Arbuz to owoc o charakterystycznym, orzeźwiającym smaku. Można go jeść na surowo, ale jest też doskonałym dodatkiem do koktajli i sałatek. W upalne dni jest numerem jeden. Podpowiadamy, co zrobić, aby można było cieszyć się jego smakiem również zimą.
Zobacz wideo Beata Kozidrak wyznała: Graliśmy z playbacku, taśma stanęła
Arbuz marynowany. Przepis na smaczną przekąskę
Marynowany arbuz to egzotyczna przekąska, która sprawdzi się w wielu sytuacjach. Do jej przygotowania wystarczy kilka przypraw i ocet spirytusowy. Oprócz tego przydadzą się dokładnie umyte i wyparzone słoiki.
Składniki:
- dwa litry wody,
- arbuz,
- ćwierć szklanki soli,
- pół szklanki cukru,
- kilka gałązek kopru,
- pół szklanki octu spirytusowego,
- kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu.
Pokrój arbuza w kawałki i przygotuj zalewę. Efekt jest zaskakujący
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie arbuza, pokrój go na kawałki i usuń pestki.
- Umieść pestki w czystych, wyparzonych słoikach. Dodaj do nich ziarna pieprzu i gałązki kopru.
- Zagotuj wodę w garnku. Dodaj do niej sól, cukier i gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj ocet i dokładnie wymieszaj całość.
- Gorącą zalewę przelej do słoików z kawałkami arbuza.
- Zakręć słoiki i przenieś je do garnka. Wlej tyle wody, aby słoiki lekko wystawały ponad powierzchnię.
- Gotuj słoiki przez około dziesięć minut. Następnie wystaw je na blat dnem do góry.
- Po kilkunastu godzinach można przenieść słoiki w chłodne miejsce.
Co zrobić z marynowanym arbuzem? Można go podawać na wiele różnych sposobów. Będzie smakował doskonale jako przekąska, dodatek do sałatek i dań mięsnych. Marynowany arbuz sprawdzi się też jako składnik deseru, może być podawany np. z lodami.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl