• Link został skopiowany

Kultowa sałatka papieska wraca na salony. Gyros czy ziemniaczana mogą się przy niej schować

Choć sałatka papieska brzmi wytwornie, w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia. By uzyskać ten niebanalny smak, trzeba przede wszystkim zadbać o doskonałą bazę, którą są jajka i ziemniaki. Taki duet zwieńczony sosem podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających osób.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym lub małosolnym
Fot. Shutterstock

Zapomnij o nudnych sałatkach! Przygotuj ziemniaczano-jajeczną rozkosz dla podniebienia zwaną sałatką papieską. Przepis to zaledwie kilkanaście minut i kilka składników. Efekt nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, lecz także podbije serca gości, nawet tych najbardziej wymagających, jak teściowa. 

Sałatka papieska to obłędny duet i niebanalny smak

Jedną z pozycji obowiązkowych podczas rodzinnych imprez, spotkań, wszelakich urodzin czy imienin są oczywiście rozmaite przekąski. Tu królują sery, wędliny, wszelakie koreczki, warzywa w różnych odsłonach czy fikuśne sałatki. W wielu domach numerem jeden na specjalne okazje jest gyros, czyli warstwowa sałatka z kurczakiem w charakterystycznej przyprawie w połączeniu z sosem, kukurydzą, chrupiącą sałatą i masą innych kolorowych składników, których jest całkiem sporo. Nieco skromniejszą (ale jedynie w ilości dodawanych produktów) jest sałatka papieska, która, choć brzmi całkiem dostojnie, łączy swojskie smaki ziemniaków i jajek. 

Sałatka papieska jest sycąca, smakowita i jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis to poniekąd ulubione danie samego Benedykta XVI. Nie ma w tym nic dziwnego - smak i połączenie kilku prostych, ale i wyjątkowych produktów, da obłędny, rozpływający się w ustach efekt. Wystarczy tylko kilka ziemniaków, jajek, ogórków kiszonych, dowolny ser żółty, sos i gotowe.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Przepis na sałatkę papieską - połączenie ziemniaków, jajek i oryginalnego sosu

Składniki: 

  • 6 ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 150 g sera żółtego
  • cebula czerwona,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pół łyżeczki ostrej musztardy,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków - bulwy nie powinny być jednak rozgotowane!
  2. Teraz ugotuj jaja na twardo. 
  3. Gdy ziemniaki i jajka są gotowe, należy pokroić oba składnik w kostkę. 
  4. Składniki przełóż do dużej miski razem z pokrojonymi ogórkami, cebulą i startym na dużych oczkach serem żółtym. 
  5. Na koniec przygotuj sos - połącz majonez i musztardę, dodaj do sałatki z posiekanym drobno szczypiorkiem, odrobiną soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i gotowe! 
Więcej o: