Sałatka z ziemniakami to wyjątkowo smaczny dodatek do różnych potraw, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jej głównymi składnikami będą ziemniaki i boczek. Oprócz tego w sałatce znajdą się cebula z czosnkiem, ocet winny, sól, pieprz i szczypiorek. Potrawa zyska jeszcze więcej smaku, jeśli doda się do niej odrobinę miodu i orzechów włoskich.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Sałatka szwabska to doskonały pomysł na dodatek do potraw z grilla
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- 100 g wędzonego boczku,
- dwie białe cebule,
- trzy ząbki czosnku,
- szczypiorek,
- trzy łyżki octu winnego,
- olej roślinny,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: łyżeczka miodu i garść orzechów włoskich,
- majonez i jogurt naturalny.
Tak przyrządzisz doskonałą przekąskę na lato. Zrobisz ją w kilka chwil
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i ugotuj. Gotowe obierz i pokrój w grube plastry.
- Cebulę i ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój w kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Następnie dodaj do boczku cebulę z czosnkiem. Dodaj do cebuli z boczkiem ocet winny i wymieszaj całość.
- Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej je zawartością patelni. Wymieszaj dokładnie całość. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Dodatkowo można połączyć sałatkę z sosem przyrządzonym z majonezu i jogurtu naturalnego. Można go przyrządzić łącząc dwie łyżki majonezu ze szklanką jogurtu naturalnego. Następnie należy je dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa o jednolitej konsystencji.
Sałatka z ziemniakami sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Dodatkowo, aby dodać jej jeszcze więcej smaku, można połączyć sałatkę z orzechami włoskimi. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl