Soczyste udka z kurczaka zrobisz tylko w ten sposób. Sprytny trik sprawi, że wyjdą idealnie

Udka z kurczaka z piekarnika z dodatkiem rozmarynu to pomysł na przepyszny obiad, który przypadnie do gustu niejednemu łakomczuchowi. Jak je przygotować? Kluczem będą przyprawy, jakie należy dodać do marynaty.

Jak przyrządzić udka z kurczaka, aby miały doskonałą konsystencję? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą wyjątkowo smaczne i soczyste. Specjalnym składnikiem, dzięki któremu będą miały wyjątkowy smak to... skórka z cytryny. Do tego przyda się jeszcze kilka innych przypraw, m.in. słodka papryka i pieprz cayenne. Potrawa jest bardzo uniwersalna i można podawać ją z różnymi dodatkami.

Zobacz wideo

Udka z kurczaka. Dodaj do nich te przyprawy, a wyjdą doskonały

Danie można przyprawiać na wiele różnych sposobów. Podajemy recepturę, w której znajdują się takie przyprawy jak pieprz cayenne i słodka papryka. Sprawdzą się też zioła prowansalskie, oregano, bazylia i tymianek.

Składniki:

  • sześć udek z kurczaka,
  • cytryna,
  • gałązka rozmarynu,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
  • oliwa,
  • pieprz i sól.

Jak przyrządzić udka z kurczaka? Zrobisz je w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Rozmaryn posiekaj na drobne kawałki, wymieszaj w misce ze startą skórką cytryny, sokiem z cytryny, trzema łyżkami oliwy i przyprawami: pieprzem cayenne, słodką papryką oraz solą i pieprzem.
  2. Zalej udka marynatą i odstaw do lodówki na dwie godziny. W tym czasie przygotuj naczynie żaroodporne. 
  3. Zamarynowane udka ułóż w przygotowanym naczyniu i ułóż na nich rozmaryn.
  4. Piecz udka w 200 st. C przez około 50 minut. Powinny ładnie się zrumienić. Smacznego!

Udka z kurczaka można podawać z różnymi sałatkami i surówkami. Jako dodatek sprawdzą się gotowane ziemniaki oraz pieczone warzywa. Smacznym, tradycyjnym połączenie będzie kurczak z dodatkiem gotowanej marchewki z groszkiem. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.