Przecier pomidorowy to produkt, który można dodawać do przeróżnych potraw. Podpowiadamy, jak go przygotować domowym sposobem. Takie słoiki z przyjemnością będziecie otwierali zimą. Tak przyrządzony przecier będzie miał zdecydowanie lepszy smak od kupionego w sklepie.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przecier pomidorowy zrobisz z zaledwie trzech składników
Do przygotowania przecieru pomidorowego będą potrzebne m.in. duży garnek z grubym dnem i kilka czystych, wyparzonych słoików. Sam przecier przyrządza się, korzystając jedynie z pomidorów, kwasku cytrynowego oraz soli. Dodatkowo można użyć przypraw takich jak suszona bazylia, oregano i suszony czosnek.
Składniki:
- trzy kilogramy pomidorów,
- kopiasta łyżeczka soli,
- około 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Jak zrobić przecier pomidorowy? Ugotuj pomidory i przełóż je do słoików
Przygotowanie:
- Wybierz ładne pomidory bez plamek i uszkodzeń. Dokładnie je umyj i pokrój na kawałki. Przełóż je do garnka i zagotuj. Rozetrzyj pomidory, aby puściły sok.
- Pomidory powinny się gotować przez około jedną godzinę. Powinny się rozpaść, skórka powinna odchodzić od miąższu.
- Następnie przejdź do przecierania ugotowanych pomidorów. Przygotuj obszerną miskę i ustaw na niej sito. Przecieraj przez nie ugotowanie pomidory, aby pozbyć się skórek i pestek warzyw. Przetrzyj pomidory kolejny raz.
- Przelej przecier do garnka, dodaj sól i dodatkowe zioła. Gotuj całość na średnim ogniu przez około jedną godzinę, aż będzie miał odpowiednią konsystencję.
- Przygotuj słoiki i dodaj do każdego około 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Przełóż do nich gotowy, gorący przecier.
Przecier można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chce się zostawić go na zimę, trzeba go zapasteryzować. Gotowe słoiki należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl