Kultowy deser z dzieciństwa wraca na salony. Zapiecz jajeczną piankę, a wyjdzie coś znakomitego

Zapomnij o szykowaniu skomplikowanych ciast i wypieków, ich miejsce zajmie coś równie smacznego, ale i prostego. Kultowy deser z beztroskich czasów dzieciństwa wraca na salony - mowa tu o zapiekanym koglu-moglu, który nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje, szczególnie w eleganckich kokilkach z dodatkami.

Kuchnia w czasach PRL-u słynęła ze swojskich smaków, prostych rozwiązań, ale i niebywałej pomysłowości. To właśnie z braku składników czasami powstawały najlepsze dania i smakołyki. Podobnie jest w przypadku kultowego deseru, jakim bez dwóch zdań jest kogel-mogel. 

Zapiekany kogel-mogel, czyli kultowy deser z dawnych lat 

Domowa kuchnia słynie z prostoty i pomysłowości, tak też powstał jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów, który zawiera jedynie dwa składniki. Oto kogel-mogel w najprostszej postaci, czyli kremowa, jajeczna pianka utarta z cukrem. Mogłoby się wydawać, że na tych zdaniach przepis mógłby się skończyć. Mamy jednak wersję która was zaskoczy - tradycyjną, jajeczną miksturę można jednak nieco udoskonalić. Patent z piekarnikiem sprawdzi się w tej roli doskonale. 

Poza jajkami do przygotowania deseru rodem z czasów PRL-u niezbędny jest także cukier. Łącząc ze sobą te dwa składniki, uzyskamy kremową i puszystą masę. Całość wystarczy przełożyć na koniec do kokilek i zapiec. Wówczas nasza masa nabierze obłędnego smaku i przyjemnego, kremowego efektu. Na koniec kogel-mogel dekorujemy i serwujemy. Deser pięknie się prezentuje i z pewnością zrobi wrażenie. Przepis sprawdzi się gdy najdzie cię nagła ochota na słodycze, ale i w momencie, gdy dom odwiedzą niezapowiedziani goście. 

Zobacz wideo Cr?me br?lée

Przepis na zapiekany kogel-mogel. Zaserwuj go z tymi owocami, a wyjdzie obłędnie 

Składniki: 

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • owoce do dekoracji, listki mięty. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie oddziel żółtka od białek. 
  2. Wskazówka - białka można zachować i przygotować z nich bezy, lub dodać pianę do innego przepisu. 
  3. Żółtka połącz z cukrem i ucieraj do powstania jasnej, kremowej masy. Można zrobić to ręcznie lub wspomóc się mikserem. 
  4. Gotowy kogel-mogel przełóż do kokilek i dodatkowo posyp z wierzchu cukrem. 
  5. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. 
  6. W tym czasie żółtko nabierze smakowitej tekstury, a wierzch pięknie się skarmelizuje, tworząc przyjemną skorupkę. 
  7. Zapiekany kogel-mogel udekoruj owocami np. malinami, jeżynami, truskawkami i listkami mięty. Smacznego!
Więcej o: