Ogórki kiszone to produkt o szerokim zastosowaniu. Można je jeść same, podawać do drugiego dania albo wykorzystywać w różnego rodzaju sałatkach. Ich intensywny, kwaskowaty smak komponuje się doskonale z wieloma potrawami. Co do nich dodać, aby wyszły doskonale?
Fot. Michał Łepecki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sezon na ogórki to najlepszy czas, aby zacząć przygotowania przetworów na zimę. Jak je przygotować, aby miały wyrazisty smak i aromat? Wystarczy dodać do słoików kilka przypraw. To dzięki nim po otwarciu słoików będą znikały w mgnieniu oka. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów.
REKLAMA
Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron
Przepis na ogórki kiszone. Te składniki koniecznie muszą znaleźć się w słoikach
Ogórki kiszone sprawdzą się jako przekąska i dodatek do różnych potraw
Przygotowanie:
Umyj ogórki pod bieżącą zimną wodą. Przygotuj słoiki. Umyj je i sparz wrzątkiem.
Korzeń chrzanu obierz i pokrój w podłużne kawałki. Wypłucz je razem z liśćmi chrzanu.
Ząbki czosnku obierz z łupin i lekko zmiażdż. W każdym słoiku umieść liść chrzanu i gałązkę kopru.
Układaj ciasno ogórki w słoikach. Dodaj do nich ząbki czosnku i kawałki chrzanu.
Zagotuj wodę, dodaj do niej soli i mieszaj, aż się rozpuści.
Ogórki w słoikach zalej gorącą zalewą. Powinny być w pełni zakryte wodą.
Zakrętki przed zamknięciem wytrzyj do sucha, słoiki dokładnie zakręć i ustaw na podstawkach. W ciągu pierwszych dni kiszenia zalewa może wydostać się na zewnątrz, to normalne zjawisko.
Przez cztery dni pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej w nienasłonecznionym miejscu.
Gotowe słoiki należy ustawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Można je otwierać już po trzech tygodniach od przygotowania. Ogórki kiszone będą doskonałym dodatkiem do zimowych sałatek i różnych dań mięsnych. Warto dodawać je do codziennego menu ze względu na właściwości zdrowotne, jakie posiadają. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl