Zapomnij o nudnych sałatkach! Przygotuj ziemniaczano-jajeczną rozkosz dla podniebienia zwaną sałatką papieską. Przepis to zaledwie kilkanaście minut i kilka składników. Efekt nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, lecz także podbije serca gości, nawet tych najbardziej wymagających, jak teściowa.
Jedną z pozycji obowiązkowych podczas rodzinnych imprez, spotkań, wszelakich urodzin czy imienin są oczywiście rozmaite przekąski. Tu królują sery, wędliny, wszelakie koreczki, warzywa w różnych odsłonach czy fikuśne sałatki. W wielu domach numerem jeden na specjalne okazje jest gyros, czyli warstwowa sałatka z kurczakiem w charakterystycznej przyprawie w połączeniu z sosem, kukurydzą, chrupiącą sałatą i masą innych kolorowych składników, których jest całkiem sporo. Nieco skromniejszą (ale jedynie w ilości dodawanych produktów) jest sałatka papieska, która, choć brzmi całkiem dostojnie, łączy swojskie smaki ziemniaków i jajek.
Sałatka papieska jest sycąca, smakowita i jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis to poniekąd ulubione danie samego Benedykta XVI. Nie ma w tym nic dziwnego - smak i połączenie kilku prostych, ale i wyjątkowych produktów, da obłędny, rozpływający się w ustach efekt. Wystarczy tylko kilka ziemniaków, jajek, ogórków kiszonych, dowolny ser żółty, sos i gotowe.
Składniki:
Sposób przygotowania: