Tak przyrządzisz domowy przecier pomidorowy o wyśmienitym smaku. Idealny dodatek do potraw

Jak przyrządzić przecier pomidorowy domowej roboty? Można go zrobić przy pomocy tylko trzech składników - pomidorów, kwasku cytrynowego i soli. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z makaronu, zup i potraw mięsnych.

Przecier pomidorowy to produkt, który można dodawać do przeróżnych potraw. Podpowiadamy, jak go przygotować domowym sposobem. Takie słoiki z przyjemnością będziecie otwierali zimą. Tak przyrządzony przecier będzie miał zdecydowanie lepszy smak od kupionego w sklepie.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przecier pomidorowy zrobisz z zaledwie trzech składników

Do przygotowania przecieru pomidorowego będą potrzebne m.in. duży garnek z grubym dnem i kilka czystych, wyparzonych słoików. Sam przecier przyrządza się, korzystając jedynie z pomidorów, kwasku cytrynowego oraz soli. Dodatkowo można użyć przypraw takich jak suszona bazylia, oregano i suszony czosnek.

Składniki:

  • trzy kilogramy pomidorów,
  • kopiasta łyżeczka soli,
  • około 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Jak zrobić przecier pomidorowy? Ugotuj pomidory i przełóż je do słoików

Przygotowanie:

  1. Wybierz ładne pomidory bez plamek i uszkodzeń. Dokładnie je umyj i pokrój na kawałki. Przełóż je do garnka i zagotuj. Rozetrzyj pomidory, aby puściły sok. 
  2. Pomidory powinny się gotować przez około jedną godzinę. Powinny się rozpaść, skórka powinna odchodzić od miąższu.
  3. Następnie przejdź do przecierania ugotowanych pomidorów. Przygotuj obszerną miskę i ustaw na niej sito. Przecieraj przez nie ugotowanie pomidory, aby pozbyć się skórek i pestek warzyw. Przetrzyj pomidory kolejny raz.
  4. Przelej przecier do garnka, dodaj sól i dodatkowe zioła. Gotuj całość na średnim ogniu przez około jedną godzinę, aż będzie miał odpowiednią konsystencję.
  5. Przygotuj słoiki i dodaj do każdego około 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Przełóż do nich gotowy, gorący przecier. 

Przecier można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chce się zostawić go na zimę, trzeba go zapasteryzować. Gotowe słoiki należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.