Połącz nabiał z rybą, a powstanie śniadaniowa awanturka. Obłędna pasta królowała już w czasach PRL-u

Pasta awanturka to nietypowe połączenie dwóch obłędnie smacznych składników. Taki duet ma w sobie niesamowitą moc, a w kuchni króluje już od czasów PRL-u. Wszystko dzięki rybie i sporej porcji nabiału, która wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem. Smak zachwyci zarówno na śniadanie, jak i wytrawną kolację lub podczas imprezy w postaci przekąski.

Jak awanturka to tylko ta na kanapce! Przepis na obłędną pastę kanapkową to prawdziwa rewolucja wśród śniadań i domowych przekąsek. Dla tych, którzy jej jeszcze nie próbowali, polecamy szybko nadrobić zaległości. Tego smaku nie zastąpią nawet wygórowane tapasy czy nawet sam luksusowy kawior. 

Pasta awanturka, czyli najsmaczniejszy duet idealny na kanapkę 

W domowym menu nie brakuje oryginalnych przepisów, nietypowych połączeń, czy duetów, które zaskoczą nie jednego nowicjusza czy turystę wielbiącego zupełnie inne smaki. Wśród dobrze nam wszystkim znanych receptur nie brakuje także prawdziwych perełek, które często po latach wracają na salony. Podobnie jest z pastą o charakterystycznej nazwie awanturka, która łączy w sobie dwa na pozór skrajne smaki. 

Sycąca, kremowa i niesamowicie smaczna pasta awanturka to nic innego jak twaróg połączony z ...rybą. Czasami dodawano szprotki z puszki, czasami wędzoną makrelę, a jeszcze innym razem zapuszkowanych sardynek. Tu obowiązuje zupełna dowolność, warto jednak wiedzieć, ze poszczególne gatunki dadzą zupełnie odmienny posmak. Poza mocną bazą, do pasty dodaje się także cebulę, majonez i rzecz jasna, musztardę. Takie zestawienie da obłędny efekt, a ten doskonale dopełni ogórek kiszony czy kromki świeżego pieczywa

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Przepis na awanturkę, czyli wystrzałową pastę rodem z PRL-u

Składniki: 

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • wędzona makrela,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • cebula,
  • świeża zielenina: koperek, natka pietruszki lub szczypior,
  • sól, pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od ości i dokładnie rozdrobnij widelcem. 
  2. Do ryby dodaj twaróg, drobno posiekaną cebulkę, poszatkowane zioła, sól i pieprz.
  3. Na koniec kremowy dodatek w postaci majonezu i musztardy. 
  4. Tak przygotowane składniki dokładnie ze sobą połącz, by uzyskać kremowy, jednolity i smaczny efekt. 
  5. Pastę awanturkę serwuj ze świeżym pieczywem i kiszonymi ogórkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.