Ser halloumi to jeden z tradycyjnych produktów wytwarzanych na Cyprze. Przyrządza się go z mleka krowiego, owczego lub koziego. Posiada charakterystyczny słony smak i elastyczną strukturę. Jest źródłem różnych witamin, m.in. B, A, D i K. Dostarcza duże ilości magnezu, fosforu i potasu. W smażonej wersji lepiej jest jeść go z umiarem. Sprawdzi się jako przekąska podczas wakacyjnego grillowania.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na smażony ser halloumi. Te składniki wystarczą do jego przyrządzenia
Składniki:
- 200 g sera halloumi,
- jajko,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sos:
- 100 g jogurtu greckiego,
- oliwa,
- dwa ogórki gruntowe,
- ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- pęczek koperku.
Jak przyrządzić smażony ser halloumi? Wystarczy go pokroić i obtoczyć w panierce
Przygotowanie:
- Ser pokrój w podłużne kawałki. W misce rozkłóć jajko, do oddzielnych naczyń wsyp mąkę i bułkę tartą. Obtaczaj ser w mące, jajku i bułce tartej.
- Układaj kawałki sera w panierce na rozgrzanym oleju. Smaż do momentu, aż ser będzie miał złocistą barwę.
- Przygotuj sos. Umyj i obierz ogórki, zetrzyj je na dużych oczkach i przełóż do miski. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do ogórków. Zalej całość łyżką oliwy i jogurtem greckim. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj. Koperek wypłucz i posiekaj. Dodaj go do sosu i ponownie wymieszaj całość.
- Smażony ser podawaj z przygotowanym sosem bezpośrednio po zdjęciu go z patelni.
Smażone kawałki sera można serwować z różnymi innymi sosami, np. z sosem tatarskim, pomidorowym albo z sosem czosnkowym. Poza tym warto pamiętać, że będzie smakował jeszcze lepiej z dodatkiem sałatek i żurawiny. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl