przepisy z prl
-
Kiedyś były w domu każdej babci. Znikały w kilka minut. Z tym przepisem będą smakować jak dawniej
Każdy ma jakieś ulubione słodycze z dzieciństwa. Dla mnie jednymi z najlepszych były kruche ciasteczka w kształcie kwiatka z marmoladą na środku. Jedni nazywali je rozetkami, inni marmoladkami. Były tak dobre, że zjedzenie całego talerza nie było...
-
Zapytaliśmy, a wy byliście bezlitośni. To są, waszym zdaniem, najgorsze dania z PRL-u
Każdy z nas ma takie danie, na widok którego najchętniej wyszedłby z pomieszczenia albo przynajmniej odwrócił wzrok. Zazwyczaj są to potrawy, które źle kojarzymy jeszcze z czasów dzieciństwa. Różnie wspominamy też kuchnię PRL-u, która była dość...
-
Ten kotlet to zapomniany hit PRL-u. Zrobisz go w kilka chwil i przywołasz wspomnienia sprzed lat
Kotlet rzymski święcił triumfy w czasach PRL-u. Być może ze względu na swoją światową nazwę, a może dlatego, że robi się go szybko i z małej liczby składników. Potrzebne są tylko ser, jajka, bułka tarta, olej oraz kilka przypraw i można zabierać s...
-
Ciepłe lody to przysmak rodem z dzieciństwa. Robię je sama w domu, wychodzą jak z osiedlowego sklepiku
Dawne słodkości i sklepowe rarytasy są wspomnieniem dla wielu z nas. Ciepłe lody, które niegdyś można było dostać w osiedlowych sklepikach i szkolnych kantynach można przygotować samodzielnie w domu. Przepis na rarytas rodem z PRL-u zdradziła mi...
-
Słodki przysmak z czasów PRL-u wraca na salony. Tę orzechową rozkosz można zrobić samodzielnie w domu
Dla jednych to przysmak rodem z czasów PRL-u, dla innych orientalna ambrozja. Chałwa o której mowa to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych, a co ciekawe można ją samodzielnie przygotować w domu. Zamiast zatem sięgać po sklepowe gotowce, pora...
-
Kultowe ciastka, którymi zajadały się twoje ciotki i babcie. Wyglądają luksusowo, a smakują jeszcze lepiej
Ciastka orzeszki to kultowa przekąska z czasów PRL-u. Bez wątpienia więc zajadali się nią twoi bliscy, którzy żyli w tamtym czasie. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, przygotuj je samodzielnie w domu. Możesz być pewna, że znikną z talerzy w...
-
Kultowy deser z dzieciństwa wraca na salony. Zapiecz jajeczną piankę, a wyjdzie coś znakomitego
Zapomnij o szykowaniu skomplikowanych ciast i wypieków, ich miejsce zajmie coś równie smacznego, ale i prostego. Kultowy deser z beztroskich czasów dzieciństwa wraca na salony - mowa tu o zapiekanym koglu-moglu, który nie tylko obłędnie smakuje, a...
-
Królował na pieczywie w czasach PRL-u, dziś możesz zrobić go własnoręcznie. To tylko 4 proste kroki
Polacy uwielbiają powroty do kultowych smaków, które kojarzą się z latami dzieciństwa. By i dziś powrócić do tych beztroskich czasów, chcemy przypomnieć recepturę, która kiedyś królowała na stołach. Niektórzy uwielbiają smak tego smarowidła, inni...
-
Połącz nabiał z rybą, a powstanie śniadaniowa awanturka. Obłędna pasta królowała już w czasach PRL-u
Pasta awanturka to nietypowe połączenie dwóch obłędnie smacznych składników. Taki duet ma w sobie niesamowitą moc, a w kuchni króluje już od czasów PRL-u. Wszystko dzięki rybie i sporej porcji nabiału, która wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem....
-
Te dania były hitami PRL-u. Dziś na niektóre nie możemy patrzeć
Kuchnia PRL-u składała się z wielu charakterystycznych i niekiedy dość specyficznych dań. Niektóre nadal chętnie przygotowujemy, inne całkowicie poszły w zapomnienie lub zostały nieco zmodyfikowane. Nie ma jednak wątpliwości, że są takie, które...
- Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
- Najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Dodałam 2 opakowania do naleśników i stały się lekkie. Nie jadłam lepszych
- Nie lubiłam tej zupy i zrobiłam przepis Starmach. Babciny nie ma szans
- Rozpoznasz te przyprawy na zdjęciach? Ten quiz wymaga bystrego oka!
- Po zestaw Bambi ustawiają się kolejki. Szok, ile ma kalorii
- Od dziś kotlety schabowe rób tylko tak. Zapomnij o oleju i patelni
- Od tygodnia robię je codziennie. Nikomu się nie nudzą, a to dzięki nadzieniu
- Naleśniki z maślanką. Zrób jedną rzecz z ciastem, a nie będą się rwać
-
Obłędny deser królował na stołach w czasach PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza recepturę
Marzysz o ekspresowym, smacznym i jednocześnie niebywale łatwym przepisie na deser? Krem sułtański sprawdzi się w tej roli wyśmienicie. To nie lada gratka z czasów PRL-u, która niegdyś często gościła na stołach. Ewa Wachowicz podpowiada, jak go...
-
Piszingera zna każdy, o wiele smaczniejszym wyborem jest ten zawijaniec. Szczególnie z akcentem owoców
W czasach PRL- u na stołach królował obłędny piszinger, czyli nic innego jak torcik z wafli przekładany różnymi kremami. Bazując na kruchych blatach, można zrobić coś o niebo lepszego. Mowa tu o obłędnej roladzie z owocowym akcentem w postaci...
-
Przysmak PRL-u wraca na salony. Babka ziemniaczana serwowana z tym dodatkiem nie ma sobie równych
W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Tania, wyborna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników i jest...
-
Obiad w stylu PRL, który niegdyś królował na stołach. Kultowy kotlet to konkurencja dla schabowego
Obiad w stylu PRL to wiele smacznych dań, ciekawych połączeń i wszystkim doskonale znanych klasyków. Jak się jednak okazuje, wówczas na stołach wcale nie królowały mielone czy schabowe, a bryzol z dodatkami! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątr...
-
Albo ją kochasz, albo nienawidzisz. Najsłodszy przysmak PRL-u zrobisz tylko z 2 składników
Niektóre smakołyki kojarzą się wszystkim z określonym czasem. Ten przysmak z pewnością jest znakiem rozpoznawczym PRL-u. Zajadali się nim wszyscy, a dziś dzięki tej recepturze możesz zrobić go w domu. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników i kilku...
-
Jajka w sosie musztardowym z przepisu szkolnej kucharki. Ten dodatek nada obłędnego aromatu i smaku
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na obiad lub martwisz się co podać na Wielkanoc, przepis na jajka w sosie musztardowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków sprawdzi się rewelacyjnie. Danie rodem z PRL-u wcale nie musi być nudne i mdłe, a wręcz...
-
Klasyka wśród deserów rodem z PRL-u. Dwa składniki były rarytasem, dziś mało kto ma odwagę ich spróbować
Kuchnia w czasach PRL-u słynęła z pomysłowości, a wszystko przez ograniczoną dostępność do wielu produktów. Wówczas gospodynie domowe, mamy i babci szukały najróżniejszych sposobów na łakocie, które poskromią apetyt dzieci i nie tylko. Tak bowiem...
-
"Schabowe" z mortadeli królowały w PRL-u. "Takiej mortadeli, jak była kiedyś, to już nie będzie"
Potrawy, które powszechnie jadło się w PRL-u, współcześnie pozostają raczej ciekawostką niż stałym elementem codziennego menu. Od czasu do czasu jednak wpadamy w nostalgiczny nastrój i mamy ochotę powspominać dawne smaki. Chcielibyśmy więc...
-
Smak PRL-u zamknięty w cukierku. Kiedyś w każdym sklepie i domu, dziś mało kto o nim pamięta
Te kultowe słodycze to z pewnością powrót do dzieciństwa wielu z was. Kiedyś gościły na stołach w polskich domach, teraz znalezienie ich w sklepie jest na wagę złota. Jednak ich niezapomniany smak nie przepadł na dobre. Z tym przepisem odtworzysz ...
-
Blok czekoladowy - przepis na klasykę z dodatkiem bakalii. Efekt gwarantuje dodatek mleka w proszku
Blok czekoladowy to deser, który znamy z beztroskich czasów dzieciństwa. Wówczas niemal każda babcia skrywała w kredensie ten słodki przysmak. To także hit rodem z PRL-u, który towarzyszył rodzinnym przyjęciom i na święta, Kluczem do sukcesu było...
-
Ciastka orzeszki to synonim świąt. Przygotujesz je z prostych składników. Kluczowa jest jednak forma
Wśród świątecznych łakoci i wypieków nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i receptur z babcinego zeszytu. Prawdziwą klasyką rodem z PRL-u są kruche ciasteczka orzeszki. Przygotowane w specjalnej formie, a później hojnie wypełnione kremem...
-
Te lekkie jak chmurka ciasteczka w PRL-u podawano do kawy. Przygotujesz je w mniej niż kwadrans
Lekkie ciasteczka, które można przygotować w kwadrans - dawniej kokosanki były obowiązkowym punktem spotkań przy kawie. Jeśli masz ochotę na słodki powrót do czasów dzieciństwa, przygotuj składniki i do dzieła!
-
Zimne nóżki z przepisu Ewy Wachowicz. Rarytas rodem z PRL-u
Jednym z popularnych dań na zimno, które było i jest często nadal podawane na wszelkich uroczystościach i imprezach, są zimne nóżki. Ten przysmak rodem z PRL-u można przygotować w bardzo łatwy sposób. Przepis Ewy Wachowicz z wykorzystaniem...