Gofry - przepis, który musi poznać każdy łasuch. Są jeszcze lepsze i delikatniejsze, dzięki zamianie składników

Gofry to najlepszy sposób na poprawę humoru i pocieszenie po trudnym dniu w pracy lub szkole. Przepis na gofry jest znany, ale my postanowiliśmy go nieco ulepszyć. Gofry bez mleka wychodzą delikatne i pyszne tak, że najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. Czego użyć zamiast mleka? "Maślany odpad" to strzał w dziesiątkę.
Zobacz wideo

Gofry na maślance to przepis, który musi znaleźć się w przepiśniku każdego łasucha. W recepturze nie ma niczego skomplikowanego, a zamiana mleka na maślankę sprawia, że gofry wychodzą delikatne i puszyste. Jak je zrobić? Oto przepis, który z pewnością cię zachwyci.

Piana z białek ubije się szybciej, jeśli dodasz odrobinę soku z cytrynyJak perfekcyjnie ubić pianę z białek? Sprawi to pewien trik i jeden dodatek

Gofry - przepis

Składniki:

  • 500 ml maślanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i umieść w niej wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj maślankę, jajka i zacznij miksować, stopniowo wlewając masło. 
  3. Gofrownicę lekko natłuść i rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na złoty kolor.

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe - przepis. Ważna jest mąka i złota rada babci Krysi

Tak przygotowane gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: