Przepis na chleb bez drożdży. Przyda się maślanka i kilka podstawowych składników. Zrobisz go bardzo szybko

Przepis na chleb zazwyczaj kojarzy się z długim i żmudnym procesem. Robienie zaczynu, czekanie, aż wyrośnie ciasto itd. Okazuje się, że można upiec go bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy dodać maślanki, a będzie wilgotny w środku.
Zobacz wideo Glapiński wyręczył żonę i poszedł do sklepu: Chleb u mnie w pobliżu kosztuje 2,99!

Pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem to marzenie niejednej osoby. Jednak kiedy chcemy upiec go samodzielnie, do głowy przychodzi myśl, że to nie będzie takie proste. Choć tradycyjna wersja pieczywa opiera się na drożdżach lub zakwasie, to jednak wykonanie chleba z użyciem maślanki wcale nie jest gorszym rozwiązaniem. Przygotowaliśmy przepis na chleb, który jest wyjątkowo łatwy do przyrządzenia.

Przepis na chleb bez drożdży. Chrupiąca skórka i wilgotny środek

Chleb na maślance wykona każdy, bez względu na poziom umiejętności kulinarnych. Jego prostota wykonania oraz mała liczba składników sprawia, że chętnie powracamy do tej receptury. Przepis na chleb przyda się w każdym domu. Zwłaszcza kiedy nagle zorientujemy się, że w domu pustki, a sklepy są zamknięte. Wystarczy mieć trochę maślanki lub jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 400 ml maślanki lub jogurtu,
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • łyżeczka sody,
  • mak, słonecznik, lub inne ulubione ziarna (opcjonalnie).

Jeśli mamy w domu kefir lub kwaśne mleko, z powodzeniem możemy użyć tych produktów zamiast maślanki lub jogurtu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na chleb na maślance. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę oraz sól. Mieszamy.
  2. Wlewamy maślankę oraz olej. Wyrabiamy ciasto na chleb przez kilkanaście minut, tak, aby się napowietrzyło.
  3. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Równomiernie układamy ciasto. Na wierzchu posypujemy ulubionymi ziarnami.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. przez godzinę.

Gotowy chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy i zajadamy. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.