Przepis na placki na maślance znany jest w Polsce od przeszło stu lat. To danie jest uniwersalne i można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Przedstawiamy przepis na wyśmienity deser, który skusi niejednego łasucha. Przygotowanie jest bardzo podobne do tradycyjnych racuchów. Placki różnią się od nich konsystencją ciasta.
Zobacz wideo Ciasto z rabarbarem
Przepis na placki. Kluczowy będzie jeden składnik
Do przygotowania placków będą potrzebne mąka, śmietana, cukier, jajko i soda oczyszczona. Najważniejszym składnikiem będzie maślanka. To dzięki niej placki staną się lekkie i puszyste.
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej,
- szklanka maślanki,
- trzy łyżki śmietany 12 proc.,
- dwie łyżki cukru,
- płaska łyżka sody oczyszczonej,
- jajko,
- żółtko,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Jak przyrządzić placki na bazie maślanki? Wystarczy połączyć wszystkie składniki
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj ją z cukrem i solą, dodaj jajko, żółtko i dokładnie wyrabiaj składniki na jednolitą, gładką masę.
- Następnie dodaj śmietanę i stopniowo dodawaj maślankę ciągle zagniatając ciasto. Powinno mieć elastyczną strukturę i nie przyklejać się do dłoni.
- Przygotowane ciasto podziel na mniejsze kawałki formując z każdego kulę. Obsyp je mąką i rozwałkuj na placki. Powinny mieć około półtora centymetra grubości.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni z obu stron aż do zarumienienia.
Gotowe placki można podawać z kwaśną śmietaną i świeżymi owocami, np. z truskawkami. Sprawdzi się też krem orzechowy i migdały. Będą świetnym rozwiązaniem zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl