Dodajesz mleko do naleśników? To błąd! Sięgnij po składnik, jakiego używa Robert Makłowicz. Poczujesz różnicę

Przepis na naleśniki zazwyczaj opiera się na takich składnikach jak jajka i mleko oraz odrobina mąki. Jednak można je przygotować w inny sposób. Robert Makłowicz zdradza, który dodatek zagwarantuje idealny smak i konsystencję, kiedy chcesz zrobić naleśniki bez mleka.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Ciasto na naleśniki powinno być delikatne, niezbyt gęste i przede wszystkim pyszne. Kiedy chcesz usmażyć cieniutkie placuszki, to kluczowa jest konsystencja. Nie każdy jednak lubi mleko, dlatego możesz sięgnąć po napój roślinny lub wykorzystać przepis Roberta Makłowicza. Smak będzie idealny, a naleśniki delikatne i łatwe w przygotowaniu.

Naleśniki - jak zrobić ciasto z przepisu Roberta Makłowicza?

Przepis na naleśniki opiera się na odpowiednich proporcjach. Choć zazwyczaj do zrobienia ciasta wykorzystujesz mleko, to jednak czasem w lodówce brakuje tego składnika. Poza tym chcąc ograniczyć spożycie laktozy, możesz sięgnąć po maślankę. To właśnie z tego produktu korzysta Robert Makłowicz, przyrządzając ulubione naleśniki. Przepis pochodzi z programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza".

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • szklanka maślanki,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki masła,
  • szczypta cukru,
  • sól.
 

Warto wspomnieć, że redakcja przetestowała zarówno przepis na naleśniki Magdy Gessler, jak i recepturę Makłowicza. Werdykt możecie poznać, oglądając zamieszczone powyżej nagranie. Zdradzę jedynie, że maślanka "zrobiła robotę".

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki z maślanką Roberta Makłowicza. Przepis krok po kroku

  1. Do miseczki wlej maślankę i stopniowo dodaj mąkę, nieustannie mieszając, aby nie było grudek.
  2. Na patelni rozpuść masło.
  3. Do maślanki wbij jajka, wsyp cukier i sól. Wlej roztopione masło delikatnym strumieniem i wyrób ciasto na gładką i puszystą konsystencję.
  4. Na patelni rozgrzej nieco oleju. Wlej niewielką ilość ciasta tak, aby powstał cienki naleśnik.
  5. Smaż na złocisty kolor z obu stron.
Więcej o:
Copyright © Agora SA