Więcej przepisów na dania z młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy wybieramy się do marketu po młodą kapustę, w skrzynkach oprócz całych główek często widzimy mnóstwo oderwanych wierzchnich liści. Ludzie, którzy nie wiedzą, jak je wykorzystać po prostu odrywają je, by warzywo na kasie kosztowało kilka groszy mniej (podobnie jest z liśćmi kalafiora). Fakt, zewnętrzne liście młodej kapusty są twarde, bywają także uszkodzone lub zabrudzone, ale można z nich zrobić coś przepysznego. Moim zdaniem smakuje dużo lepiej niż bigos, a potrzebnych jest dosłownie kilka dodatków, w tym masło.
Co zrobić z liści młodej kapusty?
Składniki:
- kilka zewnętrznych liści młodej kapusty (ja miałam 7, ale dość sporych)
- pół pęczka koperku
- 1 średnia marchewka
- masło
- kilka plastrów wędliny lub kiełbasy (ja miałam resztki krakowskiej)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka
- opcjonalnie odrobina sosu Worcestershire (jeśli kogoś nie lubi, można zastąpić jasnym sosem sojowym)
Sposób wykonania:
- Liście dokładnie opłucz, następnie osusz i pokrój. Marchewkę zetrzyj na tarce, a koperek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj liście kapusty i od razu lekko je osól, by szybciej zmiękły i puściły sok. Smaż je na dość dużym ogniu, aż wyraźnie zwiędnie, a miejscami mogą nawet lekko się zezłocić.
- Dodaj posiekany koperek, marchewkę oraz wędlinę (jeśli wolisz wersję wege, nie musisz jej dodawać). Zmniejsz moc palnika i dopraw przyprawami.
- Podsmażaj całość, co chwilę mieszając przez ok. 8-10 minut. Podawaj z pieczywem, solo lub jako dodatek do obiadu.
Wprawdzie jest to przepis dość zbliżony do tradycyjnej młodej kapusty, jednak brak tu bulionu i koncentratu. Liście zewnętrzne mają intensywniejszy smak, dlatego masło je łagodzi, a sos dodaje charakteru.