Lato to idealny moment na przyrządzenie tej sałatki. Sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla

Sałatka szwabska to ciekawy pomysł na dodatek do różnych potraw. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Główny składnik, jaki będzie potrzebny do przyrządzenia sałatki to ziemniaki. Co jeszcze trzeba przygotować?

Sałatka z ziemniakami to wyjątkowo smaczny dodatek do różnych potraw, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jej głównymi składnikami będą ziemniaki i boczek. Oprócz tego w sałatce znajdą się cebula z czosnkiem, ocet winny, sól, pieprz i szczypiorek. Potrawa zyska jeszcze więcej smaku, jeśli doda się do niej odrobinę miodu i orzechów włoskich. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Sałatka szwabska to doskonały pomysł na dodatek do potraw z grilla

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • dwie białe cebule,
  • trzy ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • trzy łyżki octu winnego,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu i garść orzechów włoskich,
  • majonez i jogurt naturalny.

Tak przyrządzisz doskonałą przekąskę na lato. Zrobisz ją w kilka chwil

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj. Gotowe obierz i pokrój w grube plastry.
  2. Cebulę i ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój w kostkę.
  3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Następnie dodaj do boczku cebulę z czosnkiem. Dodaj do cebuli z boczkiem ocet winny i wymieszaj całość.
  4. Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej je zawartością patelni. Wymieszaj dokładnie całość. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Dodatkowo można połączyć sałatkę z sosem przyrządzonym z majonezu i jogurtu naturalnego. Można go przyrządzić łącząc dwie łyżki majonezu ze szklanką jogurtu naturalnego. Następnie należy je dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa o jednolitej konsystencji.

Sałatka z ziemniakami sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Dodatkowo, aby dodać jej jeszcze więcej smaku, można połączyć sałatkę z orzechami włoskimi. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.