Jak przyrządzić ogórki kiszone? Dodaj do słoika te składniki, a będą miały idealnie wyrazisty smak

Ogórki kiszone to produkt o szerokim zastosowaniu. Można je jeść same, podawać do drugiego dania albo wykorzystywać w różnego rodzaju sałatkach. Ich intensywny, kwaskowaty smak komponuje się doskonale z wieloma potrawami. Co do nich dodać, aby wyszły doskonale?

Sezon na ogórki to najlepszy czas, aby zacząć przygotowania przetworów na zimę. Jak je przygotować, aby miały wyrazisty smak i aromat? Wystarczy dodać do słoików kilka przypraw. To dzięki nim po otwarciu słoików będą znikały w mgnieniu oka. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów.   

Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron

Przepis na ogórki kiszone. Te składniki koniecznie muszą znaleźć się w słoikach

Składniki:

  • kilogram średniej wielkości ogórków gruntowych,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • pęczek kopru włoskiego,
  • cztery ząbki czosnku,
  • dwa liście chrzanu,
  • litr wody,
  • dwie łyżki soli.

Ogórki kiszone sprawdzą się jako przekąska i dodatek do różnych potraw

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki pod bieżącą zimną wodą. Przygotuj słoiki. Umyj je i sparz wrzątkiem.
  2. Korzeń chrzanu obierz i pokrój w podłużne kawałki. Wypłucz je razem z liśćmi chrzanu.
  3. Ząbki czosnku obierz z łupin i lekko zmiażdż. W każdym słoiku umieść liść chrzanu i gałązkę kopru.
  4. Układaj ciasno ogórki w słoikach. Dodaj do nich ząbki czosnku i kawałki chrzanu.
  5. Zagotuj wodę, dodaj do niej soli i mieszaj, aż się rozpuści.
  6. Ogórki w słoikach zalej gorącą zalewą. Powinny być w pełni zakryte wodą.
  7. Zakrętki przed zamknięciem wytrzyj do sucha, słoiki dokładnie zakręć i ustaw na podstawkach. W ciągu pierwszych dni kiszenia zalewa może wydostać się na zewnątrz, to normalne zjawisko.
  8. Przez cztery dni pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej w nienasłonecznionym miejscu. 

Gotowe słoiki należy ustawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Można je otwierać już po trzech tygodniach od przygotowania. Ogórki kiszone będą doskonałym dodatkiem do zimowych sałatek i różnych dań mięsnych. Warto dodawać je do codziennego menu ze względu na właściwości zdrowotne, jakie posiadają. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.