Większość ludzi błędnie zakłada, że jadalna jest jedynie środkowa część arbuza. Tymczasem jego skórki, czyli jasnozielone fragmenty również można jeść. Co więcej, można je również wykorzystać na mniej spożywcze sposoby. Poniżej przedstawiamy, co zrobić z resztkami arbuza, aby jak najlepiej wykorzystać cały owoc!
Arbuz w większości składa się z wody, dlatego tak dobrze nawadnia organizm, zwłaszcza w gorące, letnie dni. Zawiera witaminy, a wiele z nich znajduje się właśnie w skórce. Odkrajanie jej i wyrzucanie jest błędem. Skórka może się nam bowiem przydać na wiele sposobów. Wykorzystuje się ją np. jako dodatek do sałatek, składnik dżemu i marmolady, a nawet herbaty i marynaty do mięs. Warto też przypomnieć, że pestki arbuza również znajdują zastosowanie w naszych domach.
Szukając letniego orzeźwienia, nie można przejść obojętnie obok pysznej i zdrowej lemoniady ze skórki od arbuza. Wystarczy, że do dzbanka z wodą wrzucisz pokrojone na małe paski skórki arbuza, liście mięty i kawałki cytryny lub limonki. Odstaw naczynie do lodówki na noc, a następnego dnia czeka cię istna bomba witaminowa z efektem chłodzącym. Jeśli zamiast lemoniady wolisz koktajle - nic straconego! Wrzuć do miksera kawałki arbuzowych skórek, banana i jogurt naturalny lub mleko, a otrzymasz pyszne smoothie z dużą ilością potasu, witaminy A i C oraz wielu innych minerałów.
Skórki arbuza są bogatym źródłem potasu, który wspiera rozwój roślin, dlatego naturalny nawóz z ich użyciem może się bardzo przysłużyć w twoim ogrodzie. Małe kawałki rozmieść na ziemi wokół wybranych roślin lub zmieszaj je z kompostem. Kiedy skórki zaczną się rozkładać, będą uwalniać do gleby azot, fosfor, a także inne składniki odżywcze i minerały niezbędne do prawidłowego rozwoju rośliny.
Twardą skórkę od arbuza możesz również umieścić w słoiku i ukisić razem z innymi przetworami. Będziesz w tym celu potrzebować pokrojonych na małe kawałki arbuzowych skórek, wody, korzenia chrzanu, kopru, soli i kilku ziaren ziela angielskiego oraz kilku ząbków czosnku. Wszystkie składniki włóż do słoja i zalej solanką. Po kilku dniach wypróbuj ukiszoną skórkę. W razie potrzeby możesz jej dać trochę więcej czasu, aby jeszcze mocniej wzmocnić smak i aromat przetworu.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl