przepisy z prl
-
"Schabowe" z mortadeli królowały w PRL-u. "Takiej mortadeli, jak była kiedyś, to już nie będzie"
Potrawy, które powszechnie jadło się w PRL-u, współcześnie pozostają raczej ciekawostką niż stałym elementem codziennego menu. Od czasu do czasu jednak wpadamy w nostalgiczny nastrój i mamy ochotę powspominać dawne smaki. Chcielibyśmy więc...
-
Smak PRL-u zamknięty w cukierku. Kiedyś w każdym sklepie i domu, dziś mało kto o nim pamięta
Te kultowe słodycze to z pewnością powrót do dzieciństwa wielu z was. Kiedyś gościły na stołach w polskich domach, teraz znalezienie ich w sklepie jest na wagę złota. Jednak ich niezapomniany smak nie przepadł na dobre. Z tym przepisem odtworzysz ...
-
Blok czekoladowy - przepis na klasykę z dodatkiem bakalii. Efekt gwarantuje dodatek mleka w proszku
Blok czekoladowy to deser, który znamy z beztroskich czasów dzieciństwa. Wówczas niemal każda babcia skrywała w kredensie ten słodki przysmak. To także hit rodem z PRL-u, który towarzyszył rodzinnym przyjęciom i na święta, Kluczem do sukcesu było...
-
Ciastka orzeszki to synonim świąt. Przygotujesz je z prostych składników. Kluczowa jest jednak forma
Wśród świątecznych łakoci i wypieków nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i receptur z babcinego zeszytu. Prawdziwą klasyką rodem z PRL-u są kruche ciasteczka orzeszki. Przygotowane w specjalnej formie, a później hojnie wypełnione kremem...
-
Te lekkie jak chmurka ciasteczka w PRL-u podawano do kawy. Przygotujesz je w mniej niż kwadrans
Lekkie ciasteczka, które można przygotować w kwadrans - dawniej kokosanki były obowiązkowym punktem spotkań przy kawie. Jeśli masz ochotę na słodki powrót do czasów dzieciństwa, przygotuj składniki i do dzieła!
-
Zimne nóżki z przepisu Ewy Wachowicz. Rarytas rodem z PRL-u
Jednym z popularnych dań na zimno, które było i jest często nadal podawane na wszelkich uroczystościach i imprezach, są zimne nóżki. Ten przysmak rodem z PRL-u można przygotować w bardzo łatwy sposób. Przepis Ewy Wachowicz z wykorzystaniem...