marnowanie jedzenia
-
Natka pietruszki ekspresowo więdnie? Ten patent pozwoli zachować ziele przy życiu znacznie dłużej
Natka pietruszki więdnie jak szalona? Z tym banalnie prostym trikiem podtrzymasz zieleninę przy życiu znacznie dłużej niż dotychczas. Bez kombinowania, mrożenia i specjalnych gadżetów. Wystarczy odrobina sprytu i patent z wrzątkiem lub bawełnianą...
-
Słodycze z odpadków. Słodkie cake pops to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta
Zapomnij o marnowaniu żywności, nawet słodycze z odpadków mogą dostać drugie życie. Idealnym przykładem jest przepis na znakomite cake popsy ze starego, suchego lub nieudanego ciasta. Wystarczy dodać do niego kilka składników, formować dowolny...
-
Wszyscy je wyrzucają, a ja zrobiłam z nich coś pysznego. Liście młodej kapusty w tej wersji są lepsze niż bigos
Sezon na młodą kapustę w pełni i na pewno byliście świadkami sytuacji, że w markecie ludzie odrywają wierzchnie liście, by na kasie wyszło mniej. Może i wyjdzie mniej, ale na pewno w domu nie wyjdzie smaczniej. Co zrobić z liści młodej kapusty?...
-
Nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Zielona część to samo zdrowie, które można sprytnie wykorzystać
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, a co za tym idzie, niebawem słodkie owoce będą królować na stołach w wielu apetycznych postaciach. Przy obieraniu warto pamiętać, by zachować szypułki - zielona część to bowiem prawdziwa bomba witamin, którą...
-
Zostały ci jajka po świętach? Zrób z nich najlepszy dodatek do mięs. "Jest tak pyszny, że jem go tylko z chlebem"
Jeśli stoisz przed dylematem: co zrobić z nadmiarem jajek po świętach, mamy dla ciebie coś fantastycznego. Koleżanka z redakcji zdradziła swój przepis na sos jajeczny do mięs. Sposób wykonania jest banalny i zajmuje chwilę. "Sos jest tak pyszny, ż...
-
Kaha stara się żyć bez pieniędzy. Ania i Kamila jedzenia szukają w śmietnikach. "Nie ja powinnam się wstydzić"
- Niedawno znaleźliśmy z narzeczonym mnóstwo warzyw i owoców, m.in. 16 cukinii, 10 bakłażanów, 5 kg bananów. Spisaliśmy listę i sprawdziliśmy w sklepie, ile byśmy za to zapłacili. Wyszło nam ponad 300 zł - mówi Kamila z Poznania. Temat marnowania...
-
Pokazała stosy jedzenia, które znajduje w sklepowych śmietnikach. Aż oczy bolą, gdy się na to patrzy
TikTokerka, która prowadzi profil freegankawpolsce, pokazuje w swoich filmikach, jak wielkie ilości jedzenia są wyrzucane do śmietnika przez markety. To zarówno pieczywo, jak i nabiał, warzywa, owoce czy słodycze. Freeganka pokazuje, że podczas...
-
Jak nie marnować pieczywa? Czerstwe bułki i chleb nie muszą trafić do kosza. Można dać im drugie życie
Jak nie marnować pieczywa? To problem, z którym boryka się wielu z nas. Okazuje się jednak, że czerstwe bułki i chleb wcale nie muszą trafiać do kosza, ponieważ jest wiele sposobów na to, by dać im drugie życie. Podpowiadamy, jak odświeżyć czerstw...
-
Jak odświeżyć czerstwy chleb? Znamy kilka sposobów na świeże pieczywo bez wychodzenia z domu
Pieczywo to produkt, który niemal codziennie gości w domowym menu. Najlepiej smakuje ciepłe, świeże i kupione prosto z piekarni. Warto jednak poznać proste metody, które pozwolą odświeżyć czerstwe pieczywo - dzięki temu znacznie ograniczymy...
-
Zwiędnięte warzywa? Nie wyrzucaj ich do kosza! Oto domowy sposób na odzyskanie świeżości
Zwiędnięte warzywa to zmora wszystkich ceniących dietę pełną witamin. Problem najczęściej występuje, kiedy zrobimy zapasy. Po kilku dniach tracą sprężystość i stają się nieapetyczne. W takich chwilach często decydujemy się na ich wyrzucenie. Jest...
-
To konkurencja dla jarzynowej. To połączenie składników zwala z nóg
-
To ciasto krąży po rodzinie. Zawsze wychodzi, a przygotowanie to 10 minut
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Lewandowska wie, jak zrobić pyszne racuchy. Dodaje do nich ten składnik
-
Ile jajek do mielonych? Pokłóciłam się z mamą i miałam rację
- Lukier - przepis na idealną polewę. Wypróbuj patent cukierników
- Sok z tych owoców bije na głowę sok z malin i aronii. Ma piękny kolor
- Ciasto zebra - przepis. Robię je zawsze, kiedy wpada teściowa
- Kiedyś była najpopularniejszą dietą. "Może sprzyjać zaburzeniom odżywiania"
- Pomidory z tym dodatkiem smakują wprost obłędnie. Podsmaż je i się delektuj
-
Jak wykorzystać papierek po maśle? Istnieje prosty sposób, dzięki któremu nie zmarnujecie jedzenia
Jeśli został wam papierek po maśle i jego resztki ciągle na nim się znajdują, zamiast go wyrzucać, warto skorzystać z pewnego prostego triku. Dzięki niemu unikniemy marnowania jedzenia zgodnie z ideą zero waste.
-
Te lodówki znajdziesz w wielu miastach. Może z nich skorzystać każdy, ale pod jednym warunkiem. Jest bardzo ważny
Lodówki społeczne zagościły w wielu miejscach, a odwiedzenie i skorzystanie z ich zawartości jest możliwe dla każdego. Kluczowe jest, aby pamiętać o zasadach, które obowiązują w tych punktach. Jeden warunek jest wyjątkowo ważny.
-
Pomysł na wykorzystanie świątecznego ciasta. Eleganckie cake popsy - smaczne zero waste na patyczkach
Świąteczna rozpusta powoli dobiega końca, co za tym idzie, weryfikujemy straty wśród niezjedzonej żywności. Aby temu zapobiec, warto poznać nowatorskie przepisy, które sprzyjają ruchowi zero waste. Słodkie cake popsy przygotowane ze świątecznego...
-
Co zrobić z nadmiaru ugotowanych warzyw do sałatki jarzynowej? Ten przepis uratuje resztki ze świąt!
Jeśli został wam nadmiar ugotowanych warzyw, można z nich przygotować kilka smacznych dań, dzięki którym nie zmarnują się. Podajemy przepis na jedno z nich, czyli kotlety warzywne. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie.
-
Co zrobić z jedzeniem po świętach? W ten sposób nie zmarnujesz żywności i pomożesz potrzebującym
Boże Narodzenie to czas, kiedy szykuje się wiele tradycyjnych potraw, które pojawiają się na naszych stołach tylko raz w roku. Niestety często przygotowuje się zbyt duże ich ilości. Co zrobić z jedzeniem po świętach? Podajemy kilka prostych...
-
Ile dni można jeść sałatkę jarzynową? Oto jak długo można przechowywać żywność pozostałą po świętach
Sałatka jarzynowa to jedno z dań świątecznych, które najszybciej traci świeżość. Ile dni można jeść sałatkę jarzynową? Podpowiadamy, jak długo można przechowywać żywność, która pozostała po Bożym Narodzeniu.
-
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową? Niestety szybko traci świeżość
Sałatka jarzynowa to królowa naszych świątecznych stołów. Niestety jest to potrawa, którą należy dość szybko spożyć. Kiedy jest ostatni moment na zjedzenie świątecznej sałatki?
-
Wielkanoc za nami. Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Nie musisz zjadać na siłę
Święta, święta i po świętach. Jak co roku kupujemy duże ilości jedzenia i po świątecznej przerwie często okazuje się, że w lodówce zalega mnóstwo resztek. Rzecz jasna, najprostszy sposób, aby temu zapobiec, to rozważniejsze zakupy, ale w praktyce...
-
Nie wyrzucaj jedzenia do kosza. Zastosuj tę mało znaną zasadę, a zaoszczędzisz czas i pieniądze
Na święta przygotowujemy tony jedzenia i suto zastawiamy stoły. Oczywiście nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego zjeść, ale nie chcemy, żeby czegokolwiek zabrakło. Problem pojawia się po świętach, kiedy nikt już nie zmieści kolejnej porcji sałatk...
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Marnujemy tyle jedzenia, że aż żal patrzeć
Sałatka jarzynowa, pieczywo, a nawet symbole świąt: baranek wielkanocny czy pisanki. To produkty, które najczęściej wyrzucamy po Wielkanocy. Co zrobić, żeby nie marnować tyle jedzenia? Są na to bardzo proste sposoby.
-
Wyrzucamy jedzenie za 3 tys. złotych rocznie. Oni wiedzą, co z tym zrobić
Nawet 247 kilogramów jedzenia o wartości 3 tysięcy złotych trafia do śmietnika statystycznego Polaka w ciągu roku. - Nie chciałbym, żeby chleb stał się dobrem luksusowym, ale 25-30 zł za bochenek pod koniec przyszłego roku nie będzie żadnym...
-
Wywar wykorzystujesz, a reszta leci do kosza? To kulinarny grzech! Co zrobić z mięsem z rosołu? Podpowiadamy
Mięso z rosołu - co zrobić z takich "resztek"? Odpowiadamy prosto i zwięźle: wszystko!
-
Została ci dynia po halloween? Nie wyrzucaj do kosza! Sarenki ci za to podziękują
Co zrobić z dyniami, które zostały po halloweenowej imprezie? Na pewno nie należy ich wyrzucać! Podpowiadamy, jak je wykorzystać.
-
Były krzywe buraki, pora na sfatygowaną kapustę. Sieciówka odkupi warzywa po gradobiciu
Pogoda to jednocześnie największy sprzymierzeniec i najgorszy wróg rolników. Niesprzyjające warunki mogą spowodować ogromne straty finansowe, a także zmusić ich do wyrzucenia niekiedy całkiem dobrych, a jedynie lekko pokiereszowanych warzyw czy...
-
Owoce miały trafić na śmietnik. Pracowniczka sklepu je uratowała. Reakcja przełożonych? Wypowiedzenie
Marnowanie jedzenia to zmora naszych czasów. Jednak podczas gdy my zamartwiamy się każdym zepsutym produktem, który musimy wyrzucić (i słusznie!), w marketach codziennie do śmietnika trafiają tony jedzenia. Wie o tym pracowniczka jednego ze sklepó...
-
Resztki po świętach. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowało
Na święta zwykle szykujemy sporo jedzenia. Przecież nie może niczego zabraknąć. A potem męczymy się z resztkami, dojadamy, próbujemy wcisnąć rodzinie, a ostatecznie lądują w koszu. Są lepsze sposoby, ale trzeba o nich pomyśleć zawczasu.
-
Robisz świadome zakupy? Co z tego, skoro resztki i tak wrzucasz do kosza. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy
Jeśli dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane, można powiedzieć, że resztkami wybrukowane jest piekło naszej planety. Co z tego, że robimy świadome zakupy i nawet wykorzystujemy wszystkie produkty, skoro spora część i tak trafia do kosza? Co z...
-
Samotny banan i krzywy burak, czyli uprzedzenia, przez które marnujemy całkiem dobre jedzenie
Wyrzucanie jedzenia do śmietnika - czynność, która najbardziej kojarzy nam się z marnowaniem. Dlaczego? Robimy to własnoręcznie: widzimy produkt, oceniamy jego świeżość/zepsucie i wrzucamy do kosza. Mało kto jednak zastanawia się nad tym, czego ni...
-
Wyrzucasz jajka po terminie? Być może całkiem niepotrzebnie marnujesz jedzenie
Codziennie wyrzucamy masę jedzenia. Czy mniej dobrych produktów trafiałoby do kosza, gdybyśmy znali różnicę między datą minimalnej trwałości a terminem przydatności do spożycia? Z całą pewnością.
-
Do kosza trafia masa dobrego jedzenia. Powód? Nie umiemy czytać etykiet
Niemal trzy miliony ton jedzenia ląduje na śmietniku. Wszystko dlatego, że nie odróżniamy dwóch rodzajów informacji na etykietach produktów spożywczych.
-
Znikają plastikowe słomki, talerzyki i sztućce. Pora zabrać się za całą resztę i... za nas samych
Trudno bez niego żyć. Jego odkrycie sprawiło, ze codzienność stała się łatwiejsza, a być może wynalazki z niego wykonane niejednemu uratowały życie. Ale jednocześnie sprawił, że nasz świat staje się wielkim śmietniskiem, a my sami nie za bardzo...
-
Plastik odchodzi do lamusa. Często zastępujemy go papierem lub szkłem. Czy to też jest eko? Wyjaśniamy
Czy aby żyć ekologiczne, trzeba korzystać ze wszystkich gadżetów, które to ułatwiają? Co wybrać - plastikowe czy szklane opakowanie? Jaki jest problem z tekturowymi słomkami? Sprawdźcie, co zrobić, aby być bardziej przyjaznym środowisku.
-
Awokado to ślad węglowy, litry zmarnowanej wody, zatargi z mafią. Ale nie chodzi o to, by całkiem z niego zrezygnować
Wiele osób chce żyć bardziej ekologicznie, jednak liczba rzeczy, o których trzeba stale myśleć, może przerażać. Zmiana diety, sposobu kupowania, miejsc, w których zaopatrujemy się w jedzenie - to tylko czubek góry lodowej. Uspokajam: nie trzeba od...
-
Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
By żyć ekologicznie, nie trzeba rezygnować z dotychczasowego stylu życia i ulubionych czynności. Zmiany można wprowadzać "bezboleśnie", małymi kroczkami, a w dodatku w bardzo ciekawy sposób. W końcu jak wiele osób może pochwalić się kompostownikie...
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
Klimatarianizm to podobno ten "-izm", który naprawdę może uratować naszą planetę. A tak naprawdę to dieta - a właściwie styl życia - naszych dziadków. Warto o niej poczytać: już w 2016 roku "The New York Times" umieścił to słowo na liście "The Top...
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
Brzydkie warzywa to ogromny problem sklepów oraz dostawców. Mało kto je bowiem kupuje i masa jedzenia się marnuje, nie wspominając o stratach finansowych. Takiemu wyzwaniu musiał stawić czoła pewien rolnik, o którym zrobiło się głośno kilka dni temu.
-
Resztki po świętach? Mamy przepisy na genialne recyklingi, m.in. łazanek
Święta to najpiękniejszy okres w roku, kiedy świat staje się odrobinę lepszy, a ludzie milsi. Niestety, to także czas, kiedy marnujemy najwięcej jedzenia. W tym roku potrzebujemy świątecznej magii jak nigdy wcześniej, a zaklęta jest między innymi ...
-
W Polsce w każdej sekundzie trafiają do kosza 153 kg jedzenia. W święta ta liczba wynosi trzy razy więcej
Nasza piękna tradycja biesiadowania w święta ma niestety też drugą stronę - gigantyczną ilość wyrzucanego po świętach, niepotrzebnie przygotowanego jedzenia. Co możemy z nim zrobić? Oddać.
-
Jak zamrażać gotowe potrawy? Poradnik nie tylko na święta
Mrożenie gotowych potraw to świetny sposób na przechowanie nadwyżki jedzenia, które np. zostało nam z obiadu. Przyda się również wtedy, kiedy na gotowanie mamy czas tylko w weekendy. Zobacz jak dobrze zamrozić: zupę, pierogi, kotlety czy gołąbki?
-
Rocznie wyrzucamy 200 kg jedzenia na osobę. Jak to zmienić? Podpowiada Jagna Niedzielska
Skala wyrzucania jedzenia w Polsce i na świecie jest ogromna. Statystyczny Polak wciąż wyrzuca rocznie ponad 200 kg produktów spożywczych - to jakieś 40 talerzy sytego obiadu miesięcznie. Czasem to małe działania, których nawet nie zauważamy, ale ...