku pod kocykiem. Już nasze babcie doskonale wiedziały, co dodać do herbaty, żeby rozgrzewała jeszcze lepiej i smakowała dużo bardziej. Na gęstych gałęziach rosną najlepsze jesienne owoce. Sok z pig...
-
Ciocia poczęstowała mnie obłędnym sokiem z "polskiej cytryny". Zdradziła, że sekret tkwi w dodatkach
Jesienią dojrzewa wiele owoców, w tym pigwa, zwana też polską cytryną. A warto po nią sięgać, bo jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Jednak aby wydobyć z niej pełnię smaku, trzeba ją odpowiednio przygotować. Na przykład wyczarować sok. A...
-
Co zrobić z pigwy? Moja babcia zawsze częstowała swoje wnuki genialnym przysmakiem
Co można zrobić z pigwy? Nalewki, soki i dżemy to tylko wierzchołek góry lodowej. Moja babunia zawsze piekła dla dzieci i wnuków bajeczny deser ze świeżych owoców. Jest delikatny, słodki i otulony kruszonką.
-
Przetwory z niej robimy na potęgę. Ale czy pigwę można jeść na surowo? Wyjaśniamy
Pigwa, obok dyni i grzybów, to jeden z symboli jesieni. Na potęgę robimy z niej przetwory: soki, dżemy, konfitury, syropy do herbaty i nalewki. Skoro ten owoc tak świetnie sprawdza się po przetworzeniu, to czy można jeść pigwę na surowo? Okazuje...
-
Dlaczego przetwory z pigwy są gorzkie? Popełniasz ten fatalny błąd. Musisz zrobić to przed ugotowaniem
Wiele osób zastanawia się, dlaczego przetwory z pigwy są gorzkie. Te osoby nie mają pojęcia o tym, że popełniają poważny błąd. A robią go jeszcze przed gotowaniem owoców. Sprawdź, czego nigdy więcej nie robić, by cieszyć się najlepszymi przetworam...
-
Pigwa do herbaty. Moja mama robi ją najlepiej, ale wybiera konkretne owoce
Pigwa do herbaty to jeden z ostatnich jesiennych przetworów, ale jednocześnie taki, bez którego zimna i późna jesień wydają się jeszcze bardziej nieprzystępne. Bo przecież oprócz soku malinowego i cytryny, najlepiej rozgrzewa właśnie pigwa. Dziś...
-
Dodaj łyżkę tego syropu do herbaty, a zapomnisz o przeziębieniu. Zrobisz go z trzech składników
Syrop do herbaty, który chroni przed przeziębieniem, to coś, czego zdecydowanie potrzebujemy jesienią. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki. Najważniejszym z nich jest pigwa, która ma cudowne właściwości.
-
Nie wyrzucaj pestek tego owocu. Przygotujesz z nich znakomite "polskie amaretto", którym wzmocnisz odporność
Przygotowujesz sok z pigwy do herbaty? A może obierasz owoce, by zrobić znakomity, domowy dżem? Niezależnie od tego, do czego służą ci owoce pigwy lub pigwowca, pod żadnym pozorem nie wyrzucaj pestek. W nich również znajduje się wiele prozdrowotny...
-
Pierogi Edyty Pazury biją konkurencję na głowę. Poza wyśmienitym ciastem jest też sezonowy farsz
Pierogi to nasze dobro narodowe i jednocześnie specjał, którym chętnie się zajadamy na co dzień i od święta. Edyta Pazura, która niedawno zaczęła publikować na Instagramie rozmaite przepisy, zdradziła recepturę na iście jesienną wersję dania....
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co można zrobić z jabłek w piekarniku? Ciasto salceson posmakuje każdemu
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Jest smaczniejsza od szarlotki, a ma w sobie inne owoce. Zrób ją do kawy
- Dobra na teraz i do słoików. To ta mieszanka warzyw tworzy pyszną sałatkę
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
- Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
- Zrobienie jej to grosze i żadna zupa tak nie smakuje. Idealna na jesień
-
Nalewka z pigwy - przepis mojego stryja. Już sam zapach momentalnie rozgrzewa
Nalewka z pigwy to całkiem fajny sposób, by jesienią i zimą ogrzać się i dodać herbacie odrobinę "mocy". Przepis, który dziś wam pokażemy, zdradził mi stryj Sławomir, który podjął mnie i mojego narzeczonego rozgrzewającą herbatą po długim spacerze...
-
Wzmocni odporność, a przy tym obłędnie smakuje. Babcia podawała mi go już od wczesnej jesieni
Aura, którą można zobaczyć za naszymi oknami sprawia, że możemy nieco gorzej się poczuć, a przeziębienie szybciej nas dopadnie. To właśnie jesienią i zimą powinniśmy się wspomagać specyfikami, które to utrudnią. Warto więc zastosować babcine metod...
-
Teraz jest najlepszy moment, żeby ją jeść. Pomoże na kaszel i zgagę. Doskonała na dżem
Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć tych z pigwy. To prawdziwa bomba smakowa i witaminowa. Jej owoce dojrzewają akurat we wrześniu i w październiku, więc to idealny moment, by na coś ją przerobić, np. na dżem. Zastanawiasz się, jak zrob...
-
Nalewka z pigwy - prosty przepis na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym
Nalewka z pigwy świetnie się sprawdzi w sezonie jesienno-zimowym. Spożywana z umiarem może wzmocnić odporność i pomóc w wielu nieprzyjemnych dolegliwościach. Choć przygotowanie pigwówki zajmuje nieco czasu, to zdecydowanie warto pokusić się o jej...
-
Konfitura z pigwy to nie tylko słodycz, ale też porcja witamin na talerzu
Konfitura z pigwy to idealny sposób na dodanie koloru i słodyczy naszym śniadaniom i deserom. Jesień to czas, kiedy natura obdarza nas bogactwem smaków i aromatów. Jednym z niezwykle cennych darów tego sezonu jest pigwa - owoc pełen witamin i...
-
Dżem z pigwy - słodko-kwaśna nuta na jesienne i zimowe popołudnia. Prosty przepis
Dżem z pigwy. Wśród jesieni, gdy przyroda obdarza nas swoimi skarbami, jednym z najcenniejszych darów jest pigwa. Ten niepozorny owoc skrywa w sobie niezliczone zdrowotne właściwości i niepowtarzalny smak. Kiedy więc szare dni i chłodne wieczory...
-
Sok z pigwy to samo zdrowie w płynie. Przepis jest prosty, a korzyści ogromne
Sok z pigwy to niezwykle wartościowy eliksir dla zdrowia, który pomaga w zwalczeniu objawów przeziębienia i grypy, coraz popularniejszy w świecie zdrowego stylu życia. Dlaczego warto włączyć sok z pigwy do naszej diety? Jak zrobić sok z pigwy w domu?
-
Przepis na nalewkę na miodzie z dodatkiem pigwy. Prosto z zapisków babci. Zaskakuje smakiem
Pigwa to jesienny owoc, który staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Warto sięgać po przetwory z pigwy przede wszystkim ze względu na oryginalny, orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak tego owocu. Przedstawiamy przepis na nalewkę na miodzie.
-
Konfitura z pigwy - przepis na jesienny rarytas z sezonowych owoców. Idealny do wypieków i śniadań
Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć konfitury z pigwy. Must have każdej spiżarni, przygotowany z sezonowych owoców świetnie smakuje dodany do wypieków, domowych placków czy słodkich śniadań. Poza cukrem warto dodać także cynamon -...
-
Pigwa na zimę do herbaty - moc witamin zamknięta w słoiku. Podajemy przepis na słodki, owocowy syrop
Pigwa na zimę do herbaty będzie wspaniałym dodatkiem, który pomoże w walce z przeziębieniem. Ten superowoc to istna bomba witaminowa. Dlaczego warto go jeść i co z nim zrobić?Przedstawiamy przepis na słodki, owocowy syrop.
-
Nalewka z pigwy - przepis babci. Zastąp cukier tym składnikiem, a przeziębienie odejdzie w zapomnienie
Nalewka z pigwy to babcine remedium na niestrawność i przeziębienie. Można jednak sprawić, że jej dobroczynne właściwości będą jeszcze większe - wystarczy zastąpić cukier innym składnikiem. Nie oznacza to jednak, że trunek będzie pozbawiony słodyc...
-
Jak zrobić sok z pigwy? Najlepiej tak, jak od sześćdziesięciu lat robi moja babcia. Sekretem są proporcje
Sok z pigwy oraz owoców pigwowca to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych przetworów w moim domu. Nie tylko świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, ale również wspomaga walkę z przeziębieniem, bo podnosi odporność. Sposób wykonania jest...
-
Sok z pigwy na zimę. Żeby wyszedł idealny, zapamiętaj zasadę pół na pół
Sok z pigwy to nie tylko świetny dodatek do jesiennej herbaty, lecz także naturalne remedium na przeziębienie. Jak zrobić domowy sok z pigwy, żeby był pyszny i wytrzymał całą zimę w piwnicy? Warto poznać metodę "pół na pół".
-
Naturalny środek na wzmocnienie odporności, czyli pigwówka - przepis dziadka na domowy trunek
Wzmacniająca odporność pigwówka - przepis dostałam od dziadka. To nalewka z pigwy, które są naprawdę bardzo zdrowe. Warto skorzystać ze zdrowotnych właściwości "polskiej cytryny" i zrobić choć kilka butelek pigwówki.
-
Przetwory z pigwy to prawdziwa bomba witaminowa. Musisz zrobić dla nich miejsce w spiżarni
Przetwory z pigwy to idealna propozycja na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy dużo witamin i wzmocnienia odporności. Jak zatem przygotować przetwory z pigwy? Podpowiadamy.
-
"Polska cytryna" na przeziębienie, czyli konfitura z pigwy na lepszą odporność jesienią i zimą
Konfitura z pigwy jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa. Do tego nietrudno ją przygotować, więc każdy powinien mieć choć kilka słoiczków tego smakołyku w swojej spiżarni czy piwnicy. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby cieszyć się...
-
Sok z pigwy - sezon na pigwę właśnie się rozpoczyna. Sprawdź przepis na skuteczne wsparcie przy przeziębieniu
Sok z pigwy często zalecany jest na sezonowe przeziębienia. Szukasz naturalnej alternatywy dla sztucznych suplementów? Sprawdź, dlaczego pigwa to dobry wybór. Prosty przepis na sok oraz syrop z pigwy prezentujemy poniżej.
-
Turecki przysmak na zimne polskie wieczory. Ten owoc rozgrzeje każdego
Rewelacyjny przysmak prosto z Turcji wzbogaci nie tylko poranne kanapki, a także naleśniki podawane na kolację. Serwowany zarówno na zimno jak i na ciepło rozgrzeje nie jeden zimniejszy wieczór swoim aromatem i przyprawami.
-
Pigwa na surowo - czy można ją jeść? Wyjaśniamy
Pigwa - niekwestionowany symbol jesieni. Chętnie sięgamy po przetwory na jej bazie szczególnie w chłodniejsze miesiące. Ma bowiem masę prozdrowotnych właściwości. A czy można jeść pigwę na surowo?
-
Konfitura z pigwy - wyraźne smaki na każdą okazję. Poznaj sprawdzony przepis
Konfitura z pigwy to smaczny dodatek zarówno do śniadania jak i obiadu. Pigwa to też skuteczne wsparcie podczas przeziębień i dobra wkładka do herbaty. Szukasz pomysłu na pigwę? Sprawdź, co można zrobić.
-
Syrop z pigwy - przepis może być banalny. A smak i właściwości zaskakują
Syrop z pigwy sprawdzi się do herbaty czy deserów. Jest nie tylko słodki, lecz także bardzo zdrowy. Cechują go bardzo bogate w wartości odżywcze i witaminy. Jak przygotować syrop z pigwy? Przepis znajdziecie poniżej.
-
Syrop z pigwy - przepis na pyszny dodatek i domowe remedium na przeziębienie
Przetwory z pigwy są bardzo smaczne, a do tego bardzo bogate w wartości odżywcze i witaminy. Syrop z pigwy można dodawać do herbaty, można pić go, rozcieńczając wodą, ale można też dodawać do deserów. Jak przygotować syrop z pigwy? Przepis...
-
Co zrobić z pigwy? Postaw na przetwory! Mamy sprawdzone przepisy
Co zrobić z pigwy? Herbata z dodatkiem soku z pigwy lub konfitura z pigwy na kanapce to miła alternatywa dla tradycyjnych smaków. Pigwa jest nieoczywista i jednocześnie bardzo wyrazista, nie można jej pomylić z niczym innym.
-
Pigwa - sprawdzony sposób na odporność [właściwości, herbata, nalewka]
Pigwa to owoc polecany szczególnie w okresach zwiększonej zachorowalności, z uwagi na dużą zawartość witaminy C. Choć nie nadaje się do spożycia na surowo, to przetwory z pigwy królują w niejednej kuchni. Przyjrzyjmy się bliżej temu owocowi.
-
Nalewka z pigwy. Jak zrobić smaczną i zdrową pigwówkę?
Nalewka z pigwy to jeden z najbardziej docenianych sposobów na spożytkowanie tego owocu. Nie tylko kojarzy się z ''babcinymi'' sposobami na przeziębienie, ale faktycznie posiada wielkie bogactwo witamin C i B.
-
Pigwa do herbaty bez cukru - naturalny wzmacniacz odporności [PRZEPIS]
Pigwa do herbaty to świetny domowy sposób na wzmocnienie odporności. Pigwa jest źródłem wielu witamin, a przetwory z niej można przyrządzić zarówno w wersji słodkiej, jak i bez cukru. Pigwa do herbaty bez cukru - jak ją przygotować?
-
Przetwory z pigwy - idealne na spadek odporności. Mamy proste przepisy
Przetwory z pigwy to doskonały sposób na walkę z jesienno-zimowymi przeziębieniami. Warto je spożywać, by poprawić odporność, ale również dlatego, że są bardzo smaczne! Jak zrobić przetwory z pigwy na zimę? Podpowiadamy!
-
Pigwa do herbaty - owoce, kwiaty, przetwory
Pigwa dodana do herbaty może z powodzeniem zastąpić cytrynę. Poza wspaniałym aromatem, owoc ten ma też inne zalety. Jakie właściwości ma pigwa i w jaki sposób najlepiej ją spożywać?
-
Przetwory z pigwy - jak je przygotować? Podajemy przepisy
Przetwory z pigwy są bez wątpienia dobrze znane naszym rodzicom i dziadkom. Dziś nie są aż tak popularne jak kiedyś, ale wiele osób nadal je przygotowuje. Nic dziwnego - w końcu przetwory z pigwy są bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy! To...