Tę szybką przekąskę zrobisz w dziecinnie prosty sposób. Przygotuj panierkę i zabierz się za smażenie

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowo smaczną przekąskę, podpowiadamy, jak można ją przygotować. Wystarczy użyć specjalnego rodzaju sera, pokroić go, obtoczyć w panierce i gotowe! Z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Ser halloumi to jeden z tradycyjnych produktów wytwarzanych na Cyprze. Przyrządza się go z mleka krowiego, owczego lub koziego. Posiada charakterystyczny słony smak i elastyczną strukturę. Jest źródłem różnych witamin, m.in. B, A, D i K. Dostarcza duże ilości magnezu, fosforu i potasu. W smażonej wersji lepiej jest jeść go z umiarem. Sprawdzi się jako przekąska podczas wakacyjnego grillowania.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na smażony ser halloumi. Te składniki wystarczą do jego przyrządzenia

Składniki:

  • 200 g sera halloumi,
  • jajko,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 100 g jogurtu greckiego,
  • oliwa,
  • dwa ogórki gruntowe,
  • ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • pęczek koperku.

Jak przyrządzić smażony ser halloumi? Wystarczy go pokroić i obtoczyć w panierce

Przygotowanie:

  1. Ser pokrój w podłużne kawałki. W misce rozkłóć jajko, do oddzielnych naczyń wsyp mąkę i bułkę tartą. Obtaczaj ser w mące, jajku i bułce tartej. 
  2. Układaj kawałki sera w panierce na rozgrzanym oleju. Smaż do momentu, aż ser będzie miał złocistą barwę. 
  3. Przygotuj sos. Umyj i obierz ogórki, zetrzyj je na dużych oczkach i przełóż do miski. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do ogórków. Zalej całość łyżką oliwy i jogurtem greckim. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj. Koperek wypłucz i posiekaj. Dodaj go do sosu i ponownie wymieszaj całość. 
  4. Smażony ser podawaj z przygotowanym sosem bezpośrednio po zdjęciu go z patelni.

Smażone kawałki sera można serwować z różnymi innymi sosami, np. z sosem tatarskim, pomidorowym albo z sosem czosnkowym. Poza tym warto pamiętać, że będzie smakował jeszcze lepiej z dodatkiem sałatek i żurawiny. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.