Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Nalewka z pestek, czyli pestkówka, potrafi porządnie rozgrzać po chłodnym jesiennym dniu. Do tego wspiera układ odpornościowy, dzięki zdrowotnym właściwościom pigwy. To jednak nie koniec jej zalet. Kieliszek takiej nalewki wpływa pozytywnie na pracę jelit, zwalcza niestrawność i pomaga łagodzić stany zapalne. Przygotowanie pestkówki to przysłowiowa bułka z masłem, także nie trać ani chwili i pędź po świeże pigwy. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Podczas obierania owoców pigwy lub pigwowca, należy do osobnej miski przekładać pestki. Te następnie należy przepłukać wodą i wysuszyć. Najlepiej zrobić to w piekarniku. Pestki należy wówczas ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ususzone pestki następnie przekładamy do czystych, wyparzonych słoików.
W osobnym rondelku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy z cukrem oraz miodem. Gotowy syrop odstawiamy do ostudzenia.
Chłodny juz syrop łączymy ze spirytusem. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z pestkami. Każde naczynie dokładnie zakręcamy, potrząsamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. Po upływie tego czasu pestkówkę przecedzamy przez drobne sitko lub gazę, a do naczyń przelewamy sam płyn bez pestek i ponownie odstawiamy, tym razem na około 12 tygodni. Nalewka z pestek pigwy jest nie tylko zdrowa, ale może służyć jako świetny dodatek do deserów i wypieków. Możemy nasączać nią biszkopty lub delektować się nią w herbacie. Smacznego!