Mirabelki to owoce bogate w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Posiadają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Można je wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Co zrobić z mirabelek? Z tych owoców można przyrządzić np. kompoty, dżemy i konfitury. Sprawdzą się też na surowo albo jako ozdoba deserów i ciast. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na dżem, którego przygotowanie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych.
Dżem z mirabelek można przygotować, korzystając z niewielu składników. Dodatkowo warto dodać wanilię i miód, które sprawią, że dżem będzie miał jeszcze lepszy smak. Ilość cukru i miodu można regulować w zależności od własnych preferencji.
Składniki:
Przygotowanie:
Gotowy dżem można dodawać do naleśników, do pieczywa i różnego rodzaju potraw mięsnych. Można go jeść prosto ze słoika. Sprawdzi się też jako element letnich deserów. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl