Ten deser ma ponad 100 lat. Smakiem zniewala, a prostotą bije na głowę inne słodkości

Podajemy przepis na placki według ponad stuletniej receptury. Jego smak zniewala, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Gotowe danie można podawać na wiele sposobów. Do jego przyrządzenia będzie potrzebny jeden specjalny składnik.

Przepis na placki na maślance znany jest w Polsce od przeszło stu lat. To danie jest uniwersalne i można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Przedstawiamy przepis na wyśmienity deser, który skusi niejednego łasucha. Przygotowanie jest bardzo podobne do tradycyjnych racuchów. Placki różnią się od nich konsystencją ciasta.

Zobacz wideo Ciasto z rabarbarem

Przepis na placki. Kluczowy będzie jeden składnik

Do przygotowania placków będą potrzebne mąka, śmietana, cukier, jajko i soda oczyszczona. Najważniejszym składnikiem będzie maślanka. To dzięki niej placki staną się lekkie i puszyste.

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • szklanka maślanki,
  • trzy łyżki śmietany 12 proc.,
  • dwie łyżki cukru,
  • płaska łyżka sody oczyszczonej,
  • jajko,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak przyrządzić placki na bazie maślanki? Wystarczy połączyć wszystkie składniki

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj ją z cukrem i solą, dodaj jajko, żółtko i dokładnie wyrabiaj składniki na jednolitą, gładką masę.
  2. Następnie dodaj śmietanę i stopniowo dodawaj maślankę ciągle zagniatając ciasto. Powinno mieć elastyczną strukturę i nie przyklejać się do dłoni.
  3. Przygotowane ciasto podziel na mniejsze kawałki formując z każdego kulę. Obsyp je mąką i rozwałkuj na placki. Powinny mieć około półtora centymetra grubości.
  4. Smaż placki na rozgrzanej patelni z obu stron aż do zarumienienia.

Gotowe placki można podawać z kwaśną śmietaną i świeżymi owocami, np. z truskawkami. Sprawdzi się też krem orzechowy i migdały. Będą świetnym rozwiązaniem zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: