Pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem to marzenie niejednej osoby. Jednak kiedy chcemy upiec go samodzielnie, do głowy przychodzi myśl, że to nie będzie takie proste. Choć tradycyjna wersja pieczywa opiera się na drożdżach lub zakwasie, to jednak wykonanie chleba z użyciem maślanki wcale nie jest gorszym rozwiązaniem. Przygotowaliśmy przepis na chleb, który jest wyjątkowo łatwy do przyrządzenia.
Chleb na maślance wykona każdy, bez względu na poziom umiejętności kulinarnych. Jego prostota wykonania oraz mała liczba składników sprawia, że chętnie powracamy do tej receptury. Przepis na chleb przyda się w każdym domu. Zwłaszcza kiedy nagle zorientujemy się, że w domu pustki, a sklepy są zamknięte. Wystarczy mieć trochę maślanki lub jogurtu naturalnego.
Składniki:
Jeśli mamy w domu kefir lub kwaśne mleko, z powodzeniem możemy użyć tych produktów zamiast maślanki lub jogurtu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gotowy chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy i zajadamy. Smacznego!